Datura,dyskusje,prezentacje kwitnień cz.III (02.2009-05.2014)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura... chwalipięta cz.III
Iwonko ja przez Ciebie zachoruje jeszcze bardziej
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A moja datura zgłupiała. Dzisiaj wygląda tak
.
Wyniosłam ją z garażu i postawiłam koło okna ( żeby miała słoneczko). Poradźcie mi proszę, co z nią teraz robić? nawozić? Nie chciałabym jej zmarnować, tym bardziej że reszta w garażu uschła( mimo podlewania w zimie). Wprawdzie wypuszczają od korzeni ,ale nie wszystkie. A w przypadku tej ( drogą dedukcji i po kolorze doniczki) doszłam, że to wysiana przeze mnie czerwona lub jakaś pełna. W ubiegłym roku nie zakwitła, a w tym-mam nadzieję na niespodziankę.
.
Wyniosłam ją z garażu i postawiłam koło okna ( żeby miała słoneczko). Poradźcie mi proszę, co z nią teraz robić? nawozić? Nie chciałabym jej zmarnować, tym bardziej że reszta w garażu uschła( mimo podlewania w zimie). Wprawdzie wypuszczają od korzeni ,ale nie wszystkie. A w przypadku tej ( drogą dedukcji i po kolorze doniczki) doszłam, że to wysiana przeze mnie czerwona lub jakaś pełna. W ubiegłym roku nie zakwitła, a w tym-mam nadzieję na niespodziankę.
- iwika
- 500p
- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Nie zgłupiała po prostu ją obudziłaś, podlewaj już odżywką dla datur( płynną- dawka połowa), niech jest jak najbliżej południowego okna.
Jeśli chodzi o kolor to jak dla mnie kolor czerwony B.sanguinea
Jeśli chodzi o kolor to jak dla mnie kolor czerwony B.sanguinea
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nawet nie wiesz Iwonko, jak bym chciała,żeby to była czerwona!
- iwika
- 500p
- Kontakt:
Będzie, będzie wkazują na to liście są drobne i ze ząbkami a i kolor łodygi głównej ( zobaczymy czy się pomyliłam jak zakwitnie )
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
-
Iwiko poradź. Mam wysiane daturke fioletowo-białą wieloletni. Wzeszła dość szybko.Przesadziłam ją w osobne doniczki ale wydaje mi się że słabo - bardzo wolno rośnie w porównaniu do daturki białej.nie wiem czy zacząć ją nawozic aby ruszyła czy jeszcze się wstrzymać. Może coś innego mi poradziszDo tego chyba dałam się nabrać że to brugmansia wieloletnia a łodyge ma koloru fioletowego.Czy przy okazji możesz dopisać do mojej listy na daturki jeszcze krwistą bo zmoich nasion nic niewzeszło.Pozdrawiam
PS. Wzamian za jakąś daturke moge oddać cebule amarylisa czerwonego wielkości szklanki lub cebulke amarylisa białego w różowe paski.Moge pokazać jak kwitnie teraz ten czerwony.
PS. Wzamian za jakąś daturke moge oddać cebule amarylisa czerwonego wielkości szklanki lub cebulke amarylisa białego w różowe paski.Moge pokazać jak kwitnie teraz ten czerwony.
-
- 100p
- Od: 21 paź 2009, o 12:48
Witajcie znalazłam ten wątek niestety dopiero dzisiaj a jakiś tydzień temu posiałam datury,przysypałam datury cienką warstwą ziemi i nie wiem czy dobrze zrobiłam????Czy lepiej było je nie przysypywać,zaznaczą że ich nie moczyłam,ponieważ nie wiedziałam o takiej konieczności :shock:No i nie wiem czy je odkopywać czy lepiej nie ????Na opakowaniu pisze że są to rośliny jednoroczne,czyli nie uda się ich przechować do przyszłego roku????
- mariola37
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 lut 2010, o 15:25
witaj kasiu napisz do iwiki na emaila to jest pani fachowiec od daturek i na pewno ci doradzi pozdrawiam
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
Kasiu-po tym co napisałaś zastanawiam się czy nie wysiałaś bielunia
Ostatnio nagminnie mylone są obie wersje
Dwa lata temu siałam bielunia,rok temu daturę wieloletnią czerwoną(niestety nie udało mi się jej przezimować ).Lubię eksperymenty i w obu przypadkach połowę nasion moczyłam,połowy-nie.Efekt był bardzo podobny jeśli chodzi o wschody.Nasiona nie są małe,więc przysypywałam ziemią.
Mam nadzieję,że choć ciut rozwiałam Twoje wątpliwości
Jeśli wstawisz fotkę opakowania lub dokładny opis gatunku rozwiejemy więcej wątpliowości
Ostatnio nagminnie mylone są obie wersje
Dwa lata temu siałam bielunia,rok temu daturę wieloletnią czerwoną(niestety nie udało mi się jej przezimować ).Lubię eksperymenty i w obu przypadkach połowę nasion moczyłam,połowy-nie.Efekt był bardzo podobny jeśli chodzi o wschody.Nasiona nie są małe,więc przysypywałam ziemią.
Mam nadzieję,że choć ciut rozwiałam Twoje wątpliwości
Jeśli wstawisz fotkę opakowania lub dokładny opis gatunku rozwiejemy więcej wątpliowości
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
- iwika
- 500p
- Kontakt:
Z nawożeniem to można zacząć jak się pojawi trzeci liść właściwy ale na pewno wcześniej tzreba je rozsadzić a potem po 2 tyg zacząć odżywiać. Szczerze to ja nie lubie i już tego nie robie czyli nie sieje tych wieloletnich słabiej kwitną i o wiele później. Ta fioletowa to jednoroczna ale słyszałam że korzeń da się przezimować ale tego nie próbowałam może w tym roku spróbuje.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
-
Dziękuje Iwiko za pomoc. Jak kupowałam te nasionka pisało że można przechować je jak dalie. Jednak myśle że słabo będą rosnąć
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 wrz 2009, o 21:19
Popieram Agnieszkę - przez Ciebie Iwonko pochorujemy się Masz taką ilość datur, że oko bieleje; a do tego twoja kolekcja rośnie o coraz to nowsze odmiany; gdzie Ty to kobieto kupujesz? A co ważniejsze gdzie przechowujesz? Musisz mieć piwnice wielkości jakiegoś hangaru
"Cnota jest w sercu, a nie gdzie indziej". Christian Friedrich Hebbel
-
Ja już jestem chora.