Aeonium uprawa,pielęgnacja ,problemy

ODPOWIEDZ
staedt
50p
50p
Od: 7 mar 2008, o 11:23

Post »

no właśnie się nie doczytałem na instrukcji co jaki czas pryskać - poważnie. Nie ma napisanego. Dzięki KaRo za odp. :roll: dopiero by było...
staedt
50p
50p
Od: 7 mar 2008, o 11:23

Post »

czy mogę jednocześnie w czasie opryskiwania przesadzić Eonium czy też raczej poczekać aż wełnowce "padną" ? :roll:
tak przeglądałem sieć i są sprzeczne informacje - niektórzy radzą sadzić eonium w ziemi dla kaktusów i sukulentów a niektórzy w ziemi dla bonsai :roll: czytałem też o drenażu na dnie - czy ktoś wie jak on ma wyglądać? ;:149
misticart
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lut 2008, o 19:59

Aeonium - identyfikacja

Post »

Witam
jak się nazywa ta roślina? Wiem tylko, że to sukulent.

Pozdrawiam

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kruk
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 lut 2008, o 14:22

Post »

Z "pierwszego strzału" stawiałbym na któreś Aeonium.
Może A. arboreum, ale głowy uciąć sobie nie dam. porównaj : http://www.wildchicken.com/nature/garde ... 00_001.htm
zrodziliśmy się we krwi, we krwi żyjemy, we krwi umrzemy, przez krew powrócimy
misticart
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lut 2008, o 19:59

Post »

Strzał w dziesiątkę:) Doszukałam się, że to dokładniej Aeonium haworthii 'Variegated'
Obrazek

Kolejny raz dzięki za pomoc:)
Pozdrawiam
armanii
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2009, o 11:36

Eonium

Post »

Witam wszystkich!

Jestem tu nowa i potrzebuję pomocy:) Przywiozłam z Anglii kwiaty Eonium (trzy rodzaje) i chcę je zakorzenić w doniczce:) Czytałam juz o tych kwiatach ale nie znalazłam informacji jak zakorzenić te roślinki. W jakiej glebie najlepiej zasadzić je i czy dodać jakieś pałeczki bakteriobójcze. Proszę o pomoc i czekam na odpowiedźi:)
Awatar użytkownika
Oscaruss
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 cze 2009, o 21:32

Post »

Eonium jest sukulentem o niewielkich wymaganiach, doskonale znosi zarówno suche podłoże, jak i suche powietrze. Jest rośliną długowieczną pod warunkiem, że zimuje w jasnym i chłodnym pomieszczeniu. Przycinana ładnie się rozgałęzia.

Pielęgnacja:
Podlewanie: latem dość obfite, ale rzadkie, tj. przed kolejnym podlewaniem ziemia powinna nieco przeschnąć. Zimą bardzo ograniczone.
Nawożenie: wiosną i latem co 2 tygodnie specjalnym nawozem dla kaktusów i sukulentów, np. POKON - CACTI FOOD.
Przesadzanie: co 2 lata do mieszanki ziemi kompostowej z gliną i piaskiem; bardzo ważny jest dobry drenaż na dnie doniczki.
Rozmnażanie: przez sadzonki wierzchołkowe, które obsusza się 3 dni, a następnie ukorzenia w mieszaninie torfu i piasku.
Szkodniki i choroby: raczej nie występują, jedynie nadmierne podlewanie może być szkodliwe, gdyż powoduje gnicie podstawy pędu.

Wyczerpująco :wink:
Smellycat
100p
100p
Od: 16 mar 2009, o 13:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Nieznany kwiatek (Aeonium drzewiaste)

Post »

Obrazek

Jak się nazywa ten kwiatek? Czy ktoś wie?
Ania
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Nieznany kwiatek

Post »

Aeonium drzewiaste.
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Aeonium

Post »

Wątek został oczyszczony ze zdjęć usuniętych przez hosting.

Czy ta roślina może być Aeonium arboreum 'Atropurpureum'?

