Żywotniki (tuje) - choroby i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kto pomoże?
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Dlaczego tak uważasz-skoro wszyscy staramy się pomagać sobie na forum ?
Wyjatkiem jest nasz kolega ,którego profesją jest rozpoznawanie i walka ze szkodnikami i chorobami.
Udziela się tutaj poza okresem wytężonej pracy jakim jest dla niego wiosna i lato.

Ale są też i inni znawcy tematu - może trzeba chwilkę na nich poczekać? :D :D

Czy szukałaś już na forum informacji poprzez wyszukiwarkę?
Wpisz "tuja","żywotnik" i przewertuj dotychczasowe wypowiedzi na ten temat .
Jestem pewna,że znajdziesz rozwiązanie problemu ...

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... wienie+tui

oj jest jeszcze trochę tych tematów - trzeba tylko chcieć poszukać -zapraszam. :D

http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=269
Awatar użytkownika
baszalotta
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 maja 2007, o 16:32
Kontakt:

Post »

Dziękuję Ci KaRo za zaproszenie do Wyszukiwarki, byłam szybsza i poszperałam w niej trochę wcześniej, bez pozwolenia, wyobraź sobie :)
Kocham rady w stylu: poszukaj w wyszukiwarce. Czy nie lepiej już przemilczeć, jeśli nie można konkretnie odnieść sie do konkretnego problemu?
Otóż tak się składa, że i ten wątek znalazłam właśnie przez Wyszukiwarkę. I wybrałam go dlatego, że wydał mi się najbardziej trafny, jeśli chodzi o problem moich krzaków.
Ostanie dwa dni nie robię tu nic innego jak tylko przetrząsam wyszukiwarkę, więc bardzo proszę o nie stosowanie wobec mnie takich rad.
Przepraszam za ton, ale instrukcja obsługi w stylu: [cyt.] "Wpisz "tuja","żywotnik" i przewertuj dotychczasowe wypowiedzi na ten temat . " brzmią dla mnie jak wycinek z pierwszej lekcji informatyki dla dzieci w czwartej klasie.
No wybacz KaRo, domyślam się że Twoje intencje były dobre, zapewniam jednak, że tak ogólnie to nie jestem taka nierozgarnięta (no, może pomijając kwestię pikowania itd. ;)), żeby nie wpaść na instrukcje obsługi wyszukiwarki.
Rzeczywiście, widzę, że forum jest kopalnią wiedzy, a mailowe konsultacje indywidualne są rzeczywiście ewenementem ;) toteż cofam poprzednie pytanie- nie było tematu, wybaczcie mi.
Tak naprawde to płakać mi się chce (i piszę to całkiem dosłownie), bo tujki na oczach mi odchodzą... Rozumiem, że gdyby ktoś z Was mógł mi pomóc, to zrobiłby to. Jestem już po prostu coraz bardziej sfrustrowana i niecierpliwa. Tymczasem więc żegnam się z tym wątkiem, poszukam pomocy zupełnie gdzie indziej (najlepiej chyba sprowadzę ogrodnika-profesjonalistę i niech on żywcem coś radzi i ratunek przynosi) :(

Pozdrawiam zatem, moi mili.
qlistes
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 maja 2007, o 19:03

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Psa nie mam natomiast problemem przypuszczalnie są okoliczne koty. Czy w związku z tym jest jakaś możliwość zabezpieczenia się przed nimi? Myślałem o odstraszaczach akustycznych. Czy ktoś mógłby podzielić się doświadczeniami w kwestii ich skuteczności ?

Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Przejrzyj podobne tematy w dziale diagnostyki. M.in. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 31&start=0 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... light=tuje
Wpisz w wyszukiwarkę hasło "tuje".
Pozdrawiam Andrzej.
Jurek_stok
50p
50p
Od: 29 maja 2007, o 20:05

Post »

Być może naprowadzę Cię na jakiś ślad. Ja mam jedną tuję smaragd. Około 2 do 3 tyg. temu została ona obsypana, niechcąco, azofoską. Teraz mam taki efekt jak na zdjęciach. Gałązki spalone są z jednej strony do wys. ok. 50 cm. Może podobne zdarzenie zaszło u Ciebie. Powodzenia! Obrazek Obrazek
Pozdrawiam - Jurek55
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie chciałabym straszyć ale wygląda mi to na chorobę grzybową - fytoftyroze :(
Jurek_stok
50p
50p
Od: 29 maja 2007, o 20:05

Post »

Anetko! Kogo straszysz - mnie czy qlistesa? Dzięki za zainteresowanie. Wdzięczny Ci jestem za uruchomienie mnie w temacie.
Pozdrawiam - Jurek55
Awatar użytkownika
Krzyk80
50p
50p
Od: 26 kwie 2007, o 23:31

Jaka choroba powoduje brązowe plamki na Tujach

Post »

Witajcie

Na kilku moich Tujach (Szmaragdach oraz T. Zachodnich) w przeciągu kilku dni pojawiła się masowa ilość brązowych plamek jak na zdjęciu poniżej, największe nasilenie od strony południowo-zachodniej, kilka z nich rośnie na słońcu a reszta w cieniu - efekt podobny.

Co im się stało? jak mam reagować aby przeżyły? Czy Topsin będzie odpowiedni?
Dziękuję za pomoc.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

tak Topsin M500 SC
Tą chorobę powoduje grzyb Didymascella thujina
a polska nazwa to plamistość łusek żywotnika
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Awatar użytkownika
Krzyk80
50p
50p
Od: 26 kwie 2007, o 23:31

Post »

Serdecznie dziękuję Panie Januszu za pomoc, cicho podejżewałem że sprawcą jest grzyb.
Pozdrawiam
Krzysztof
mansell
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 wrz 2007, o 11:35

Brak podlewania czy grzyb ? (tuje)

Post »

Witam, przeglądałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie "Co zrobić ?" i nadal jestem w kropce.
Mam dwa rzędy tuji, jeden to żywotniki - te brązowieją w szybkim tempie (praktycznie tak jak wygladaja teraz to efekt ostatnich 3 może 4 tygodni) oraz o ile się nie myle (nie ja je sadziłem) w drugim rzędzie tuja szamragdowa (?) która wygląda znacznie lepiej, nie mniej też usychają pojedyncze gałązki wewnątrz (czwarte zdjęcie).
Żywotniki jak widać wyglądają znacznide gorzej.
Z jednej strony objawy przypominaja efekt niedostatecznego podlewania w ciągu roku, ale znajoma stwierdziła że to jest najprawdobodobniej grzyb i muszę je jak najszybciej pryskać.
Poniżej zamieszczam zdjęcia i proszę o pomoc, doradźcie Państwo co robić, czy czekać do wiosny i wtedy zgodnie z zaleceniami podlewać i nawozić czy też pryskać bo to jest grzyb ? Z góry dziękuję za pomoc.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

A nie wydaje Ci się że lepiej spryskać. Z tego co widziałam na forum, to bardzo wiele ludzi skarży się na usychające szmaragdy i żywotniki. Zajrzyj do tych wątków, ale na wszelki wypadek tez spryskaj, przecież nie zaszkodzi, a skoro idzie to w takim tempie to nie ma co czekać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”