Agita- mój pierwszy sezon :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Agita- mój pierwszy sezon :)

Post »

Ale ci pięknie rosną... Jeden ma 2 pędziki. A kwitnienia też masz przepiękne.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Agitko piekna wiosna u Ciebie.Gratuluje nowych pedzików,pieknych korzonków i cudnych kwitnień.Na moim parapecie też dzieje się wiele.Dobrze ,ze chociaż nasze ćmówki dopisały i nie zwracają uwagi na kaprysy pogodowe.A może w końcu przegonią nam zimę? Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Ależ pędzi ten Twój wątek - miałam problem z odnalezieniem maluchów :)
Agita pisze:A tu świeże korzonki i pędzik na wspomnianym keiki- ten ostatni ciężko zobaczyć, bo dopiero się przebija- taki zielony rożek po prawej trochę pod korzonkiem (na 1-wszym zdjęciu):

Obrazek
Agnieszko, pędzika nie widzę, ale skoro piszesz, że jest ... znaczy musi być :D
No i zobaczysz jakim zaskoczeniem będzie pierwszy kwiat :shock: - sporych rozmiarów biel :D
Oj, będzie się działo ;:196

Do zachwytów nad Dendrobium Firebird oczywiście się przyłączę ;:138
Świetny kwiat, kolor - gratuluję kwitnienia :)

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aguś, ale wariacje na temat pędzików, listków i korzonków ;:138 ;:138 ;:138
A te Dendrobium Fire bird boskie jest po prostu ;:108 , ja na swoim tez widzę jedną malutką podłużną wypustkę, ale nie chcę się cieszyć na zapas. Tak bym chciała, żeby zakwitło ;:167
A mojego małego Dendrobium nobile tez są takie trzy wypustki ale już większe i liczę, że będą to kwiatki, bo przyrosty puściło dwa :)

Nie rozdawaj za bardzo keików "Fire bird", bo później z czego zakwitnie, będziesz musiała dłużej czekać.
Ja swoje zostawię na razie na starych pędach, tylko oddziele te, co już obiecałam, ale niech się jeszcze wzmocnią i puszczą więcej korzonków ;)
A te , co zostaną, na pewno szybciej zakwitną, niż oddzielone, bo będą przy roślinie matecznej.
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Ok, to fajnie Kamilko, pewnie będziesz go miała dużo szybciej, niech Ci pięknie rośnie! Ale Asi reklamę zrobiłam, hi hi! ;)

Dusia, dzięki :) Dopiero drugi raz mam 2 pędziki na raz z 1 rośliny, fajny widok, nie powiem- na mojej miniaturce pokazanej wczoraj i tu- ten ostatni jest moim "leaderem poprzedniego sezonu" ;) widać, że i tym razem nie odpuszcza- przekwitł w listopadzie, a już ma odbicia na obu starych pędach i 2 nowe pędziki :)

Pestko, kochana, nie mam wątpliwości, że się u Ciebie "dzieje", masz do tego rękę jak rzadko kto - pokaż swoje rozbujane storczyki, uwielbiam je oglądać, choć wpadam potem w kompleksy... ;) Zima rzeczywiście łagodnie się ze mną obeszła, nie mogę narzekać. Fajnie, że i Tobie się udało utrzymać pąki :)

Ewelina, może tym razem się dopatrzysz- pedzik urósł już ze 2 kolejne mm ;)

Obrazek

Ja nie wiem tylko jak taka mała roślinka utrzyma potem wielkie te kwiaty... ;:24 :D

Tu korzonki- wszystko to co widać, urosło już u mnie, zabójcze tempo! :)

