W.o...Grzybach

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36511
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Post »

Kilka szmaciaków w tym roku znalazłam,wiem że są pod ochroną,więc zostały tam gdzie rosły.Co do smaku to nie wiem bo nie próbowałam,ale zapach jaki wydziela ten grzybek nie jest zachęcający do konsumpcji-śmierdzi starą gnijącą szmatą/chyba stąd jego nazwa/.

Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Eliza
---
Posty: 488
Od: 7 wrz 2005, o 14:19
Lokalizacja: Olsztyn

Post »

Ale zobacz jaki jest ładny!!! Wygląda jak kora mózgowa( tak trochę) :D
Być wolnym to móc nie kłamać
(Albert Camus)
Labor
100p
100p
Posty: 122
Od: 12 lut 2007, o 08:58
Lokalizacja: Warmińsko - Mazurskie

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36511
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Post »

Piękne grzybki!
Ja też pokażę kilka zdjęć z dzisiejszej wycieczki i grzybobrania.Pogoda piękna, grzybki też-w szczególności te niezjadliwe.


Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2462
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Post »

Ja tez byłam na grzybach i znalazłam takie ,ale nie wiem co to za grzyby?Bardzo prosze może ktoś mi powie .Niestety tylko połówka bo patrzyłam czy sinieje.Sinieje Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Eliza
---
Posty: 488
Od: 7 wrz 2005, o 14:19
Lokalizacja: Olsztyn

Post »

Jest to maślak niestety nie pamietam drugiego członu nazwy określającego gatunek. Bodajże maślak żółty. Oczywiście jest jadalny, ale ma słaby zapach i smak. Po przekrojeniu jest żólty ale sinieje gdzieniegdzie. Rurki ma ciemne , nietypowe jak na maślaka. Może być mylony z podgrzybkiem.
Pozdrawiam. :D
Być wolnym to móc nie kłamać
(Albert Camus)
Labor
100p
100p
Posty: 122
Od: 12 lut 2007, o 08:58
Lokalizacja: Warmińsko - Mazurskie

Post »

Maślak pstry - Suillus variegatus.
Nazwy pospolite: jakubek, bagniak, miodówka, grądol.
Obrazek KLIK
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2462
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Post »

Dziękuję Ci bardzo -jestem uspokojona ;:12
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

Moja mama była w weekend na Rożnowem. Miałam dołączyć do niej w niedzielę, ale nie pojechałam. Teraz żałuję :cry: :cry: :cry: Tylko zobaczcie - wyszła w południe w niedzielę na 2 godzinny spacer!!!!! Obrazek Obrazek
Była już jajecznica z prawdziwków na śniadanie ;:8 Część już się suszy, a pozostałe czekają na suszarkę :D :D :D
Bo to jest tak - każdy lubi zbierać, ale już robić z grzybami.... No i mi przypadła czarna robota :wink:
A grzybki najprzyjemniej się zbiera :wink:
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36511
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Post »

RoksiSK pisze: Bo to jest tak - każdy lubi zbierać, ale już robić z grzybami.... No i mi przypadła czarna robota :wink:
Proponuję zamiast suszyć grzyby,to je poporcjować i wsadzić do zamrażarki.Efekt o wiele lepszy.Po wyjęciu z zamrażarki/mogą tam być kilka miesięcy/przygotować tak jak świeże grzyby-w smaku nie do odróżnienia.
Grażyna.
kogro-linki
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1527
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kogra pisze:
RoksiSK pisze: Bo to jest tak - każdy lubi zbierać, ale już robić z grzybami.... No i mi przypadła czarna robota :wink:
Proponuję zamiast suszyć grzyby,to je poporcjować i wsadzić do zamrażarki.Efekt o wiele lepszy.Po wyjęciu z zamrażarki/mogą tam być kilka miesięcy/przygotować tak jak świeże grzyby-w smaku nie do odróżnienia.
U mnie też tak się robi, czyli mrozi! Grzybki są jak świeże :D
Suszyć oczywiście też suszymy.
Kogro, ciekawa jestem jak przygotowujesz grzyby do mrożenia i w czym je mrozisz? (w co są zapakowane)
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

Dorotko podpisuję się pod Twoim pytaniem. Dziewczyny jak przygotować grzybki przed zamrożeniem? Słyszałam, że dobrze jest je obgotować :?
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36511
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Post »

Grzyby przed zamrożeniem nie obgotowuje się z tej przyczyny, że wycieka z nich potem cały "sok" i już nie mają takiego smaku. Ja kroję je w plasterki, kostkę albo całe / i te po ugotowaniu są najsmaczniejsze / . Aby pozbyć się charakterystycznej brązowej wody co dotyczy tylko borowika ceglastoporego / sinola / i podgrzybków przed zamrożeniem je sparzam tylko wrzątkiem tzn. zalewam wrzątkiem i energicznie mieszam grzyby / całe / przez około 3 do 5 min. Potem odcedzam i zalewam zimną wodą aż przestygną. Następnie kroję w plasterki i wkładam do pojemników szklanych lub plastikowych i zamrażam. Plasterki grzybów kiedy gotuję to wrzucam do gotującej się wody / nie odmrażam / . Kiedy w zamrażarce nie ma już miejsca przesmażam grzyby na oleju i pasteryzuję w słoikach. Pyszne też są marynowane ale te przepisy już znacie.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”