Narzędzia ogrodnicze. Jakie? Konserwacja.Przechowywanie.

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Narzędzia ogrodnicze

Post »

Wszystko byłoby dobrze, ale te narzędzia, myślę tu głównie o motyczkach, trzeba po jakimś czasie naostrzyć.
Oglądałyśmy z siostrą w NOMI przeróżne elektryczne ostrzałki , nic nie potrafimy wybrać. Sprzedawca, jak to sprzedawca, usiłował nam wcisnąć jakąś za 170 zł :roll: :roll: , ciężka jak diabli, trzeba by ją chyba do czegoś przykręcić.
Jakie macie u siebie? Jaką kupić by była przydatna, cena w miarę do przyjęcia i naostrzyła i motyczkę i siekierkę?
Pozdrawiam! Gienia.
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gieniu delikatne narzędzia to można naostrzyć pilnikiem.Używanie ostrzarek często jest zbyteczne.To jest wyzysk pieniędzy.Przegrzewają stal i traci ona później na wartości.
Łańcuchy do pił,motyczki,siekierki ostrzyć pilnikiem.Można ewentualnie ostrzyć(mam spore siekiery) to ostrzę tym
http://www.narzedziowy.pl/product_info. ... s_id=38360
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Robercie, jak na złość nie mam żadnego pilnika na działce. Łańcuch do piły i sekatory ostrzą nam za parę groszy w warsztacie zakładu komunalnego zajmującego się miejską zielenią. Mam tylko jedną, jedyną ostrą motyczkę od 25 lat- robiona - wykuta u kowala, reszta to fabryczne badziewie.
Oo, właśnie, muszę kupić motykę i chcę taką kutą, po czym poznać? Po cenie?
Czy tylko u kowala? A gdzie takiego dzisiaj znaleźć????
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Ja mam taką osełkę fiskarsa do noży i siekier. Powiem tak; scyzoryk victorinox ostrzy tak, że jest ostry jak brzytwa (dosłownie, tnie włosy na ręce :twisted: ), natomiast okulizak fiskarsa muszę 3 razy dłużej ostrzyć i wtedy z wielkim trudem jakiegoś włosa zetnie :? :lol: Ale faktycznie fiskars ma grubszą stal, od victorinox,a więc może to dla tego? :roll:
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ooo! Racja Drwalu, osełka, jakoś do tej pory kojarzyła mi się z kosą, trzeba się w nią zaopatrzyć, bo i przeróżnych noży do ostrzenia na działce mam chyba z 10 sztuk.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak mi się powiedziało osełka, a tak naprawdę, to nie wiem, jak to fachowo nazwać. To są takie dwa kółka, przez które przeciąga się ostrze. A całość jest w plastikowej obudowie. ostrzy świetnie :wink:
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mam taki pomysł, co by zrobić temat o maszynach ogrodniczych, z naszymi króciutkimi recenzjami i opiniami. Wiele maszyn już nakupowałem i powiem szczerze, nie wszystkie spełniają moje oczekiwania ( nie tylko o jakości mówię, ale o doborze mocy). Gdyby był taki temat, może by posłużył przyszłym kupującym, jako pewna pomoc. Bo w sklepie nie zawsze sprawdzimy, czy dana moc danej maszyny jest wystarczająca na nasze warunki. A gdyby tak zebrać kilka opinii "szczęśliwych" posiadaczy, można by wyrobić sobie jakiś pogląd. Co Wy na to? Mam nadzieję, że się przyłączycie do recenzji, żebym nie musiał tu monologu prowadzić :wink:
aha i jeszcze jedno pytanie: tu, czy stworzyć osobny temat np. "recenzje maszyn ogrodniczych" ?
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dobry pomysł.Tylko trzeba było jakoś tak to zrobić żeby przejrzyste było.
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Myślałem też o króciutkich filmikach. Nie wiem jak to zrobić, czy podzielić na kategorie, czy wrzucać jak leci? Ja trochę maszyn już mam, ale nie opiszę kilku np kosiarek, bo każdy rodzaj maszyny mam w 1 egzemplarzu. Wiadomo, najwięcej jest kosiarek, bo praktycznie każdy ma, ale zalanie tematu samymi kosiarkami mija się z sensem. Trzeba by omówić kilka najpopularniejszych, najczęściej kupowanych, a resztę zebrać może w jakiejś ankiecie? Typu kosiarka taka a taka, moc taka, wykorzystywana na taką powierzchnię, czy spełnia swoją rolę, czy przydała by się mocniejsza, czy polecisz ją innym. Inny, mniej dostępny sprzęt by się omawiało model po modelu. Może jakiś moderator by podpowiedział, jak to najlepiej przeprowadzić? :D

Ja z mojej strony na dzień dzisiejszy dysponuję i zrobił bym takie video recenzje następującego tałatajstwa:
Rębak 13hp
kosiarka 3,5 hp
kosa 1,7hp
traktorek jednoosiowy 6,5hp
dmuchawa plecakowa 3,4hp
wiertnica glebowa 3hp
glebogryzarka 5hp
odkurzacz 8hp
zagęszczarka 5hp
agregat ?hp
i inne, elektryczne.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kupiłam dziś polecaną przez Was ostrzałkę Fiskarsa, jeszcze jej nie sprawdziłam, ale mam nadzieję, że będzie warta tych pieniędzy :wink: . Przy okazji wzięłam w rękę siekiery 1400, 1500 gram i... no cóż, dobrze, że nie kupiłam sobie dwukilowej, :lol: :lol: :lol: :lol: nawet te dziś oglądane były delikatnie mówiąc ciężkie
pozdrawiam Ewa
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewik, ile zapłaciłaś za tę ostrzałkę, jak ona wygląda? Może jakiś link albo fotka?
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja mam taką, jak ta. Oryginalny, szwajcarski scyzoryk ostrzy tak, że tnie włosy. A nowego okulizaka fiskarsa niestety nie :?
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Drwalu, już teraz wiem jak to wygląda i czego mam szukać.
Pozdrawiam! Gienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”