Ma trochę inną niż zielone, rozetę liści i łodygę niezdrewniałą. Bardzo trudno mi jest utrzymać je w dobrej kondycji, chociaż kupiłam je miesiąc temu. Gubi dolne liście i ciągle stają się wiotkie...
Jedno Aeonium już zalałam latem, teraz staram się tego błędu nie powtórzyć, a mimo to nadal nie umiem podlewać ;:223
Czy można je formować, tzn. w którymś momencie uciąć rozetę, by się rozgałęziło? O ile to nie jest Aeonium z tych jednorocznych...
Pomóżcie, proszę :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Grzdyl

Re: Czy to może być Aeonium arboreum 'Atropurpureum'?

Post »

To Aeonium arboreum var. atropurpureum 'Schwarzkopf '. Zobacz tu http://tiny.pl/hg56d . Jest to sukulent, więc wymaga przepuszczalnego podłoża i oszczędnego podlewania. Ziemia między kolejnymi podlaniami musi przeschnąć. Zabarwia się na tak ciemny kolor rosnąc w słońcu. W zbyt ciemnym miejscu stanie się zielony.
Oczywiście możesz uciąć pęd, pobudzając w ten sposób rozkrzewienie się. Odcięty szczyt możesz ukorzenić w wilgotnym przepuszczalnym podłożu np. piasku. Jednak przed wsadzeniem go, miejsce cięcia musi zaschnąć. Dobrze jest też zasypać je sproszkowanym węglem drzewnym (takim z grilla). Zapobiega to infekcji.
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Władku ;:196
Przepraszam, ale to taka radosna wiadomość, że sobie pozwoliłam na taki gest!
Mam 'Schwarzkopf'!!! Od kilku tygodni, a nadal zawzięcie go poszukuję...tak intensywnie wybarwiony jest od niedawna, słońce mu posłużyło! Na temat podłoża wiem wszystko, najgorsze jest to podlewanie. Są jakieś kursy z tego zakresu?
Bardzo Ci dziękuję za identyfikację :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Grzdyl

Post »

Jeśli chodzi o podlewanie sukulentów, to jest taka zasada: podlej je mocno, a gdy będzie Ci się wydawało, że należy je znowu podlać, gdyż mają sucho, wlej wodę do konewki i ... podlej je za kilka dni. :D
(może dostanę drugiego całusa :wink: )
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To cenna rada, jednak...z tej dziedziny nie zdaję nawet poprawek!
Nie potrafię uchwycić tej subtelnej zależności pomiędzy teorią a praktyką. Miękka woda o temperaturze wyższej niż powietrze, podlewanie po całkowitym wysuszeniu gleby, latem jeszcze się sprawdza. Za nic nie potrafię owego wysuszenia stwierdzić zimą!

Dogorywało ze trzy miesiące, ale wypuściło nowe rozetki. Wierzchołek ucięłam i chyba się ukorzenił, ale nie wygląda dobrze.
To natomiast próbuje zakwitnąć, ale mam już wątpliwości czy mu się to uda, bo wznowiłam podlewanie. Dosłownie kieliszek wody do doniczki, co dwa tygodnie. Listki mu się nie marszczą, więc może jest jednak nadzieja?

Tak bym chciała nauczyć się, tej z pozoru łatwej uprawy sukulentów a tylko męczę rośliny :(
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Łoooo matko .... rozmawiałyśmy kiedyś o Twoim eonium ale nie pokazałaś go ,nie sądziłam,że tak się z nim źle działało... :(
Czy naprawdę zalałaś je? Czy to co widzę obecnie to również efekt zalania?
Moje już stoi na balkonie i to zahamowało zasychanie i opadanie dolnych liści z rozet a uratowane kikutki tych zjedzonych przez pędraki :( zmieniły już kolor na właściwy- robią się bordowe co jest oznaka życia i bardzo mnie cieszy.
Wiktorio podlewaj je naprawdę bardzo rzadko ale teraz w czasie rekonwalescencji zwiększ im wilgotność powietrza ustawiając naczynie z wodą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”