Złamany przewodnik u Magnolii
Złamany przewodnik u Magnolii
Witam serdecznie!
Mam problem z magnolią, u której zauważyłam złamany przewodnik Zapewne stało się to pod ciężarem śniegu. Moja wina, bo nie okryłam jej na zimę! Została posadzona jesienią w ubiegłym roku, wiec jest młodziutka. Czy jest możliwość uratowania jej np. poprzez owinięcie miejsca złamania, usztywnienie w jakiś sposób? Bo bez przewodnika to raczej piękna nie urośnie
Bardzo prosiłabym o jakieś wskazówki.
Pozdrawiam gorąco!!
Mam problem z magnolią, u której zauważyłam złamany przewodnik Zapewne stało się to pod ciężarem śniegu. Moja wina, bo nie okryłam jej na zimę! Została posadzona jesienią w ubiegłym roku, wiec jest młodziutka. Czy jest możliwość uratowania jej np. poprzez owinięcie miejsca złamania, usztywnienie w jakiś sposób? Bo bez przewodnika to raczej piękna nie urośnie
Bardzo prosiłabym o jakieś wskazówki.
Pozdrawiam gorąco!!
Re: złamany przewodnik u Magnolii
Zrób opatrunek i może się zrosnie.
Bez przewodnika na pewno sobie poradzi - jeżeli to młodziutki okaz to za 5 lat, w miarę przyrastania kolejnych pięter (a będzie przecież rosła wzdłuż, wszerz i w górę) nawet nie zauważysz miejsca usunięcia tego przewodnika - mojej lennei przemarzła rok temu połowa przewodnika, odciąłem go wiosną i magnolia zniosła to bezproblemowo; moja rada usunąć złamanie i powinno byc ok;
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tym bardziej jeśli to jest magnolia należąca do tych niskich ,krzaczastych raczej a nie drzewkowatych. Milva nie napisała jaka to magnolia....
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Złamany przewodnik u Magnolii
Zrobiłam opatrunek i teraz czekam na efekty, o których oczywiście was poinformuje
ps. to magnolia drzewkowata, więc musi mieć przewodnik!
ps. to magnolia drzewkowata, więc musi mieć przewodnik!
bez obaw, nawet jeśli ten usztywniony pęd się 'nie przyjmie' to roślina z pewnością wytworzy nowy przewodnik i właściwie pokrój rośliny na tym nie ucierpi
Magnolia zaczęła wypuszczać młode listki nad miejscem złamania więc to chyba dobry znak ale jeszczę poczekam, żeby pęd mógł się dobrze zrosnąć!