MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.
nie sprawdzi Ci się to z powodu tego łańcucha na którym wisi całość jak będzie wiatr to to zacznie się "siepać" i pszczoły będą miały karuzelę a nie gniazdo - trzeba to zamocować na sztywno żeby było stabilne i w bezruchu -pszczoły pamiętają gdzie jest wlot do rurki którą zajmują ale jej położenie ma być stale a nie tak ze raz wlot jest tu a raz tam :P
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Łańcuch był tymczasowy - na czas montażu tylko. A docelowo miejsca jeszcze nie wybrałem - ciągle sie zastanawiam gdzie to ustrojstwo powiesić. Ale dzięki za wrócenie uwagi - bedę pamiętał,zeby stabilnie przyczepic ;)Swagman pisze:nie sprawdzi Ci się to z powodu tego łańcucha na którym wisi całość jak będzie wiatr to to zacznie się "siepać" i pszczoły będą miały karuzelę a nie gniazdo - trzeba to zamocować na sztywno żeby było stabilne i w bezruchu -pszczoły pamiętają gdzie jest wlot do rurki którą zajmują ale jej położenie ma być stale a nie tak ze raz wlot jest tu a raz tam :P
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Uf zrobiłem i zawiesiłem kolejne trzciny ok 250szt
myślę że w tym roku wystarczy, teraz pozostaje tylko czekać na wylot pszczółek z zeszłorocznych domków
A czy jest jakaś zależność ile wykluwa się samic a ile samców?? ma coś na to jakiś wpływ?
myślę że w tym roku wystarczy, teraz pozostaje tylko czekać na wylot pszczółek z zeszłorocznych domków
A czy jest jakaś zależność ile wykluwa się samic a ile samców?? ma coś na to jakiś wpływ?
-
A te na zdjęciu to nie zamokną aby
Witam Wszystkich
Według mnie to najlepiej wyjmować kokony z rurek i trzymać je w lodówce.
Ja czerpałem pierwsze informacje ze strony:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1675
może ktoś coś tam jeszcze znajdzie.
Mam jeszcze pytanka:
1) Czy wyniesienie pszczółek tuż po świętach to będzie dobry termin w tym roku, czy to zależy jaka będzie pogoda 6 kwietnia.
2) Czy ma sens rozdzielenie kokonów samców i samiczek i wyniesienie na dwór najpierw samiczki a po 2 tyg samce.
3) Czy rurki nie powinny być skierowane pod małym kątem otworkami w dół, aby się tam woda nie gromadziła.
Pozdrawiam
Według mnie to najlepiej wyjmować kokony z rurek i trzymać je w lodówce.
Ja czerpałem pierwsze informacje ze strony:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1675
może ktoś coś tam jeszcze znajdzie.
Mam jeszcze pytanka:
1) Czy wyniesienie pszczółek tuż po świętach to będzie dobry termin w tym roku, czy to zależy jaka będzie pogoda 6 kwietnia.
2) Czy ma sens rozdzielenie kokonów samców i samiczek i wyniesienie na dwór najpierw samiczki a po 2 tyg samce.
3) Czy rurki nie powinny być skierowane pod małym kątem otworkami w dół, aby się tam woda nie gromadziła.
Pozdrawiam
-
punkt 1 - wszystko zalezy od pogody
punkt 2 - nie raczej odwrotnie - w naturze jest tak ze samce wygryzają sie nawet 2 tygodnie wcześniej i czekają na wygryzienie się samic.
punkt 3 - nie rurki bowiem muszą być zabezpieczone przed deszczem- zamokniętych czy nawet zawilgoconych rurek pszczoły po prostu nie zajmą
punkt 2 - nie raczej odwrotnie - w naturze jest tak ze samce wygryzają sie nawet 2 tygodnie wcześniej i czekają na wygryzienie się samic.
punkt 3 - nie rurki bowiem muszą być zabezpieczone przed deszczem- zamokniętych czy nawet zawilgoconych rurek pszczoły po prostu nie zajmą
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Człowiek uczy się całe życie
2 lata temu kupiłem dom i w fundamencie kamiennym jest aż sitko w fugach..... z tego co w tamtym roku spojrzałem to raczej były murarki. A w tym roku zamierzam tynkować .
Jak już teraz wiem co to jest to już nie jest dla mnie szkodnikiem w murze i muszę im zapewnić domek zastępczy. W tygodniu zasuwam po trzcinę i majstruje domek.
2 lata temu kupiłem dom i w fundamencie kamiennym jest aż sitko w fugach..... z tego co w tamtym roku spojrzałem to raczej były murarki. A w tym roku zamierzam tynkować .
