Dalie wymagania,problemy - cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dalie

Post »

Tulipanku ale będziesz miał duzo roslin!!!
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Tulipan998 pisze:Hm.. to niezbyt dobrze.. Moja sąsiadka mi mówi , że jak tak sie dzieje , że wypuszczają za wcześnie to te pędy obrywa.. zarówno u dalii jak i u kann , ale nie powiem Ci na 100 % czy wolno tak robić.. , w sumie dlaczego nie.. ? :roll: , no i skoro tak robi a rosna jej pięknie to dlaczego nie :roll: .
A ja nie martwiłabym się az tak bardzo a tym bardziej nie obrywałabym pędów. Moje dalie już są posadzone do donic i wypuszczają pędy. Będą klikakrotnie uszczykiwane więc nie wyciagna się. Robie tak od wielu lat i nie było z nimi kłopotu. A po 15 maja wysadzam pieknie rozkrzewione roslinki.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Oj chyba miałem to wkleić w wątku dalie z nasion :oops: , ale to też dalie :lol: .
Tak Grażynko , mam nadzieje , że wyrosna na piękne roślinki :) .

Cattleyo ( Jak ja kocham te storczyki :roll: ) - To ja nie wiem .. , sąsiadka tak mówiła , a czy jej warto zawsze wierzyc to nie wiem.. :lol: . Już sadziłaś ? :shock: Ja swoje niedługo wydrę karpy z piwnicy :lol: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Re: Dalia

Post »

Witaj :)
Spośród s z k o d n i k ó w w uprawie dalii najczęstsze są przędziorki i mszyce. Przędziorki zwalcza się preparatami Talstar 100 EC lub Vertimec 018 EC, a do ochrony przed mszycami służą Hostaquick 500 EC lub Mospilan 20 SP.
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cattleye to piękne kwiaty, ja upodobałam sobie szczególnie te gatunkowe. Moje dalie juz maja piękne białe korzonki. Sa w pomieszczeniu widnym o temperaturze 17 stopni. No i nie mam ich za dużo.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Ja dzisiaj kupiłem 12 karp :oops: , poza tym mam z 8 z zeszłego roku , niektóre troche zabardzo przeschły.. , ale jakoś na pewno odżyją , namocze wszystkie przed sadzeniem i sie zastanawiam czy juz sadzić , żeby wcześniej zakwitły ?

Cattleyo , Ty swoje dosć wcześnie posadziłaś :wink: , bedziesz miał wcześniej pieknie kwitnace :P . Ja na razie mam 35 storczykow , jeszcze cattlei nie mam ale mam zamiar kupić :lol: .
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

eraz jestem bierną storczykomaniaczką, kiedyś było to ponad 200 sztuk i bardzo wiele gatunków. Zajmowalam sis storczykami gatunkowymi. Niestety mimo tego ze mam bardzo duży dom nie przezyły remontu ani te w orchidarium ani te po za nim. Noszę się z odbudowaniem kolekcji ale jednogatunkowej Phalaenopsis. Mój ogród(mozna zobaczyć w moim watku) dopiero powstaje. glaki sa tylko bazą bo bardziej stawiam na lisciaste. I dlatego zależy mi na posadzeniu jak najwczesniej dorodnych rolin. Rzeszowie jest wiele wspaniałych osob zajmujacych się storczkami min Ania Woijurska-Duda która ma wspaniała kolekcję i sprowadza strczyki gatunkowe.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bardzo ciekawie Piszesz kochana , ale chyba sie offtopic zrobił :oops: .
Wracając do tematu dalii to mam już je sadzić w domu w doniczkach ? Widze , ze wypuszczaja kiełki . Namoczyć je przed posadzeniem ?

Moje sieweczki miniaturkowych rosna bardzo szybko :heja .
anita-maria
50p
50p
Od: 5 mar 2010, o 00:35

Post »

Witam wszystkich.Jestem tu nowa i mam pytanie dotyczące dalii,a konkretnie miejsca ich sadzenia.Czy dalie tolerują sąsiedztwo tuj lub innych roślin lubiących ziemię lekko zakwaszoną?
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulipan998 pisze:Bardzo ciekawie Piszesz kochana , ale chyba sie offtopic zrobił :oops: .
Wracając do tematu dalii to mam już je sadzić w domu w doniczkach ? Widze , ze wypuszczaja kiełki . Namoczyć je przed posadzeniem ?

Moje sieweczki miniaturkowych rosna bardzo szybko :heja .

Bo z siewu naprawdę idą jak burza :tan Moje też dostały kopa, wykiełkowały po trzech dniach a teraz ida na wyscigi.
To zależy jakie masz warunki, jeśli jest bardzo ciepło i mało światła to jeszcze poczekaj bo się niemiłosiernie wyciągną. jeśli masz chłodniejsze pommieszczenie i widne mozesz już posadzić.
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anita-maria pisze:Witam wszystkich.Jestem tu nowa i mam pytanie dotyczące dalii,a konkretnie miejsca ich sadzenia.Czy dalie tolerują sąsiedztwo tuj lub innych roślin lubiących ziemię lekko zakwaszoną?
Lekkokwasne do zasadowego od 6-8 pH. A przy nawozeniu pamiętamy aby nie były to nawozy mocno azotowe bo bardziej idą w liscie.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki Cattleyko ;:196 , mam ciepłe i jasne pomieszczenie :wink: . Zaczekam do konca marca , kupiłem wczoraj dalie , po 2 szt.:

Color Spectacle - pomarańczowa z białymi końcami płatków ,
Garden Wonder - czerwona ,
Claudette - liliowo-fioletowa ,
Arabian Night - ciemno-bordowa ,
Preference - jasno-różowa ,
Golden Emblem - żółta

Mam jeszcze takie z zeszłego

2 szt. roku bordowe z białymi koncówkami ,
różową pełną ,
fioletową z mazami białymi i kremowymi ,
różową z małymi kwiatkami ,
pomarańczową

I sam nie pamietam jakie jszcze :lol: . Za oknem u mnie znowu robi sie biało a ja niemogę doczekać się sadzenia. :( .

Anito-Mario - witaj :wit . Ja sadze swoje dalie przy szpalerze tuj :wink: .
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja dalia wygląda tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ooo.. już duża jak na początek marca :wink: , ja obciołbym te suche kikuty troche :wink: .
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja tradycyjnie nie pędzę, bo nie chcę, by mi wybujały. Nadgonią w gruncie!
Dziś kupiłam w Lidlu 2 paczki dalii. Lubię niespodzianki od zeszłego roku, kiedy to żadna nie wyglądała jak na opakowaniu ;-)

Obrazek

A tyle razy obiecywałam sobie, ze już więcej niczego nie kupię! W Selgrosie też juz miałam 2 paczki dalii w ręce, ale powoziłam w koszyku przez 15 minut i odłożyłam :;230
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”