Lobelia Cz. 1
- Amargo
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 sty 2010, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lobelia
U mnie sprawdziło się zraszanie wysianych nasion, robiłam tak długo po ich wykiełkowaniu i muszę przyznać, że większość roślinek dotrwała do dzisiaj Strrrasznie wolno rosną...
Pozdrawiam, Amargo
"Za dwadzieścia lat będziesz bardziej rozczarowany tym, czego nigdy nie zrobiłeś, niż tym, co zrobiłeś. Tak więc odcumuj i wypłyń z bezpiecznej przystani. Złap wiatr w żagle. Zapuszczaj się na nowe wody. Snuj marzenia. Odkrywaj nowe lądy."(Mark Twain)
"Za dwadzieścia lat będziesz bardziej rozczarowany tym, czego nigdy nie zrobiłeś, niż tym, co zrobiłeś. Tak więc odcumuj i wypłyń z bezpiecznej przystani. Złap wiatr w żagle. Zapuszczaj się na nowe wody. Snuj marzenia. Odkrywaj nowe lądy."(Mark Twain)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Popikowałam lobelię w zeszłą środę, męczyłam się 2,5 godziny
Kępki maja po 3,5 a czasem i 10 sztuk, jak podeszło. No i jak na razie mam ponad 100 kępek
Kępki maja po 3,5 a czasem i 10 sztuk, jak podeszło. No i jak na razie mam ponad 100 kępek
- Tunia-mar
- 200p
- Od: 18 lut 2010, o 08:35
Zazdroszczę ja patrzę jak moje miniaturki albo zarastaja pleśnią, albo wysychają, jest kilka dosłownie takich które jakos się trzymaja i nie smiem ich ruszać bo się boję, chyba z wiszącej lobelii nici, jest jeszcze szansa że tak druga-ta rabatowa jakos da radę, bo pomimo że traktowana tak samo woda i światłem nie pleśnieje i ma sie jakby lepiej. ale to chyba mój pierwszy i ostatni raz jak biorę się za takie drobne cudeńka, następnym razem (a może nawet i tym kto wie) kupię sadzonki, chociaż tak się starałam
A może ja mam złe podłożę-bo posiane 31 stycznia rosliny odkąd wzeszły nic a nic nie urosły, sa cały czas takie na pól cm i maja dwa listki te pierwsze i tyle.
A może ja mam złe podłożę-bo posiane 31 stycznia rosliny odkąd wzeszły nic a nic nie urosły, sa cały czas takie na pól cm i maja dwa listki te pierwsze i tyle.
Witam,
ja w tamtym roku tez spryskiwalam małe siewki, ale strasznie się przewracały. W tym roku testuję podlewanie przez podsiąkanie - wkładam pojemnik z roslinami do podstawki wypełnionej wodą i czekam z pół godziny aż wilgoć podejdzie do wierzchu. Jak na razie muszę stwierdzić, że efekty sa bardzo dobre i w zasadzie wcale się nie przwracają.
Pozdrawiam,
Kasia
ja w tamtym roku tez spryskiwalam małe siewki, ale strasznie się przewracały. W tym roku testuję podlewanie przez podsiąkanie - wkładam pojemnik z roslinami do podstawki wypełnionej wodą i czekam z pół godziny aż wilgoć podejdzie do wierzchu. Jak na razie muszę stwierdzić, że efekty sa bardzo dobre i w zasadzie wcale się nie przwracają.
Pozdrawiam,
Kasia
- zieloonomi
- 50p
- Od: 6 lut 2010, o 12:34
Też tak robiłam, to mi pleśnieć/ gnić zaczęły
Co ma wzejść, to wzejdzie ;-)
Serdeczności, Magda
Serdeczności, Magda
ja na razie mam malutkie te siewki a do tego duzo ich padlo tez mam multiplate i tez chcialem ja cala zapelnic a tu tycha nie wiem czy polowa ich tam sie zmiesci ... moze posieje jeszcze teraz ?! czy juz za pozno ??
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie jest za późno na siew,śmiało możesz to zrobić jeszcze, już dzień jest dłuższy i więcej słońca.
Jednego roku wysiewałam do gruntu dopiero w kwietniu, też urosły a jak kwitły ...żal mi było je jesienią usuwać. A moje siewki dzielnie się trzymają, to co miało paść to wiadomo...chyba czasami trzeba je postraszyć trochę
Jednego roku wysiewałam do gruntu dopiero w kwietniu, też urosły a jak kwitły ...żal mi było je jesienią usuwać. A moje siewki dzielnie się trzymają, to co miało paść to wiadomo...chyba czasami trzeba je postraszyć trochę
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Potwierdzam zdanie Eli , dni dłuższe , słoneczko bardzije świeci to będą szybciej rosły .
Kffiatku , ale plantacja !!!! Będzie to przecudnie wyglądać jak zakwitną..
A u mnie kilka przepikowanych kępek przy podlewaniu sie połamało ale będzie ok 36 roślin , zależało mi na 30 , chcialem tylko do donic . Jak bym nie miał tak mało miejsca to bym też posadził 100 .
Kffiatku , ale plantacja !!!! Będzie to przecudnie wyglądać jak zakwitną..
A u mnie kilka przepikowanych kępek przy podlewaniu sie połamało ale będzie ok 36 roślin , zależało mi na 30 , chcialem tylko do donic . Jak bym nie miał tak mało miejsca to bym też posadził 100 .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
one są takie malutkie to wystarczy jak się je przepikuje po 3. z tych malutkich trzech sadzoneczek wyrośnie taka piękna kępka jaką wiosną można kupić?????
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Ja lobelii nie pikuję, boję się że mogę zrobić im więcej krzywdy niż pożytku , wysadzam niedużymi kępkami i już w miejscu docelowym ładnie się rozrastają.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- Tunia-mar
- 200p
- Od: 18 lut 2010, o 08:35
ja tez nie pikuję, ale boję się nawet przesadzać-bardzo rzadko rosną (co piąta umarła, wiedziały co robią, przy pikowaniu więcej bym ukatrupiła ) więc niech jeszcze trochę podrosną i w kwietniu je wyciągnę w całości z tych małych kubeczków podzielę cała bryłę ziemi na trzy i tak posadzę i niech się dzieje wola nieba chyba że wcześniej je pleśń zarośnie!!!!!
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Ja podhaczyłem i pociagnąłem siewki jak darń trawy.. , później ten płat poprzerywałem na kępki i rosną .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||