Sadzenie bulw,kiedy,jak
Re: Kiedy posadzić bulwy begonii?
Jest fantastyczna i ten kolor , będzie co podziwiać jak zakwitnie. Chyba będę musiała znów gdzieś się na polowanko udać
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja kupiłam w OB posadziłam już dawno i z 6 jedna daje tylko oznaki życia i to tak skromnie ze chyba nic z nich nie będzie Szkoda posadziłam 1x i od razu falstart
-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gosiu nie koniecznie.W zeszłym roku też bardzo długo czekałam na pierwsze listki ale potem podgoniły i były naprawdę piękne.Tylko je nie przelej bo zgniją
Miłośniczka wszystkich kwiatów
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Gosiu , sadziłaś je do ziemi kiedy już bulwy coś wypuszczały?
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
Gosiu spróbuj włóżyć bulwy do woreczka ,zamknij go i połuż bulwy w najcieplejszym miejscu tylko nie na grzejnik .Wypuszczą szybko pędy .Potem wsadz do ziemi.
Ja bym ich nie wyjmowała, może za bardzo ubiłaś ziemię w doniczce?? i nie mają jak się przebić .
Bulwa bulwie nie równa i może się okazać że za chwilę wszytkie ci pięknie zacznął wschodzić. Z moich 25 kiełki mają tyko 7 , więc cierpliwie czekaj :P .
Bulwa bulwie nie równa i może się okazać że za chwilę wszytkie ci pięknie zacznął wschodzić. Z moich 25 kiełki mają tyko 7 , więc cierpliwie czekaj :P .
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
Bardzo ważne pytanie.
Do jakiej doniczki wsadzić trzy bulwy?! Chodzi mi o średnicę doniczki.
Do jakiej doniczki wsadzić trzy bulwy?! Chodzi mi o średnicę doniczki.
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Na tak ważne pytanie Andrzeju, odpowiedź wcale nie jest prosta bo...
bulwy mają różną wielkość...do doniczki dość głębokiej o średnicy około 20cm ja wysadziłam 2 sztuki, na upartego zmieściłaby się jeszcze jedna, ale w ubiegłym roku te 2 tak pięknie się rozrosły więc po co to zmieniać. Bulwy powinny w doniczce być luźno posadzone by nie dotykały ich ścianek.
Swoim bulwkom też pomogłam odzyskać chęć do życia, bo po zimie nie dawały wcale jakichkolwiek oznak, umieściłam je na wilgotnej ziemi, tak lekko tylko wciskając je i codziennie zraszałam je, nawet po kilka razy dziennie.Już po tygodniu pojawiły się oznaki że...oj będzie się działo. Jedna begonia ma już 3 listki .
bulwy mają różną wielkość...do doniczki dość głębokiej o średnicy około 20cm ja wysadziłam 2 sztuki, na upartego zmieściłaby się jeszcze jedna, ale w ubiegłym roku te 2 tak pięknie się rozrosły więc po co to zmieniać. Bulwy powinny w doniczce być luźno posadzone by nie dotykały ich ścianek.
Swoim bulwkom też pomogłam odzyskać chęć do życia, bo po zimie nie dawały wcale jakichkolwiek oznak, umieściłam je na wilgotnej ziemi, tak lekko tylko wciskając je i codziennie zraszałam je, nawet po kilka razy dziennie.Już po tygodniu pojawiły się oznaki że...oj będzie się działo. Jedna begonia ma już 3 listki .
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
No właśnie... Jak się ma wprawę to się wie. A ja begonie pierwszy raz.
Te moje są nie za duże, z kapersa.
LeNka jak Ty swoje posadziłaś?!
Te moje są nie za duże, z kapersa.
LeNka jak Ty swoje posadziłaś?!
-
Z moich 40 już 36 wzeszło
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Jak kupiłam to tylko jedna miała mały kiełek i tylko u niej go widać
-
Spokojnie wzejdą. Cebulki kiełkują różnie pomimo tego że były wsadzone tego samego dnia. Jedne szybciej drugie wolniej. Potrzeba im czasu
Andrzeju moje doniczki mają po 17-20 cm. w każdej jest 1 szt, w jednej doniczce 40cm posadziłam 2, w drugiej 3, zobaczę czy ty 3 nie będzie za ciasno, jeżeli tak to je będę musiała przesadzić . Mi się wydaje że wszystko zależy jak się rozrosnął, w zeszłym roku posadziłam do doniczki 20cm. po 2 szt. ale efekt nie był zachwycający, może to przez tą odmianę . Tak wyglądały jej kwiaty :x , musiałam je podwiązywać żeby się nie łamały :x .
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Co Ty robisz, że masz tyle bulw? Dzielisz je, czy co?agnieszkar1978 pisze:Z moich 40 już 36 wzeszło
Tomek
-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
Tomku przecież begonie można dzielić na tyle części ile ma kiełków
Miłośniczka wszystkich kwiatów