Zwartnica,Hippeastrum cz.2
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Amarylis, Hypeastrum /2
Przepraszam, ale nie czytałam całego wątku, lecz mam pytanko. Jak często nawozić w okresie kwitnienia?
- nusia
- 1000p
- Od: 3 mar 2007, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pamelko nawoz raz na tydzień lub raz na dwa tygodnie
Dorotko Exotic Star :P wzdycham sobie do tego zdjęcia...
Dorotko Exotic Star :P wzdycham sobie do tego zdjęcia...
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
To zależy od nawozu. Jeśli masz o spowolnionym działaniu- wsypujesz raz i wystarczy. Jeśli inny-to zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Ja swoje hipcie nawożę raz w tygodniu- nawozem wieloskładnikowym. Jeśli stosuję nawóz o przedłużonym działaniu, przed włożeniem cebuli do doniczki aplikuję stosowną dawkę. I w zupełności wystarcza. Jednym z objawów niedożywienia cebuli jest łamanie się liści hippeastrów. Odpowiednie nawożenie powoduje, iż liście są jędrne i ciemnozielone.pamelka pisze:Przepraszam, ale nie czytałam całego wątku, lecz mam pytanko. Jak często nawozić w okresie kwitnienia?
- pamelka
Dziękuje za wyczerpujace odpowiedzi, nawoziłam właśnie raz w tygodniu, a teraz mam zamiar włożyć pałeczki nawozowe do kwitów kwitnących. Mam nadzieję, że bedzie ok
Póki co listki zdrowe
Póki co listki zdrowe
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Z nawozów o spowolnionym działaniu polecam substral-osmocote. Sprzedają luzem, lub w tzw. szyszeczkch. Ryzyko przenawożenia nie występuje.
Jeśli masz zbędny nawóz np polifoskę, to też jest bardzo dobra: łyżeczka od herbaty na doniczkę, przysypujemy ziemią. Działa na liście i na kwiaty. Ponieważ zawiera fosfor to potęguje kwitnienie. Poza tym przepięknie wybarwiają się kwiaty po zastosowaniu polifoski, nie tylko u hippeastrów.
Powodzenia.
Jeśli masz zbędny nawóz np polifoskę, to też jest bardzo dobra: łyżeczka od herbaty na doniczkę, przysypujemy ziemią. Działa na liście i na kwiaty. Ponieważ zawiera fosfor to potęguje kwitnienie. Poza tym przepięknie wybarwiają się kwiaty po zastosowaniu polifoski, nie tylko u hippeastrów.
Powodzenia.
- stynka0207
- 500p
- Od: 21 lut 2010, o 15:47
Re: Amarylis
Witam:)
W ubiegłym roku,zakupiłam cebulkę amarylisa,posiadał tylko jeden pęk kwiatowy,a w tym roku po odpowiednim przesuszeniu wypuścił 2 pędy ,na których jest 7 i 8 pąków kwiatowych.Zachęcam do wprowadzenia tej roślinki w okres spoczynku,ponieważ efekt tego jest powalający.
W ubiegłym roku,zakupiłam cebulkę amarylisa,posiadał tylko jeden pęk kwiatowy,a w tym roku po odpowiednim przesuszeniu wypuścił 2 pędy ,na których jest 7 i 8 pąków kwiatowych.Zachęcam do wprowadzenia tej roślinki w okres spoczynku,ponieważ efekt tego jest powalający.
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- pamelka
Piękniste te Wasze Hipusie Mój M. też co podejdzie do naszy to się zachwyca i nawet głośno wydaje pochwały, chyba go słyszą to się starają
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
stynka0207 cudny kwiat i faktycznie masz prawo być dumna i chwalić go aby znów za rok odwdzięczył Ci się swym pięknem.
Kwiaty kwitnące zimą mają szczególny urok więc tym bardziej mile widziane.
Ciekawi mnie jakiej wielkości ( średnicy) musi byż cebulka aby wydała 2 pędy kwiatowe ?
A może to nie od tego zależy...
Kwiaty kwitnące zimą mają szczególny urok więc tym bardziej mile widziane.
Ciekawi mnie jakiej wielkości ( średnicy) musi byż cebulka aby wydała 2 pędy kwiatowe ?
A może to nie od tego zależy...
- Zabeczka101059
- Od: 12 lis 2008, o 14:14
Cudowne te Wasze hipki
a to moje z Biedronki
a to moje z Biedronki
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale kolorowy wątek ! Pamelko a mnie się ciągle zdaje, że moje roślinki to tak się
sprężają ze strachu.Mój szanowny M ciągle straszy kwiatuchy a to że je powyrzuca a to
że za dożo wody piją
sprężają ze strachu.Mój szanowny M ciągle straszy kwiatuchy a to że je powyrzuca a to
że za dożo wody piją
- stynka0207
- 500p
- Od: 21 lut 2010, o 15:47
Droga Krysiu,szczerze mówiąc to ta cebulka nie jest aż taka ogromniasta,po prostu po przekwitnięciu amarylisa nawoziłam go raz w tygodniu,bo to ponoć ma wpływ na jakość kwiatów na przyszły rok.Co prawda efekt ,przerósł moje najszczersze oczekiwania. ,i życzę wszystkim miłośnikom kwiatów takich efektów jakie osiągnęłam ja.