Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tunel foliowy ...

Post »

Rób taki tunel,jaka jest w sprzedaży folia.Zbudowałem namiot o takim obwodzie,
że akurat pasuje 8 metrowej szerokości.Kupuję 11m na 10 metrowy namiot.
martyna34
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 lut 2010, o 14:33

Re: Tunel foliowy- jak ekonomicznie

Post »

podobno tunel z pvc jest nietrwały nie wytrzymuje przy większych wiatrach ,łatwo sie moze zawalic tak słyszałam .Jak już to kupić tunel o szkielecie metalowym
początkująca pozdrawiam martyna
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Wszystkie moje samoróby plastikowe stoją, najstarsza już 4 rok. Metalowy poleciał tej zimy... więc to raczej nie jest reguła :wink:
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
ugot
100p
100p
Od: 21 mar 2008, o 01:52

Post »

Mam na działce starą szopę drewnianą,która jest do rozbiórki,ale wymyśliłam sobie,że jak z tej szopy odbić deski,to na jej konstrukcję można by naciągnąć folię i będzie tunelik.Doradźcie mi,czy ja mam tą konstrukcję czymś owinąć,przynajmniej na szczytach,żeby folia zbyt szybko nie potargała się? No i drugie moje pytanie,to czy folię mogę przymocować zszywkami tapicerskimi? Szopa ma około 4x7 m no i w szczycie ok4,5 m wysokości.
Ulka
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam, dobrze by było wszystkie elementy pozostawionej konstrukcji drewnianej( która będzie miała bezpośrednią styczność z folią) obić starą ( rozbiórkową ) folią, wtedy folia pracując na wietrze "tłucze" o gładką folię , a nie o ostre nieheblowane elementy drewniane.

Ja do obicia folią powierzchni drewnianych przylegających do folii używam właśnie zszywek wbitych zszywaczem tapicerskim. Przymocowanie samymi zszywkami zewnętrznej folii do konstrukcji nie jest najlepszym pomysłem , powierzchnie zszywek są bardzo małe i bez problemu wiatr wyrwie folię spod jednej zszywki, a wtedy następne nie stanowią przeszkody wiatrowi.

Ja robię to tak że podczas montażu folii( naciągania) mocuję folię zszywkami . a później przybijam dopiero gwoździkami cienkie listewki. Stosowałem również doraźnie ( do obicia folią tarasu domku na okres zimy) przymocowanie folii zszywkami wbijanymi poprzez aluminiowe paski żaluzji przeciwsłonecznych z okien rozbiórkowych , bez problemu przetrzymywały folię na zimowy okres.
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Od: 29 maja 2009, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

mirzan pisze:
Rób taki tunel,jaka jest w sprzedaży folia.Zbudowałem namiot o takim obwodzie,
że akurat pasuje 8 metrowej szerokości.Kupuję 11m na 10 metrowy namiot.
Jaki długi masz ten wygięty pałąk? Jak możesz to podaj mi jego wymiar.
I z czego najlepiej zrobić ?

Mam zamiar kupić folie 4 sezonową
I tak się zastanawiam gdzie ją kupujecie?
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Pałąk ma 7 m,folia 8 m,czyli po pół metra idzie do ziemi.Folię kupuję w sklepie ogrodniczym,na ogół tam,gdzie jest duży ruch,a po to,aby nie trafić na ubiegłoroczną.
Zwracam uwagę że folia czterosezonowa,nie jest folią czteroletnią.Wiosna i jesień,
to dwa sezony.Pałąki zew stali żeberkowanej.
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Od: 29 maja 2009, o 10:46
Kontakt:

Post »

A pałąki to pręt czy rurka stalowa?
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

Tunele zbudowane na szkielecie z rur plastikowych spokojnie wytrzymują nawet bardzo silne wiatry.. może się trochę uginają, ale na pewno nic im to nie szkodzi.

Sam mam tutel zbudowany z 6 rur plastikowych o długości 6m każda. Wszsytkie rury wyginamy w pałąk i zakopujemy w ziemi co 1m. W ziemi rury się nie przesuną, a w szczycie łaczymy je ze sobą za pomocą 5 metrowej rury lub płąskownika - najlepiej z aluminium. W ten sposób otrzymjemy szkilettunelu o wysokości 2m, szerokości 3m i długości 5m.

Całość nalezy pokryć folią... zakopując jej brzegi w ziemi. Od przodu i z tyłu najlpeiej zaprasować na folii takie tuneliki przez które przeciągamy sznurek i mocno naciągamy folię. Wystarczy tylko dorobić drzwi z przodu i z tyłu - minimalistom wystarczy kawałek foli przycepiony do skrajnych rurek i przyciskany od dołu kamieniami.

To szybki w budowie i tani tunel - bardzo łatwo go takze rozebrać na zimę (wystarczy ściagnąc folię) jak również przenieść w inne miejsce.

