Tawułka Arendsa( Astilbe arendsii)
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tawułka Arendsa
U mnie tawułki w donicach Tak jakoś wyrywam się do wiosny
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Tawułka - Astilbe
W tym sezonie mam zamiar założyć rabatę cieniolubną, w jakich warunkach (ziemia, wilgoć) rosną Wasze tawułki?
-
- 100p
- Od: 19 lut 2010, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje tawułki kochają mnie z wzajemnością. A robią to w półcieniu, na glebie lekko kwaśnej, żyznej wraz z hortensjami, funkiami, miodunkami, tiarellami, różanecznikami i pierisami. Denerwuje mnie tylko to, że często deklarowany wzrost na opakowaniu ma się nijak do rzeczywistości. I efekt jest taki,że Tawułka chińska pumila, która miała być mała, została posadzona na brzegu rabatki wyrosła na metr. Kwiaty olbrzymie. A inna miała być duża, a podejrzewam, że to tawułka pojedynczolistna, maluśka, słodziutka, a rośnie między dużymi roślinami. Więc, gdy tylko zejdą śniegi będzie małe przemeblowanie.
- Lorrie
- Kontakt:
Giniu, teraz wiosna, na pewno porobisz sobie zmiany na rabatkach. Tak to już jest, że ogród powstaje w ciągu wielu lat - ale czy to nie jest piękne, czy to nas właśnie nie cieszy w tym wszystkim ...?
-
- 100p
Masz rację Lorrie, te przesadzania to jest to co uwielbiam. Zawsze robię plan rabatki i staram się go trzymać i ... zawsze mi nie wychodzi. No i w następnym roku kończy się kolejnymi przemeblowaniami. Przynajmniej ogródek się zmienia
- Lorrie
- Kontakt:
Super, masz tak jak ja. W tym roku będę organizować rabatę w cieniu. Doczekac się nie mogę
-
- 100p
A tak na marginesie, czy ktoś z Was ma może zdjęcie tawułki pojedynczolistnej? Chciałabym się upewnić czy moje podejrzenia co do przynależności gatunkowej jednej z tawułek są słuszne. Niestety nie mam zdjęcia. Ma bardzo ciemne liście, drobne, głęboko powcinane, kwiatostan bardziej luźny koloru łososiowego. I jest malusia, kępa ma conajwyżej 10 cm. Gdy kwitnie osiąga nie więcej niż 25cm. Rozrasta się dużo wolniej od pozostałych tawułek.
- Lorrie
- Kontakt:
Strasznie jestem ciekawa jak ona wygląda.
-
- 100p
Znalazłam w swoim archiwum zdjęcie rabatki razem z tą tawułką. Ledwo ją widać, ale spróbuję jutro umieścić zdjątko
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Witaj Gino, widzę że jesteś fanką tawułek. Mam kilka małych ale nie znam ich nazw
Jeśli planujesz jakieś przemeblowanie to może coś sobie wymienimy? Nie mogę upolować tych najwyższych i fioletowych
Jeśli planujesz jakieś przemeblowanie to może coś sobie wymienimy? Nie mogę upolować tych najwyższych i fioletowych
- Lorrie
- Kontakt:
A jakie są najwyższe? Chcę je kupić ale nie wiem czego szukać ...
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Najwyższe są chyba chińskie, ale rozpiętość odmian wynosi 40-120cm. Widzę jej odmianę "superba"
T. Arendsa też mogą mieć do 80 cm Ja mam chyba tylko japońskie w trzech kolorach, pojedynczolistną i jeszcze jakieś inne 3 mikrusy
T. Arendsa też mogą mieć do 80 cm Ja mam chyba tylko japońskie w trzech kolorach, pojedynczolistną i jeszcze jakieś inne 3 mikrusy
- Lorrie
- Kontakt:
Izo, dziękuję Ci za odpowiedź