Jaki żywopłot?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jaki żywopłot?

Post »

Poczytaj w razie wątpliwości pytaj.
Chciałbym mieć jeszcze tyle wolnej przestrzeni do obsadzenia. :D
gosiaczek122
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 lut 2010, o 21:52

Post »

Znalazłam zdjęcie obecne sprzed 2 lat nic się nie zmieniło lecz tuje troszkę podrosły.
Może jakieś propozycje to musi się trzymać żeby nawet szybko rosło żeby psiak nie przeskoczył :/
Dziękuję za pomoc życzliwych ludzi
Fallenangelv
---

Post »

Z iglastych
-daglezja sina lub zielona
-jałowiec skyrocket
-modrzew
-żywotnik zachodni Brabant

liściaste
-berberys w odmianach
-buk pospolity
-ligustr
-Pęcherznica kalinolistna
-róża dzika
wstępne propozycje
gosiaczek122
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 lut 2010, o 21:52

Post »

A jak to się ma do ceny chyba chodzi mi żeby już posadzić na wiosnę troszkę wyższe okazy. Tak co patrzyłam to chyba ligustr i berberys np. czerwony w przyzwoitych cenach Chciałabym żeby to szybko rosło dosyć bo mamy problem z psiakiem i to jest uciążliwe tak go zamykać smyczą do budy.
Dziękuję za poradę- a może wie gdzie zakupić najlepiej takie roślinki jestem z okolic trójmiasta :)
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Berneńczyk - to chyba duża psinka, więc o skuteczną i bardzo szybko uzyskaną żywą zaporę może być trudno. W pogoni za suczkami będzie pewnie robił wszystko żeby się przecisnąć przez nasadzenia. Dopóki żywopłot nie będzie odpowiednio gęsty, to problem nie zniknie. Gęstość żywopłotu z ligustru czy berberysu uzyskuje się przez cięcie - zaraz po posadzeniu i przez kolejne sezony, a wtedy traci on na wysokości. W Twoim przypadku można mówić o potrzebie założenia żywopłotu obronnego -więc jeśli liściaste to z kolcami, cierniami, które mogą zniechęcić psa do wycieczek. W grę wchodzą berberysy (szukaj odmian silnie rosnących), głogi, oliwnik, dzikie róże. Jednak efekty raczej nie będą widoczne w pierwszym sezonie.
Fallenangelv
---

Post »

Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A Drwal już podał link do wątku:
- Żywopłot obronny, wysoki, szybko rosnący, wąski co zasadzić?

Bardzo polecam tę lekturę, w tym wątku jest chyba wszystko o cierniach :lol: Chociaż berneńczyk to i skakać umie, i podkopać, i masą napierać, mało co mu się oprze. Może wybieg z ogrodzeniem z prętów na solidnej podmurówce?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Pawlo023
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 mar 2010, o 15:32

Żywopłot z różnych krzewów.

Post »

Witam! Proszę o wyrażenie swojego zdania odnośnie mojego pomysłu :)
Blisko domku, hmm... letniskowego, posiadam działkę 30 arową. Na 10 arach przylegających do działki na której stoi dom chciałbym założyć sad. Na razie działka nie jest niczym otoczona, taka łąka :D Postanowiłem wokół wytyczonego terenu zrobić żywopłot z różnych krzewów i drzew, z uwagi że jakieś 15 m od działki zaczyna się las. Z tego powodu młode drzewka owocowe mogą być obgryzane lub zniszczone przez podchodzące często pod dom jelenie, sarny, zające... Postanowiłem, że od strony lasu zrobiłbym żywopłot ze śnieguliczki białej, od strony drogi z róży pomarszczonej, a w rogach i między krzewami posadziłbym wierzbę białą oraz mandżurską i silnie bym je rozkrzewiał, Co myślicie o tym pomyślę? Jak gęsto sadzić sadzonki i w ilu rzędach?
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Re: Żywopłot z różnych krzewów.

Post »

Nie jestem fachowcem, ale polecam żywopłot z różnych roślin. Wg książki: " Ogród biodynamiczny" można np. sadzić:graby, głóg, tarniny, leszczyny, derenie, róże, ligustry i klony..., odległość między rzędami ( dwa) 60 cm, a między roślinami w rzędzie 80cm. Sama taki podobny posadziłam 2 lata temu :) .Mam tam też pęcherznice i forsycje, które teraz wyglądają fajnie, żółciutko
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zapraszam do wątku z linkami:
- Rośliny na żywopłoty

Na zwierzaki dzikie i zimą strasznie żarłoczne śnieguliczka nie pomoże. Róża pomarszczona, tarnina, ałycza, głóg - wszystko, co jest gęste i ma kolce, ciernie i drapie :) Tylko że one nie rosną z dnia na dzień, więc najlepszy jest jednak płot i po paru latach płaczu nad obgryzionymi jabłonkami i rozkopanym przez dziki trawnikiem - stawiamy ogrodzenie! Jeśli bardzo liczysz pieniądze, to właściwie trzy sznurki z drutu kolczastego powinny zatrzymać większe zwierzaki, zające jednak przelezą i zgryzą korę na smacznych młodych drzewkach.... Tak więc siatka (zwykła, czy tzw. leśna), czy porządny płot drewniany wyższy niż sarenka mogłaby podskoczyć... Niestety, wszystkie sady i ogrody w mojej okolicy mają i ogrodzenie i żywopłot, siatka przeciw zwierzakom, żywopłot przeciw hulającym wiatrom i oczom sąsiadów.

Poczytaj tu:
- Zając w ogrodzie - LINKI
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Alifio
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 cze 2010, o 15:12

Post »

Witam
Dla forumowiczów, którzy wypowiadają się w tym miejscu od kilku lat kolejne, setne pytanie o żywopłot wyda się nudne. Starałem się zapoznać się z większością wątków żywopłotowych ale mimo to proszę o radę:
Mam do obsadzenia około 200 metrów granicy działki. Zależy mi na żywopłocie obronnym, ale takim, który wpisałby się w naturalny krajobraz. Wokoło dużo lasów, a wzdłuż mojego ogrodzenia po stronie sąsiadów rośnie szpaler dębów, przechodzący w szpaler sosen. Zastanawiałem się nad głogiem, ale w jednym z wątków przeczytałem ze głóg nie rośnie dobrze w miejscach cienistych.
Proszę o radę, może ktoś ma podobne doświadczenia? Żywopłot obronny, wysokość ok. 2 metry, szczelny, nie gryzący się z krajobrazem, niewymagający super gleby.
Green Tea
100p
100p
Od: 20 mar 2010, o 08:21

Post »

Mieszane żywoploty najlepiej się wpisują w krajobraz...
Istotne są jeszcze dwie sprawy. Która to strona świata, od południa, od północy..? bo to dośc ważne jak głębokie będzie to zacienienie... Jak daleko od Twojej granicy rośnie ten szpaler drzew sąsiada?
"Ogrodnik wspiął się - istny drozd w waciak odziany - na szczyt drzewa,
łącząc tym samym niby most to, co dwunogie, z tym, co śpiewa."
Josif Brodski "Ogrodnik"
Alifio
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 cze 2010, o 15:12

Post »

To strona wschodnia, ale zacienienie jest raczej przez cały dzień, bo gałęzie dębów wchodzą w głąb mojej działki a sosny są bardzo wysokie. Dęby z czasem zostaną przycięte ale zacienienie i tak będzie spore.
A co myślisz o głogach? Wciąż się nad nimi zastanawiam, są naturalne dla naszego krajobrazu i dobre na żywopłot obronny - tylko co z tym zacienieniem?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”