Obrazek

Asiulka, trzymam kciuki, żeby to się okazały kwiatki, chociaż jeden, jak u mnie, to też ma swój urok! :)
Nie zamierzam za szybko oddzielać keików, spokojnie poczekam aż podrosną, zobaczę też jak roślinka będzie sobie radzić z ich wykarmieniem, a szczerze mówiąc po cichu liczę, że pojawi się jeszcze trochę przyrostów przez lato ;)
Czytałam gdzieś, że Dendrobium Firebird na tyle szybko rośnie, że w ciągu roku keiki dojrzewają i zaczynają wydawać już własne potomstwo- i oby tak było ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś te Twoje keiki w ekspresowym tempie rośnie :shock:
Widać, że jest mu u Ciebie dobrze.
No właśnie jeśli chodzi i Fire bird, to o to mi chodziło.
Jeśli keiki zostaną na roślinie matecznej, to mogą nawet jeszcze w tym roku Tobie zakwitnąć ;:108
Ja dostałam to Dendrobium od teściowej, która praktycznie nic z nim nie robi, cały czas ma storczyka porośniętego keikami i jak zakwita, to ma burzę kwiatów, pięknie gęsto osadzonych, cudnie to wygląda.
Jak zakwitnie u teściowej, to postaram się do niej pojechac i obfocić, bo jest co oglądać.

Dzisiaj tak sobie przeglądałam storczyki na all. i znalazłam nasze Dendrobium ale żółte(jest żółte i pomarańczowe, te pierwsze jest bardziej wymagające, co do okresu spoczynku) i kosztowało 75zł :roll:
Masakra, ale drożyzna, a żółciutkie fajne by było do kolekcji ;)

Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Taaak, teraz widzę :wit

Zastanawiasz się jak utrzyma pęd z kwiatami ? W takim razie przypomnę pierwsze dziecię :)

Na początku było tak:

Obrazek

później

Obrazek

Zwróć proszę uwagę na ilość oraz wielkość liści i porównaj ... :)

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, scenariusz się powtarza, ten mój ma teraz identyczny rozmiar jak Twój na drugim zdjęciu- tak mi się przynajmniej wydaje... Niesamowita roślina i przepiękne kwiaty!!! :D
Dzięki za te zdjęcia w moim wątku, będę sobie zerkać i porównywać ;)

Tak się czasem zastanawiam, czy keiki odziedziczy w genach po roślinie, ktora je wypuściła, zdolność do tworzenia keiki? ;) Może w ten sposób chociaż za kilka lat doczekałabym się mojego wymarzonego "własnego" keiki... :;230

Asiu, ja też widziałam to żółte- podobno pachnie, moje pomarańczowe chyba nie, przynajmniej nie wyczułam, ale podoba mi się bardziej takie nasycone, tamto jest jakieś blade... ;)
Obfoć koniecznie jak Twojej teściowej znów zakwitnie! :) Ogólnie rzecz biorąc, ja też chciałabym nie odrywać za dużo keików, pięknie wygląda taka rozrośnieta "wielopokoleniowa" roślina :D
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Kurcze Wy to macie szczęście u Was i keiki kwitną :)
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celinko, jeszcze wszystko przed Tobą, ani się nie obejrzysz a Tobie tez pojawi się jakieś keiki i zakwitnie ;)

Edit: A widziałyście na all, jedna osoba ma na sprzedaż keiki paste ale za ok. 60zł :roll:
Ciekawa jestem, czy to faktycznie jest takie skuteczne ;:24

Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

hmmm jakoś w taki cuda trudno mi uwierzyć :roll:
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celinko, to już chyba taka roslinka, skoro drugi raz powtarza ten sam "numer".. :)

Asiu, keiki paste widziałam, spróbowałabym może ale nie za taką kasę, nawet za połowę bym się nie skusiła, bez przesady..! Postanowiłam dziś zrobić doświadczenie z koncentratem pomidorowym i sphagnum- mam taką pokręconą genetycznie roslinkę, każdy kwiat ma zupełnie inny, jest duża i rozrośnięta, silna- jest chyba dobrym kandydatem..? :)
Asiu, Ty nawet robiłaś coś podobnego- jak efekty?

Aaaa, jeszcze coś- nagadałam na swoje vandy, a jedna puszcza mi nowy listek i obudziła mnóstwo korzonków ;:138 - powinno być dobrze :) Druga jest chyba w hibernacji.... :?
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Takie maleńkie keiki i już kwitnie... Do tego bardzo obficie.
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agita pisze:
Asiu, keiki paste widziałam, spróbowałabym może ale nie za taką kasę, nawet za połowę bym się nie skusiła, bez przesady..! Postanowiłam dziś zrobić doświadczenie z koncentratem pomidorowym i sphagnum- mam taką pokręconą genetycznie roslinkę, każdy kwiat ma zupełnie inny, jest duża i rozrośnięta, silna- jest chyba dobrym kandydatem..? :)
Asiu, Ty nawet robiłaś coś podobnego- jak efekty?

