Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Post »

Jak ciepło w pomieszczeniu ,to w czwartym dniu wychodzą malinowe i bawole serca, dzień czy dwa dni później wschodzą pomidory typu F-1.
Awatar użytkownika
krzysiek1240
200p
200p
Od: 23 lut 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuje za odpowiedz. :heja
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
krzysiek1240
200p
200p
Od: 23 lut 2008, o 13:59

Post »

Czy komuś powschodziły już lub kiedyś pomidory z nasion od p.Grażynki??
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Krzysiu, pomidory od pani Grażynki zaczynają mi częściowo wschodzić. Posiałam trochę 7 marca i już próbują wyłazić. Natomiast z papryką totalna klapa.Wykiełkowała tylko jedna sztuka.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
wanderka
200p
200p
Od: 26 cze 2008, o 22:57

Post »

Witam, jestem nowa, ale czytam was juz prawie rok:)
Moje nasiona ktore pojda do gruntu juz wzeszły,zasialam 6 odmian, czekam na prawdziwe listki by przepikowac i tu pytanie bo nie znalazlam. będę pikowac do mieszanki torf-ziemia kompostowa -> dobrze robie? Czy ta ziemie zasilić czyms przed pikowaniem/po pikowaniu?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

ruda147 pisze:witam słuchajcie,mam pytanko odnośnie pomidorków,moje sadzonki chce posadzic w kwietniu w małym namiocie foliowym nie ogrzewanym,ktos mi mowił ze pozniej jak beda już kwitły to mam obrywac liscie pomidorom,czy mogłby mi ktos krok po kroku wyjasnic oco w tym chodzi i dlaczego tzreba obrywac liscie czy gałazki,jestem zielona i w tym roku będę pierwszy raz sadziła pomidorki,z góry bardzo dziekuje i pozdrawiam wszystkich na forum.
Ruda - w zeszłym roku miałam ten sam problem.
Wszędzie pisało że pomidory prowadzi się na 1 lub 2 pędy i kompletnie nie umiałam tego zrozumieć.
W efekcie zanim zrozumiałam miałam 2 krzaczki na 6-8 pędów :P
Jak pomidorki zaczynają rosnąć to w miejscu gdzie wypuszczają liście pojawiają się również takie wyrostki które należy od razu wyłamywać/uszczykiwać.
Jak nie wyłamiesz to urośnie z nich kolejny pęd i będzie może więcej pomidorków ale malutkie a sam krzew osłabiony.
Liście od dołu obrywa się żeby pomidorki były zdrowsze.
To tyle od osoby tylko troszkę mniej zielonej :D
Resztę naprawdę wyczytasz w innych wątkach pomidorowych.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wanderka pisze:Witam, jestem nowa, ale czytam was już prawie rok:)
Moje nasiona ktore pojda do gruntu już wzeszły,zasialam 6 odmian, czekam na prawdziwe listki by przepikowac i tu pytanie bo nie znalazlam. będę pikowac do mieszanki torf-ziemia kompostowa -> dobrze robie? Czy ta ziemie zasilić czyms przed pikowaniem/po pikowaniu?
Jeżeli nie jesteś doświadczonym ogrodnikiem, to nie próbuj eksperymentować, idź do najbliższego sklepu ogrodniczego, kup ziemi do kwiatów lub ziemi do warzyw i w tej ziemi posadź pikowane rośliny. Ziemia sprzedawana w sklepach jest specjalnie przygotowana i zasilana w substancje odżywcze i nie ma potrzeby by do chwili posadzenia roślin w miejsce stałe zasilać je nawozami.

Tylko doświadczeni ogrodnicy ( głównie ze względów finansowych) są w stanie przygotować mieszankę ziemi o odpowiednim składzie i odpowiednio zasiloną składnikami pokarmowymi.

