Imbir - uprawa w doniczce
Imbir - uprawa w doniczce
W mojej kuchni dość dużo i często używam korzeń imbiru. Zawsze mam jakiś zapas ;-)
Właśnie odkryłam, że na korzeniu wyrastają jakieś zielone części i kusi mnie by to posadzić...
Czy ktoś już próbował hodować imbir? Jest jakaś szansa, że ta bulwa zacznie się rozrasatać i wypuści liście??
Jeśli ktoś ma fotki to proszę je pokazać i podzielić sie doświadczeniem!!! ;-)
p.s. zależy mi na czasie bo nie wiem czy go jeść czy sadzić ;-)
Właśnie odkryłam, że na korzeniu wyrastają jakieś zielone części i kusi mnie by to posadzić...
Czy ktoś już próbował hodować imbir? Jest jakaś szansa, że ta bulwa zacznie się rozrasatać i wypuści liście??
Jeśli ktoś ma fotki to proszę je pokazać i podzielić sie doświadczeniem!!! ;-)
p.s. zależy mi na czasie bo nie wiem czy go jeść czy sadzić ;-)
Ja posadziłam taką bulwę z kiełkami jakiś rok temu, jako taki eksperyment. Rozrastał się dosyć szybko, wypuścił pęd, który szybko rósł, zwłaszcza na długość. Oczywiście wypuścił też liście... W czasie jakichś dwóch trzech miesięcy od posadzenie był już sporą rośliną. Jeśli chodzi o pielęgnację, to nic szczególnego nie robiłam. Tylko podlewałam dość często (to było latem, a w zeszłym roku było upalnie). Rósł sobie w długiej doniczce z różnymi ziołami.
Także podejżewam, że Twój tez szybko wypuści pęd.
Niestety nie mam żadnych zdjęć, natomisat roślinka już u mnie nie rośnie. Ogólnie to, jak dla mnie, wyglądała średnio ładnie, no ale może trzeba było poczekać...
Także podejżewam, że Twój tez szybko wypuści pęd.
Niestety nie mam żadnych zdjęć, natomisat roślinka już u mnie nie rośnie. Ogólnie to, jak dla mnie, wyglądała średnio ładnie, no ale może trzeba było poczekać...
Pozdrawiam,
Sylwia
Sylwia
- Józef
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Imbir..
Czy ktoś hodował kiedyś imbir??W tym roku posadziłem kawałek korzenia w szklarni.Wyrósł jeden ok metrowy pęd a teraz wyrastają jeszcze dwa..nie wiem co jest pod ziemią ?Czy wykopywać go na zimę czy zaryzykować i zostawić w szklarni.
- camillo1718
- 100p
- Od: 27 maja 2007, o 23:37
:)
Dziękuje! to jest mój 6 miesięczny imbir z krótsza heheheh ! przesadzany był juz z 2 razy i ma się naj widać dobrze
- camillo1718
- 100p
:)
Tak pół roku a tyle przy nim roboty! co jakis czas trzeba zmieniac mu doniczke bo się niemieści! jeśli ma dobry dostęp do wody to rośnie jak na drożdżach! :0 no to miłej pracy przy nim ja przy swoim mam dosc pracy
- camillo1718
- 100p
- camillo1718
- 100p