Aaaa, jeszcze coś- nagadałam na swoje vandy, a jedna puszcza mi nowy listek i obudziła mnóstwo korzonków ;:138 - powinno być dobrze :) Druga jest chyba w hibernacji.... :?
Tak, Aguś robiłam, właśnie z koncentratem i sphagnum.
Efekty różne, na niektóre nic nie zadziałało, niektóre uschły a na niektórych są odbicia, na jednym odbicie i coś jeszcze ale nie wiem co to chce wyleźć :roll:

Cieszę się, że chociaż jedna Twoja Vanda się obudziła, zobaczysz niedługo i przyjdzie kolej na drugą :uszy

Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, pochwal się koniecznie jak to "coś" się już zdeklaruje :D
Ja nałożyłam wczoraj na 2 oczka z 2 różnych phalaenopsis mieszankę koncentratu pomidorowego z wazeliną (proporcje "na oko" 2:1), otuliłam sphagnum i wacikiem kosmetycznym, żeby sphagnum nie spadało, będę to spryskiwać- zobaczymy... Dużej nadziei nie mam, ale czemu nie popróbować... ;)

No a teraz muszę się pochwalić hitem wieczoru: dokonałam dzisiaj w LM zakupów na łączną kwotę 25,98zł, oto one:

Obrazek

Obrazek

Tak tak, dobrze widzicie, są tam 2 vandy w szklanych wazonach, 2 bordowe pachnące oncidia i mała paprotka. Nie wiem kto tu jest nienormalny, powinnam się cieszyć, i cieszę się jak nie wiem co, ale też czuję się, jakbym okradła sklep! :;230
W LM była przecena roślin o 90%, wiele storczyków jeszcze z pojedyńczymi kwiatami, stan nie najgorszy. Zdrowe, piękne oncidia (moje wymarzone) przecenione z 32,20zł na dokładnie 1,93zł są dla mnie już niezłym szokiem, ale te vandy... Były w sklepie 4 sztuki, leżały bezczelnie rzucone na półkę pomiędzy inne rośliny z przeceny, obok nich 2 całe wazony i 1 rozbity- w życiu bym ich nie znalazła, gdyby nie to, że zapytałam- i to tak z głupia frant, przypadkiem, bo już rok temu powiedzieli mi w tym sklepie, że więcej nie będą zamawiać vand, bo nie schodzą. Rok temu próbowałam kupić jedną taką mocno zabidzoną- po kilku miesiącach opuścili łaskawie cenę ze 163zł do 80zł, ale oczywiście nikt się nie skusił, wisiała niepodlewana, aż się dosłownie rozpadła.
A te 4 dzisiaj przecenili z początkowej ceny 90zł do dokładnie 9,92zł i jeszcze się zdziwili, że chcę brać! :D
Fakt, są zmarniałe (na zdjęciach nie widać, lampa tak pięknie ożywiła kolorki..); mają pomarszczone liście, trochę różnych plam, obumarłe korzenie, ale kto by nie zaryzykował za tą cenę... Sam wazon normalnie więcej kosztuje! ;)

Dobra, nie ględzę tylko pokazuję, co mam ;) :

Obrazek

Pierwsza vanda, podobno fioletowa, ma brzydką plamę na liściu- mam wrażenie, że to mechaniczne uszkodzenie, niestety zaczyna żółknąć wokół i nie wiem czy czekać czy ciąć liść u nasady... :

Obrazek

Ma spleśniałe korzenie- stała w resztce ciemnej, zepsutej wody na dnie wazonu- nawet nie mogę ich włożyć do wody- przesuszę do jutra i zobaczę czy coś się z tego da uratować. Dobrze, że ma też ze 4 krótkie kikutki grubych korzeni z pnia- te są żywe, w nich moja nadzieja:

Obrazek

Druga vanda, podobno biała albo różowa, cała jest drobna i wiotka, ma zasuszone, ale lepsze korzenie i właśnie się moczy:

Obrazek

No to sobie zafundowałam zajęcie, a dopiero co pisałam, że jeśli vanda, to tylko zdrowa, z dłuuugimi korzeniami... Gadaj zdrów..! :;230
Pozdrawiam, Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”