Tak wygląda w środku mojego :D - widać więcej rurek i innych konstrukcji pionowych bo stanowią one podporę dla roślin (głownie pomidory, melony i arbuzy)

Obrazek
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Potencjalny
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 mar 2010, o 08:31

Post »

Witam Serdecznie.

Zastanawiam się nad zakupem tunelu foliowego z PCV, długość 6m, z allegro.
Martwi mnie jedynie jedna kwestia. Czy te rurki PCV wytrzymają kilka sezonów ?
Czy takie tunele są stabilne i wytrzymałe ?
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

Standardowe rurki PCV 1/2" są stanowczo zbyt elastyczne i nie trzymają kształtu, ale już grubsze 3/4" i 1" powinny się nadać. Oczywiście wszytko zależ od rozpiętości i wysokości tunelu.
Do małego tuneliku, gdzie nie mieści się człowiek a tylko słuzy do popędzenia roślin na wiosnę to oczywiście i 1/2" wystarczy. Ale do takiej małej, ale pełnowymiarowej folii (czyli takiej o rozpiętości 3m, wysokości 2m i długości około 4-6m) użyłbym co najmniej 1" rurek na łuki i 3/4" na 3 poziome proste "belki" utrzmające łuki w odpowiednich odległościach.

Największym problemem przy używaniu rurek do wody może być ich długość. Nie wiem czy mozna kupić takie o długości 6m, a taka mniej-więcej jest potrzebna na jeden pałąk. Podejrzewam, że trzeba by to zrobić z 2 rurek skejonych za pomocą odpowiedniej złączki... ale nie wiem jak to wytrzyma napreżenia przy wygięciu całości w półkole.

Rurki PCV takie są bardzo trwałe i powinny spokojnie wytrzymać kilka/kilkanaście sezonów.
Trwałość stelaża tunelu zależy od sposobu połączenia rurek i naprężenia folli. Jeżeli zrobi się to dobrze, to konstrukcja jest wystarczająco sztywna i nie ulega nawet dość mocnym podmuchom wiatru. Przy ekstremalnie silnych wichurach czasami pękała mi folia, ale dawało się to naprawić naprasowując żelazkiem łatkę innej folii (przez papier). Nie wiem jak poradzi sobie taka konstrukcja w zimie, bo ja profilaktycznie folię zawsze ściągam przed pierwszymi opadami śniegu (stelaż z rurek zostaje na dworze).

Sama folia ma znacznie mniejszą żywotność - zwykle jest na niej podane na ile sezonów wystracza, można to też rozpoznać po jej kolorze.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Potencjalny
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 mar 2010, o 08:31

Post »

Dzięki za odpowiedź, myślałem o zakupie gotowego tunelu, boję się jedynie, że będzie mało stabilny podczas burz, ew. gradu
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Ja również przymierzam sie do tunelu , przeczytałem sporo informacji i spojrzałem na all..
Ceny są jakie są , dlatego postanowiłem przekalkulowac zrobienie go samemu.
Założyłem więc :
*wysokość 1,7 m - średnica 3,5 m - długość 6-6,5m
*rozstaw prętów co 80cm-9 szt
*biorąc pod uwagę iż bedzie on wycinkiem z koła długość samego pręta bez części ziemnej wynosi 5,4 mb
*długość prętów to przeważnie 12 mb
*dzieląc go na dwie części mamy 2 x 6 mb -
*koszt stali za tonę około 1500-1700 - stal zbrojeniowa , pręt o średnicy 12 mm
*waga samego pręta ~ 0,9 kg/mb
*6-5,4=0,6 mb na schowanie wziemi , czyli po 0,3 mb na stronę
*należy doliczyć pręty na wzmocnienie konstrukcji 3x 6 mb = 18 mb
*potrzebuję 12 szt x 6 mb =72 kg x 1700 = ~130 zł
*FOLIA OGRDNICZA - TUNELOWA o szerokości 6m UV4 - 4 sezonowa to koszt około 100 zł
*trochę drutu wiązałkowego do połączeń
Tak więc przy takich założeniach sam materiał wynosi około 250 zł.
Jest to cena samego materiału , jednak należy dodać jeszcze szereg prac przy jego wykonaniu :
*wkopanie - obawiam się czy 30 cm to nie za mało
*trzeba wygiąć pręty - to nie problem- problemem jest ich zachowanie w takiej pozycji ;:224
* zamontowanie jakiegoś wejścia- drzwi
*sam pręt trzeba zakonserwować -farba
*pręty nie powinny stykać się z folią - trzeba więc je jakoś odizolować - pewnie owinąć folią
*czy wysokość 1,7 m nie będzie mała?
Jest to moje gdybanie odnośnie takiego rozwiązania , jeśli macie uwagi to bardzo o nie proszę
zanim zacznę myśleć poważnie o tej inwestycji.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”