Lobelia Cz. 1
- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lobelia
możesz robić i większe kępki .. wczoraj dokupiłam czerwone lobelie i sieję dopiero w marcu jak zrobi się ciepło
- Tunia-mar
- 200p
- Od: 18 lut 2010, o 08:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Nie bbyło mnie w domu przez 4 dni i pomimo że obficie przed wyjazdem lobelie podlałam to zastałam tragedię narodowa na parapecie, siewki szlag trafił, uschły, próbowałam je ratowac ale podniosło się tylko kilka roślinek-no to niech rosną
Pocieszył mnie fat że może zdąże jeszcze wysiac przed wiosną-dzisiaj. Będą mniejsze ale chyba zakwitną w lecie????
Ij ja durna trąba-już więcej torfowych doniczek nie kupię-wysych w nich ziemia w oka mgnieni
ale skąd mogłam wiedziec 
Nie bbyło mnie w domu przez 4 dni i pomimo że obficie przed wyjazdem lobelie podlałam to zastałam tragedię narodowa na parapecie, siewki szlag trafił, uschły, próbowałam je ratowac ale podniosło się tylko kilka roślinek-no to niech rosną

Pocieszył mnie fat że może zdąże jeszcze wysiac przed wiosną-dzisiaj. Będą mniejsze ale chyba zakwitną w lecie????
Ij ja durna trąba-już więcej torfowych doniczek nie kupię-wysych w nich ziemia w oka mgnieni

- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
siać możesz nawet w kwietniu , będą później kwitły , te wczesne ładnie kwitną ale żeby kwitły ładnie i na jesieni trzeba ich przyciąć jak maja już mało kwiatów ,wtedy drugi raz zakwitną na jesieni ..
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- zieloonomi
- 50p
- Od: 6 lut 2010, o 12:34
Moje były wysiane w tym samym czasie, ale są mniejsze. I niestety część już pada, także od podlewania, choć staram się bardzo delikatnie to robić.
Co ma wzejść, to wzejdzie ;-)
Serdeczności, Magda
Serdeczności, Magda
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Ja dzisiaj pikowałem i też więcej , to takie malutkie , że sciągnąłem jak trawnik wszystko i porozdzierałem.. , jak się wszystskie przyjmą to będzie ze 40 roślin ponadkffiatek pisze:No way! po pięć? sądziłam że po 10-15![]()
No to czeka mnie trochę pracyZaczekam jeszcze z tydzień bo widzę że rośnie im po drugim listku i do roboty.....

|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Dzisiaj kupiłam mini szklarnię z takimi jakby tabletaki torfu. podlalam, posiałam i czekam. prosze o info czy to sie moze udac, gdzie to trzymac itp. kupiłam tez takie jakies eko doniczki do wysiewu, ktore wygladaja jak wytlaczanki, mam zamiar potem posadzic w nich male sadzonki lobelii. prosze o podpowiedz czy dobrze sobie to wszystko planje.
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
No najlepiej taka szklarenkę trzymać na poludniowym parapecie do słoneczka , lekko uchylić i na godzinę dziennie całkiem wywietrzyć
.

|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
- Amargo
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 sty 2010, o 12:55
U mnie sprawdziło się zraszanie wysianych nasion, robiłam tak długo po ich wykiełkowaniu i muszę przyznać, że większość roślinek dotrwała do dzisiaj
Strrrasznie wolno rosną...

Pozdrawiam, Amargo
"Za dwadzieścia lat będziesz bardziej rozczarowany tym, czego nigdy nie zrobiłeś, niż tym, co zrobiłeś. Tak więc odcumuj i wypłyń z bezpiecznej przystani. Złap wiatr w żagle. Zapuszczaj się na nowe wody. Snuj marzenia. Odkrywaj nowe lądy."(Mark Twain)
"Za dwadzieścia lat będziesz bardziej rozczarowany tym, czego nigdy nie zrobiłeś, niż tym, co zrobiłeś. Tak więc odcumuj i wypłyń z bezpiecznej przystani. Złap wiatr w żagle. Zapuszczaj się na nowe wody. Snuj marzenia. Odkrywaj nowe lądy."(Mark Twain)
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Popikowałam lobelię w zeszłą środę, męczyłam się 2,5 godziny
Kępki maja po 3,5 a czasem i 10 sztuk, jak podeszło. No i jak na razie mam ponad 100 kępek

Kępki maja po 3,5 a czasem i 10 sztuk, jak podeszło. No i jak na razie mam ponad 100 kępek

- Tunia-mar
- 200p
- Od: 18 lut 2010, o 08:35
Zazdroszczę
ja patrzę jak moje miniaturki albo zarastaja pleśnią, albo wysychają, jest kilka dosłownie takich które jakos się trzymaja i nie smiem ich ruszać bo się boję, chyba z wiszącej lobelii nici, jest jeszcze szansa że tak druga-ta rabatowa jakos da radę, bo pomimo że traktowana tak samo woda i światłem nie pleśnieje i ma sie jakby lepiej. ale to chyba mój pierwszy i ostatni raz jak biorę się za takie drobne cudeńka, następnym razem (a może nawet i tym kto wie) kupię sadzonki, chociaż tak się starałam 
A może ja mam złe podłożę-bo posiane 31 stycznia rosliny odkąd wzeszły nic a nic nie urosły, sa cały czas takie na pól cm i maja dwa listki te pierwsze i tyle.

A może ja mam złe podłożę-bo posiane 31 stycznia rosliny odkąd wzeszły nic a nic nie urosły, sa cały czas takie na pól cm i maja dwa listki te pierwsze i tyle.
Witam,
ja w tamtym roku tez spryskiwalam małe siewki, ale strasznie się przewracały. W tym roku testuję podlewanie przez podsiąkanie - wkładam pojemnik z roslinami do podstawki wypełnionej wodą i czekam z pół godziny aż wilgoć podejdzie do wierzchu. Jak na razie muszę stwierdzić, że efekty sa bardzo dobre i w zasadzie wcale się nie przwracają.
Pozdrawiam,
Kasia
ja w tamtym roku tez spryskiwalam małe siewki, ale strasznie się przewracały. W tym roku testuję podlewanie przez podsiąkanie - wkładam pojemnik z roslinami do podstawki wypełnionej wodą i czekam z pół godziny aż wilgoć podejdzie do wierzchu. Jak na razie muszę stwierdzić, że efekty sa bardzo dobre i w zasadzie wcale się nie przwracają.
Pozdrawiam,
Kasia
- zieloonomi
- 50p
- Od: 6 lut 2010, o 12:34
Też tak robiłam, to mi pleśnieć/ gnić zaczęły 

Co ma wzejść, to wzejdzie ;-)
Serdeczności, Magda
Serdeczności, Magda
ja na razie mam malutkie te siewki a do tego duzo ich padlo
tez mam multiplate i tez chcialem ja cala zapelnic a tu tycha nie wiem czy polowa ich tam sie zmiesci ... moze posieje jeszcze teraz ?! czy juz za pozno ??