Grubosz - Crassula Cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
Kocimietka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 lut 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Grubosz jak uformowac?

Post »

Możesz wpisać w google Coleus tam jest pełno zdjęć.
Pozdrawiam,Adrian
Awatar użytkownika
Kocimietka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Aha jeszcze mam wilczomlecz jak kwitnie ma takie śliczne czerwone kwiatuszki.
Pozdrawiam,Adrian
Awatar użytkownika
lidka9126
100p
100p
Od: 7 paź 2009, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To interesuje mnie wilczomlecz :tan
Awatar użytkownika
Kocimietka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dobrze a jego dokładna nazwa to Wilczomlecz lśniący.
Pozdrawiam,Adrian
Awatar użytkownika
Kocimietka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

No to jak będzie z tą wymianą?
Pozdrawiam,Adrian
foczers
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 mar 2010, o 18:46

Post »

http://img718.imageshack.us/gal.php?g=dsc07986.jpg
tak wyglada teraz moj grubosz, przesadzilam go bo byly male przezroczyste 1-2mm skaczace robaczki.. chyba zabraly sie za korzenie bo w zasadzie ich nie mial..;/ teraz podlewam od dolu.. i na razie ich nie widze.. chcialabym mu nadac jakis ksztalt, dotychczas mial samowolke.. wycielam tylko 1 duza galaz.. bo juz nie dawala rady sie utrzymac w pionie.. teraz przycielam nowe u samej gory.. nie wiem czy dobrze.. jeśli ktos by mial pomysl prosze zaznaczyc na moich zdjeciach co wyciac;]
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p
Od: 1 mar 2008, o 09:18

Post »

Piękne masz to drzewko :D Ja bym jeszcze te małe końcóweczki przycięła i może by się rozkrzewił albo pieniek stał się grubszy.
foczers
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 mar 2010, o 18:46

Post »

no wlasnie za chude ma te pienki a rozlazi sie na boki, boje sie ze nie da rady sie utrzymac.. moze jakos je zwiazac ze soba zeby byl bardziej zwarty? ktore dokladnie mam przyciac? i jak czesto go podlewac i ile tej wody? ostanio robie to bardzo rzadko.. jeszcze mam pytanie odnosnie zolto-bialego osadu miedzy ziemia a pniem.. on jest latwo sciagalny z ziemi, da sie zdrapac z pnia.. co to jest?
Awatar użytkownika
lidka9126
100p
100p
Od: 7 paź 2009, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja swoje drzewko poobcinalam ok 3,4 cm jakieś 2 tyg.temu i już puszcza nowe galązki. Ty również moższ swoje obciąc tak ok 3cm ,a podlewam razw tygodniu .Co do osadu ,tez to mam i niemam zielonego pojęcia co to,ale nie jest grozne.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Taki żółto-biały osad (też jest u mnie :() to nagromadzone sole min. zawarte w wodzie. Czym woda bardziej twarda tym tego nalotu zbiera się więcej. Chyba jedynym sposobem na to jest przegotowanie i pozostawienie wody do odstania na ok. tydzień.
U mnie woda jest b. twarda, więc nalot (kamień) zbiera się na powierzchni we wszystkich doniczkach. Zmniejszyłam ten efekt przez gotowanie przefiltrowanej (filtr dzbankowy) wody i odstawienie jej. Niestety takie przygotowanie wody zajmuje dużo czasu :)
Można też używać wody destylowanej, co na dłuższą metę nie służy ani roślinom, ani portfelowi.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Zulka
100p
100p
Od: 29 cze 2009, o 10:13
Kontakt:

Post »

Ja podcięłam ostatnio mocno moje i jest ok.
PRZEDObrazekI POObrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Foczers - nie wiem czy już zdążyłaś cokolwiek zrobić ale i ja mam kilka rad.
Tak jak pisali poprzednicy drzewko (właściwie oba drzewka) wymaga przycięcia i to radykalnego. Sam pokrój jest dosyć ciekawy ale widać, że właściwie wszystkie pędy wydłużają się, robią się cienkie i zaczynają "dziczeć". Nie ma się co bać i wszystko radykalnie pouszczykiwać - tniemy 2-3 milimetry na liściem. Tak to widzę:
Obrazek Obrazek
Niektóre czerwone linie cięcia mogą się nie pokrywać. Nie które gałązki (już po obcięciu) można dodatkowo przy pomocy drutu - przez owinięcie lub za pomocą odciągów - pochylić bardziej do dołu - poziomu, co zaznaczyłem żółtymi strzałkami. Spowoduje to pobudzenie do dalszego rozkrzewiania się drzewka i nada wygląd "starych" poziomych gałęzi.
Jeżeli chcesz nadać obu roślinom wygląd już dojrzałych drzewek, należałoby odciąć najniżej leżące pnie-konary na obu drzewkach co zaznaczyłe czarną linią. Oczywiście nie musisz tego robić - to będzie Twój wybór. Zawsze jest coś za coś. Takie nisko położone konary szpecą wygląd całej formy ale powodują szybsze grubienie pnia.

Jeżeli chodzi o grubosza Zulki. Ładna "stara" roślina o grubych pniach. Dużo zyskała po "postrzyżynach". Ja bym jednak poszedł ciut dalej, ponieważ niezbyt ładnie wyglądają cienkie pędy szczególnie na końcach gałęzi:
Obrazek
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Zulka
100p
100p
Od: 29 cze 2009, o 10:13
Kontakt:

Post »

WOW :shock: dziękuję:D tak się dla mnie postarałeś ;:196 oczywiście posłucham twojej rady.
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”