Jak już teraz wiem co to jest to już nie jest dla mnie szkodnikiem w murze i muszę im zapewnić domek zastępczy. W tygodniu zasuwam po trzcinę i majstruje domek.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
Swagman co do:
odp nr 1 to się zgodzę (chodz nie jestem do końca zadowolony bo nadal nie znam odpowiedniej chwili kiedy je wynieść po czym to poznać, bo w tym roku zima sie przeciągnęła i nie wiem kiedy drzewka zaczną kwitnąć, a chba by dobrze by było wynieść je 2 tyg przed pirwszymi kwiatami)
odp 2 to sie nie zrozumieliśmy bo gdybym smice wyniósł 2 tyg wcześniej to by sie wszystkie razem wylęgły.
odp 3 ja mam domki jak na stronie http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1675 fot. 5, jak rurki ze 3 stopnie skierowane były w dół to wiatr podczas deszczu nie nalał by do nich wody.
odp nr 1 to się zgodzę (chodz nie jestem do końca zadowolony bo nadal nie znam odpowiedniej chwili kiedy je wynieść po czym to poznać, bo w tym roku zima sie przeciągnęła i nie wiem kiedy drzewka zaczną kwitnąć, a chba by dobrze by było wynieść je 2 tyg przed pirwszymi kwiatami)
odp 2 to sie nie zrozumieliśmy bo gdybym smice wyniósł 2 tyg wcześniej to by sie wszystkie razem wylęgły.
odp 3 ja mam domki jak na stronie http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1675 fot. 5, jak rurki ze 3 stopnie skierowane były w dół to wiatr podczas deszczu nie nalał by do nich wody.
-
A wiesz na pewno że jak się wszystkie razem wylęgną to będzie lepiej , chcesz być cwańszy od przyrody Z jakiegoś powodu samce zawsze się wygryzają wcześniej niż samice - mimo iż temperatury dla kokonów są identyczne więc jest jakieś uwarunkowanie fizjologiczne i tak ma być -kto wie może samce potrzebują jeszcze jakiegoś okresu czasu w stadium imago aby osiągnąć dojrzałość do kopulacji co do rurek to jak masz je w takim pomieszczeniu i jest ono zadaszone tak jak na zdjęciu to wiatr nie ma prawa wdusić do rurek wody- z bardzo prostej przyczyny -rurki mają być tak ustawione żeby wiatr w nich nie hulał czyli wylotami nie na północny-zachód lecz do południa ew z lekkim odchyleniem w kierunku wschodu badz zachodu Poza tym przyjrzyj się dobrze zdjęciu - rurki są zagłębione w tej skrzynce na kilka centymetrów a cala skrzynka jest zadaszona i okap jest stosunkowo szeroki
- harwi
- Od: 5 mar 2008, o 14:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
Pierwszy trzmiel w tym roku .
Ziemny oczywiście.
Jeszcze strasznie zaspana, gramoliła się do krokusów.
Ziemny oczywiście.
Jeszcze strasznie zaspana, gramoliła się do krokusów.
Agata
Przeczytałam cały wątek i oczywiście mam zamiar jutro zrobić spacer po trzcinę ;)
Spodobała mi się też opcja z cegłą dziurawką- mam dobre miejsce by ustawić kilka cegieł na sobie ;)
W sobotę, zrobiło się nagle bardzo Ciepło- temperatura pod wieczór doszła do 19 stopni, świeciło słońce- siedząc przed domem zobaczyłam pierwszego wściekle cytrynowego motyla i 2 pszczoły.
Mam, wrażenie że pszczoły wyszły z plastikowego parapetu, który zgubił zaślepkę boczną w wyniku czego właśnie takie długie kanaliki ujrzały światło dzienne.
Możliwe że to właśnie nasze pszczółki?
Spodobała mi się też opcja z cegłą dziurawką- mam dobre miejsce by ustawić kilka cegieł na sobie ;)
W sobotę, zrobiło się nagle bardzo Ciepło- temperatura pod wieczór doszła do 19 stopni, świeciło słońce- siedząc przed domem zobaczyłam pierwszego wściekle cytrynowego motyla i 2 pszczoły.
Mam, wrażenie że pszczoły wyszły z plastikowego parapetu, który zgubił zaślepkę boczną w wyniku czego właśnie takie długie kanaliki ujrzały światło dzienne.
Możliwe że to właśnie nasze pszczółki?
Pozdrawiam.
-
bardzo możliwe