Ślimaki i metody walki z nimi

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
marti19
50p
50p
Od: 4 gru 2009, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Walka ze ślimakami bezmuszlowymi

Post »

U mnie w tamtym roku bylo niewiele, wszystkie na drzewkach, na warzywach nie zaobserwowałem, zobaczymy jak w tym roku będzie?
pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

bara8 pisze:W tamtym roku zaczełam stosować popiół drzewny bo paliłam w piecu drzewem doszłam do wniosku że lepsze to niż chemia ,kładę deski jako dróżki w grządkach a rano i wieczór odwracam i zbieram plony ślimaków
Czy ten popiół rozsypywałaś na grządkach,czy tylko pod deski :?:
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Ekologiczne pozbycie się tych intruzów na mojej działce okazało się niestety bezskuteczne, podobną sytuacje miałam jak gienia z sąsiadami, bez wahania sięgnęłam po granulki, bo gdyby nie one?
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

ankha pisze: a poza tym czasem się pojawia (za rzadko, ale jednak) jeżyk, naturalny pożeracz. .
Oddaj jeżyka! ;:14 bo u mnie nic nie działa a granulki też nie przechodzą bo nie dość ,że małe dzieci to i jamnik wszędobylski :D
bara8
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lut 2010, o 21:44

Post »

Jeżeli chodzi o popiół to rozsypywałam go wszędzie czyli miedzy rzędami jarzyn,wokół jarzyn,gdzie sie tylko dało ,pod deski nie tylko tam gdzie ich nie bylo,pod tunelem foliowym miedzy sałatą a potem pomidorami.Były efekty może nie takie jak się spodziewałam bo jednak popiół oblepiał ich obleśne ciałka ale trzeba systematycznie dosypywać go bo każde podlewanie czy deszcz czy nawet motyczenie powodowało że wnikał w ziemie i nici z efektów.A jeśli chodzi o jeżyki to u mnie jest ich kilka co roku ale chyba przejadły się ślimakami bo nie widzę by ich populacja dzięki tym kolczastym zwierzakom się zmniejszała. :heja
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może im nie smakują ślimory oblepione popiołem :wink:
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
bara8
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No cóż w tym roku spróbuje ich grilować może moje jeżyki w takich gustują a tak naprawde to chemie stosowałam punktowo czyli tam gdzie najbardziej zależało mi na roślinach to stawiałam płaskie naczyńka z granulkami . Najgorzej jest po deszczu -bywało ich tak dużo że można było się na nich poślizgnąć .W tym roku też połączę wszystkie metody czyli popiół,zbieranie(właściwie to ja ich nie zbieram tylko ostrym nożem tnę na połówki na ziemi i takie zostawiam) i odrobine chemii.No i moje kochane jeżyki które zamiast jeść ślimaki wolą zjadać kasze z miski psa . ;:138 :heja
baca
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 sty 2010, o 18:29

Post »

Walkę z ślimakami proponuje rozpocząć jak najszybciej wiosną,stosując granulki.Przegapienie tego momentu powoduje dużą rozrodczość w pełni lata.Opisane wcześniej sposoby są skuteczne,lecz nie załatwiają problemu. ;:3 BACA
Alice
200p
200p
Od: 28 mar 2009, o 10:20

Post »

Ja mam jeże ale nawet one nie chcą jeść tych wielkich pomarańczowych. Nawet bociany nie chcą się skusić. Ja niestety praktykuję trochę makabryczną metodę a więc topienie. Przyznam ,że mam wyrzuty sumienia przy tym ale ostatnio doszczętnie objadły listki orlików i sałaty :roll: Chyba jednak zbieranie ich jest najskuteczniejsze bo całego ogrodu popiołem nie wysypiemy
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Kontakt:

Post »

Witam,
przeglądałam dzisiaj jakieś gazety ogrodnicze i w jednej z nich była metoda, jak to określili "niezbyt tania", polegała ona na ustawieniu miedzianych obwódek, podobno ślimaczki nie lubią miedzi...
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
bara8
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Mam smutną wiadomość dla tych którzy myśleli że zima wypleni przynajmniej w części te paskudztwa z naszych ogrodów i działek-dzisiaj siedząc sobie w słoneczku popijając kawę i planując rozmieszczenie moich plonów coś przykuło moją uwagę --------coś malutkiego brązowego pełznącego po ziemi ----------jak myślicie co to było??????????? : ;:223
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26

Post »

A ja to coś znalazłam pomiędzy drewnem opałowym w piwnicy. A wiecie co zrobiłam ;:224 ???
oczywiście upiekłam na węgielek :;230 Jak ja ich nienawidzę!!! :evil: :evil:
W zeszłym roku testowałam wszystkie latarki w domu, a trochę ich jest. Wieczorem wychodziłam na łowy, nie zbierałam bo mi czasu było szkoda, tylko nożem na pół, ale zaobserwowałam że to kanibale, sami siebie zżerają. Tam gdzie zostały zwłoki tam naszło jeszcze 4-5szt. Co one mi nie zjadły.... pół ogrodu, albo i więcej. Wiecie może czy foliak ich trochę ogranicza??
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Łomatko Bara! Już???? :shock: A z jakiego rejonu jesteś? Uzupełnij w swoim profilu. :)
Pozdrawiam! Gienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”