Nowości warzywne i owocowe,nieznane i mało znane
Re: Nowości warzywne i owocowe
Mam i fasolnik egipski i metrowa fasole:) ale fasolnik kupilam przede wszystkim ze wzgledu na ciekawy wyglad bo posadze go razem z groszkiem pachnacym:) a nie walory smakowe:) a na mysl o fasolce juz mi slinka cieknie:) 

Ja chcę posadzić jeszcze inny słonecznik bulwiasty (mam cytrynowy, w sumie miałam, bo mąż przez pomyłkę wszystko wykopał jesienią). Do tego czosnek niedźwiedzi, kiwano, seler naciowy, portulakę warzywną, żółtą poziomkę.
Na pewno spróbuję dynię Butternut, Lunga Di Napoli, Marina di Chiogia, Blue Hubbard i Green Hubbard, Sweet Dumpling, arbuz Janosik i dynię makaronową.
Na pewno spróbuję dynię Butternut, Lunga Di Napoli, Marina di Chiogia, Blue Hubbard i Green Hubbard, Sweet Dumpling, arbuz Janosik i dynię makaronową.
w Tesko pojawiły sie włoskie nasionka wiec zakupiłam poszukiwaną przez kogoś na forum kulistą cukinie Tondo di Piacenza, fioletowy kalafior jesienny i kulista marchewke.
w ub roku miałam okrę-ale mi nie smakowała...tak samo jak żółta rzodkiewka(ostra) i czerwony bób (po ugotowaniu barwa znikała...)
jutro jade do ogrodniczego-zobaczymy co ciekawego znajdę...
widziałam fioletową fasolkę szparagową w tym tesco i mase ciekawych dyniowatych i nowych tykw,pomidorów,rzodkiewek,sporo nowinek było-przynajmniej jak dla mnie...
w ub roku miałam okrę-ale mi nie smakowała...tak samo jak żółta rzodkiewka(ostra) i czerwony bób (po ugotowaniu barwa znikała...)
jutro jade do ogrodniczego-zobaczymy co ciekawego znajdę...
widziałam fioletową fasolkę szparagową w tym tesco i mase ciekawych dyniowatych i nowych tykw,pomidorów,rzodkiewek,sporo nowinek było-przynajmniej jak dla mnie...
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U mnie w tym roku ogórwk melonowy i meksykański (ktoś to miał?), masa różnych dyni, physalis pruinosa, solanum caripense i solanum maricatum.
U mnie po raz pierwszy mizuna (pychota!!), radicchio oraz Land Cress (gorczycznik?) i sałata Mustard Oriental Red.
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Mój ogród
Gdzie kupiłaś Solanum caripense?kontra pisze:U mnie w tym roku ogórwk melownowy i meksykański (ktoś to miał?), masa różnych dyni, physalis pruinosa, solanum caripense i solanum maricatum.
-
- 200p
- Kontakt:
Tutaj:
http://www.readytogrow.co.uk/
poprosiłam koleżankę, która jestv w Anglii żeby mi kupiła i przywizła nasionka. I teraz mam stracha czy będę potrafiła wszystko zrobić tak jak trzeba.
poprosiłam koleżankę, która jestv w Anglii żeby mi kupiła i przywizła nasionka. I teraz mam stracha czy będę potrafiła wszystko zrobić tak jak trzeba.
Zamówiłem sobie pachnącego ogórka,nie wytrzymałem.Też 10 nasion,możekontra pisze:Tutaj:
wymienimy się po trzy?
Pepino sadziłem kilka razy,bardzo słabo zawiązuje owoce,chociaż kwitnie obficie.
Ciekawe jak z tym cudactwem będzie,krwniak pepina.
Gdyby miał ktoś chęć kupować lulo,Solanum quitoense,to zwracam uwagę,że mszyce
i wszelka zaraza tak go napada,ze upilnować trudno,poza tym ma chęć kwitnąć
w grudniu.
Mi też nie smakowała zółta żodkiewka, w dodatku nie była żółta, tylko taka raczej jasno brązowa. Była za ostra i jakaś taka "drewniana". Lubię za to ogromnie cukinię kulistą, posadzę Tondo Chiaro di Nizza. Przed laty dostawałam owoce od kuzynki, super wyglądają faszerowane na talerzu, jak kalarepki. Cukinia to jedno w moich ulubionych warzyw.
Saaga, a gdzie kupiłaś nasiona mizuny? Chciałabym ją posadzić u siebie.
Saaga, a gdzie kupiłaś nasiona mizuny? Chciałabym ją posadzić u siebie.
-
- 200p
- Kontakt:
Mizunę można kupić we franchi-sementi
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Ja tez planuję mizunę i różne ciekawe cukinie i dynie. Wczoraj kupiłam jeszcze nasiona czarnej fasoli i ogórka melonowego a także czarnej papryki i płaskiej cebuli 

-
- 200p
- Kontakt:
Ja żałuję, że mizuny nie kupiłam jak robiłam zakupy we franchi sementi. Teraz już nie kupię, może gdzie indziej upoluję.
Co się robi z mizumy? W ubiegłym roku miałem perillę i wywaliłem,nie smakowała.
Mirzan ja uwielbiam mizunę w mieszance sałat. Można ją też gotować, świetna jest też ryba z mizuną. Chyba ważne jest w niej to, żeby obrywać młode listki, przynajmniej tak wyczytałam 

Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Mój ogród