Przebiśniegi rozwijają się w pełni ale z oznaczeniem odmian dam sobie w tym roku spokój. To mnie po prostu przerasta. Na ostatnim zdjęciu przesadzone od sąsiadki przebiśniegi. Wyglądają jakby rosły w tym miejscu od dłuższego czasu a minął zaledwie 1 dzień.
Ja mam tę roślinkę dopiero od zeszłego roku, ale to, co rok temu zakwitło jednym kwiatkiem, dziś ma ich już pięć Ponoć nie bardzo przepadają za przesadzaniem, ale teraz już ładnie rosną... Mam tę zwykłą, najbardziej popularną odmianę oraz Flore Pleno.
Przebiśniegów nie lubią bo są dla nich trujące. a przeciw nornicom mam koszyczki, ale zmodyfikowane przeze mnie tzn z przymocowaną na górze siatką- nie dostaną się do środka
a ja w pocie czoła nasadzałem przez 4 lata w lasku koło domu przebiśniegi i właśnie w tym roku jak już miałem kępę ze 4 m2 {bo się ładnie przyjęły i im spasowało to przylazła jakaś roBaczki ludzka i wiecie ze wszystko wykopała - zostało dosłownie 6 roślinek a wiecie jak przebiśniegi trudno się mnożą wegetatywnie przecie jakby ten ktoś mi powiedział to bym mu dał z ogródka zeby tylko tych w lesie nie ruszał - no ale nie dal rady niestety
miałam zamiar i ja swoje posadzić w lesie bo koło skalniaka jest już ich za dużo ale może u mnie nikt ich nie ukradnie bo po moim lesie zaczynają chodzić dopiero grzybiarze a wtedy już przebiśniegów nie widać ..
muszę trochę ich przerzedzić bo nie będę miała gdzie posadzić innych kwiatków ..