Pergola kolumnowa (z rurek)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pergola kolumnowa (z rurek)

Post »

Witajcie
Chciałam zapytać co myślicie o pergolach kolumnowych skręcanych z rurek !!!!!!

fotkę usunęłam ze względu na negatywne opinie tego produktu a fotkę tę zapożyczyłam od sprzedawcy

chciałam zapytać bo wiem że u kogoś już takie widziałam i ciekawi mnie ich żywotność , wytrzymałość. Chciałam puścić po nich róże . Czy polecacie takie pergolki ?
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: PERGOLA KOLUMNOWA

Post »

Ale nie do róż. :roll:
Takie pergole z trudnością przeżywają zimę w Polsce, ja swoją rurkową zostawiłem, i śnieg połamał.
Sprawdzają się, ale latem, np. dla pnączy jednorocznych.
Na zimę lepiej je demontować
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
myszorek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2007, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie w lecie też nie dały rady. Wystarczył silniejszy wiatr i po pergoli :?
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Iwona nie lepiej znaleźć ,,złotą rączkę'' co pospawa solidne pergole z drutu zbrojeniowego czy z płaskowników?Będzie na lata. :D
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Re: Pergola kolumnowa

Post »

dziękuję wam za radę .Byłam niemalże zdecydowana na zakup bo tania 33 zł a potrzebuję 4 szt.
Już dzwoniłam do kolegi i prowadzę z nim rozmowy na temat produkcji takich pergolek z pręta 10 wraz z ocynkowanie.Cena znacznie się podniosła ale lepiej dołożyć niż potem denerwować się , bo z jednej strony wyrzucona kasa a z drugiej może pokaleczyć róże .

Jeszcze raz wam dziękuję :)

Nie mniej jednak nie zamykajmy wątka .Proszę o dalsze opinie użytków takich lub podobnych pergol .
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sąsiad kupił taki podobny łuk, też coś około 30 zł, puścił po tym jeżynę,świetnie to wyglądało. Ja też kupiłam parę lat później,pracowicie samodzielnie poskręcałam, rośnie na tym u mnie kiwi. U sąsiada całkowicie połamało się, ma już solidne drewniane rusztowanie, u siebie natomiast zauważyłam,że jedna nóżka przerdzewiała i złamała się, trzeba będzie jakoś ją wzmocnić. Wytrzymują najwyżej 5 lat.
"Tanie mięso psy jedzą", jak dawniej mawiano.
Waleria
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

W sumie nie są nieraz tanie.
Ładnie to wygląda ,ale nie na lata.
Ja (nie jestem tu straszny fachowiec)sam sobie spawam na własny użytek pręty i płaskowniki.Na razie proste formy.W tym sezonie przymierzam się do wyginania łuków. :D
valki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 mar 2010, o 15:00

Post »

Witam.
Jestem amatorką ale dołączę się do przedmówców. Taką łukową pergolkę mamy (a raczej mieliśmy) w naszym ogródku. Służyła mojej Mamie do pnącza (niestety nie wiem jak się nazywa :? takie nie za cienkie i nie za grube :wink: ). Stała sobie kilka lat i już od początku przy bardzo mocnym wietrze kołysała się- tak że stabilnością nie grzeszyła :wink: Z biegiem czasu pnącze rozrastało się a co za tym idzie miało grubsze "pnie" i było cięższe, każdy deszczyk już działał niekorzystnie (nie mówiąc już o jesiennych ulewach,śniegu i mrozie) nieuniknione jest rdzewienie tych cienkich rurek i łamanie się. No i tak pod koniec ostatniej jesieni skończyła swój żywot, deszcz, mocniejszy wiatr i runęła na ziemię łamiąc się przy tym w kilku miejscach. Co do kaleczenia w takich sytuacjach rośliny nie muszę wspominać ale sama pokaleczyłam się nieźle starając się powyjmować te rurki z pnącza :(
Walerio , może się mylę, ale obserwując rozrost naszych kiwi radziłabym Ci przymierzać się do jakiejś solidniejszej konstrukcji która stabilnie utrzyma je.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Valki! Dzięki, zaczynam myśleć ,bo rzeczywiście, rok, dwa i runie mi to wszystko. Trzyma się, bo jest oparte o altankę.
Waleria
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”