Zdecydowana większość porażek w uprawie młodych roślin jest wynikiem nieodpowiedniego podłoża( ziemi), oraz nieodpowiedniej wilgotności w podłożu. Pamiętaj że mała roślinka, zje tyle co nic i nadmiar nawozu w większości może tylko jej zaszkodzić.
Awatar użytkownika
basia_1987
50p
50p
Od: 11 sie 2009, o 13:53

Post »

A czy kubeczki ( zwykłe plastikowe grilowe) 0,2l 7cmx10 cm nadają się do pikowania pomidorów gruntowych malinówki i poranka czy lepiej w większe kubki np. po śmietanie 350 ml?
"Zacznijmy wszystko od nowa. Przyroda postępuje tak każdego roku"
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Basiu, zdecydowanie te większe, czyli po śmietanie. Ja używam również kubków po jogurcie półlitrowym. Nie zapomnij zrobić dziurek w denkach. Małe spodeczki plastykowe pod te kubki możesz kupić w sklepie z doniczkami, są za grosze a służą latami.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
ruda147
50p
50p
Od: 19 lut 2010, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

coma95 pisze:
ruda147 pisze:witam słuchajcie,mam pytanko odnośnie pomidorków,moje sadzonki chce posadzic w kwietniu w małym namiocie foliowym nie ogrzewanym,ktos mi mowił ze pozniej jak beda już kwitły to mam obrywac liscie pomidorom,czy mogłby mi ktos krok po kroku wyjasnic oco w tym chodzi i dlaczego tzreba obrywac liscie czy gałazki,jestem zielona i w tym roku będę pierwszy raz sadziła pomidorki,z góry bardzo dziekuje i pozdrawiam wszystkich na forum.
Ruda - w zeszłym roku miałam ten sam problem.
Wszędzie pisało że pomidory prowadzi się na 1 lub 2 pędy i kompletnie nie umiałam tego zrozumieć.
W efekcie zanim zrozumiałam miałam 2 krzaczki na 6-8 pędów :P
Jak pomidorki zaczynają rosnąć to w miejscu gdzie wypuszczają liście pojawiają się również takie wyrostki które należy od razu wyłamywać/uszczykiwać.
Jak nie wyłamiesz to urośnie z nich kolejny pęd i będzie może więcej pomidorków ale malutkie a sam krzew osłabiony.
To tyle od osoby tylko troszkę mniej zielonej :D
Resztę naprawdę wyczytasz w innych wątkach pomidorowych.

Dziekuje ci slicznie za informacje:) :D
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coma 95 napisała:
Niby racja, ale nie do końca tak jest ; liście u dołu obrywa się wtedy gdy na ich wysokości zaczynają się zapalać pierwsze pomidorki w gronie( zmieniają kolor z zielonego na żółty, czy żółto czerwony). Robi się to po to by do zapalającego się grona docierało więcej światła, oraz po to, by ewentualnie liście ,które zazwyczaj jako pierwsze atakuje choroba grzybowa nie dotykały ( i tym samym nie zarażały) dojrzewających już jabłek pomidorów.

Należy pamiętać że od ilości liści ( i ich zdrowotności) ,głownie zależy wielkość plonu i dlatego też należy usuwać tylko chore i bezpośrednio przy gronie liście. Usuwanie liści,jako zagrożenie chorobowe dla dojrzewających gron pomidorów występuje zazwyczaj w późniejszym etapie uprawy tych roślin, natomiast usuwanie liści w celu dostęp do światła dojrzewających gron należy wykonywać gdy tylko zaczną dojrzewać pierwsze owoce.

Chore liście i dotykające ziemi ( moczone są przy każdym podlewaniu), należy usuwać w pierwszej kolejności.Nie należy celowo moczyć liści pomidora przez cały okres uprawy.
Awatar użytkownika
wanderka
200p
200p
Od: 26 cze 2008, o 22:57

Post »

Czy zaprawialiscie nasiona pomidorow przed siewem? Bo ja tego nie zrobilam, teraz naczytalam sie o zgorzeli i panikuje, czy profilaktycznie nie polac zawiesina, czy nie panikowac? a jak lac, to po roslinkach czy obok?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Wanderka, na pewno nie lać po roślinkach, jeśli już, to tak by ich nie zmoczyć.
Ja podlałam podłoże przed sianiem, zeszły ładnie.
Pozdrawiam! Gienia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”