Rokietta siewna, rukola (Eruca sativa )
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rukola - uprawia ktoś?
Rukola ma sporo olejków eterycznych, więc ma intensywny zapach. U mnie w ogródku rozsiewa się sama - siewki wyglądają czasem podobnie jak rzodkiewka, ale po zapachu zawsze poznam Kwestia gustu. Ja spożywam tylko surową, jako dodatek do sałatek. Ale widziałam reakcje co poniektórych po spróbowaniu listka rukoli - te krzyki... bezcenne
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Kontakt:
PNOS w tym roku ma różne zestawy - w tym zestaw z trzema rodzajami rucoli.
- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontro-dziękuję za informację.
Wino na liściach rukoli
50 świeżych listków rukoli
litr wina białego wytrawnego
50 ml koniaku
Liście umieścić w szklanym słoju,zalać winek z koniakiem,szczelnie zamknąć.Ustawić w ciepłym miejscu.Często wstrząsać.Maceracja trwa 2 tygodnie.Wino należy po tym okresie zlać przez bibułę filtracyjną.Korzystnie wpływa na proces trawienia,działa moczopędnie. Jest afrodyzjakiem.
Wino na liściach rukoli
50 świeżych listków rukoli
litr wina białego wytrawnego
50 ml koniaku
Liście umieścić w szklanym słoju,zalać winek z koniakiem,szczelnie zamknąć.Ustawić w ciepłym miejscu.Często wstrząsać.Maceracja trwa 2 tygodnie.Wino należy po tym okresie zlać przez bibułę filtracyjną.Korzystnie wpływa na proces trawienia,działa moczopędnie. Jest afrodyzjakiem.
Bardzo smakowała mi rukola na pizzy. Moja uprawiana rukola miała dużo dziur, jakiś robal ją podgryzał... W tym roku znów ją psadzę i zobaczę, jak będzie.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Jak moja rukola miała dziury, to ją zmiksowałam na pesto i ...już ich nie widziałam ;-)))
A pesto jest wyśmienite z zieloną pietruszką, pestkami dynii, słonecznika, czosnkiem i oliwą i szczyptą soli! Pycha!
A pesto jest wyśmienite z zieloną pietruszką, pestkami dynii, słonecznika, czosnkiem i oliwą i szczyptą soli! Pycha!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Zielona_Ania
Poproszę przepis na ten rarytas, o ile to nie tajemnica
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Żadna tajemnica!
Biorę pęczek natki pietruszki, brałam z ogrodu, bo posiałam taką karbowaną ozdobną do dekorowania. Była taka dobra i plenna, że do wszystkiego ją dodawałam i sąsiedztwo obdzieliłam (posiałam 1 rządek)
Biorę pęczek listków rukoli, z reguły było jej mniej jak pietruszki
sól - do smaku (na końcu)
łyżka pestek dynii
łyzka słonecznika łuskanego
płaska łyżeczka parmezanu startego (kupuję parmino już zmielony w saszetce dostępny w marketach, kosztuje ok 4 zł)
oliwa z oliwek - nie wiem ile - dużo - do uzyskania odpowiedniej pastowej kosystencji.
ząbek czosnku
Wszystko miksuję, np blenderem dość dokładnie do uzyskania pasty.
Można trochę jeszcze pokombinować z proporcjami, wedle gustu!
Ja to pesto lubię bardziej od takiego z bazylii! Dodaję do gorącego makaronu lub jako pastę na kanapkę z żółtym serem! Smacznego!
Biorę pęczek natki pietruszki, brałam z ogrodu, bo posiałam taką karbowaną ozdobną do dekorowania. Była taka dobra i plenna, że do wszystkiego ją dodawałam i sąsiedztwo obdzieliłam (posiałam 1 rządek)
Biorę pęczek listków rukoli, z reguły było jej mniej jak pietruszki
sól - do smaku (na końcu)
łyżka pestek dynii
łyzka słonecznika łuskanego
płaska łyżeczka parmezanu startego (kupuję parmino już zmielony w saszetce dostępny w marketach, kosztuje ok 4 zł)
oliwa z oliwek - nie wiem ile - dużo - do uzyskania odpowiedniej pastowej kosystencji.
ząbek czosnku
Wszystko miksuję, np blenderem dość dokładnie do uzyskania pasty.
Można trochę jeszcze pokombinować z proporcjami, wedle gustu!
Ja to pesto lubię bardziej od takiego z bazylii! Dodaję do gorącego makaronu lub jako pastę na kanapkę z żółtym serem! Smacznego!
Miłka
- carterka
- 500p
- Od: 29 sie 2008, o 13:01
- Kontakt:
Witam.
A czy komuś wyszła rukola siana w pojemnikach, doniczkach?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
mój wątek - Moja zieleń
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja własnie kupiłam nasiona rukoli firmy Lobelia. Z przodu jest nazwa rukola i zdjęcie okrągłolistnej, na odwrocie jest napisane Rukola selvatica. Czy to taka sama torebka?
Jakiej więc mam się spodziewać
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Zielona_Ania
Myślę że rukola nie ma wygórowanych wymagań i urośnie też w pojemniku. Gdzieś zresztą widziałam takie sprzedawane, ktoś wysadził nadwyżki z uprawy -szło jak świeże bułeczkicarterka pisze:Witam.
Pozdrawiam
- Danutka55
- 1000p
- Od: 5 lut 2009, o 17:36
Tak...taka sama torebka.Kupując nasiona kierowałam się nazwą,a nie zdjęciem i wierzę,że będzie to rukola selvatica.Dodam,że na opakowaniu pisze NOWOŚĆ.ostatnia szansa pisze:
Ja własnie kupiłam nasiona rukoli firmy Lobelia. Z przodu jest nazwa rukola i zdjęcie okrągłolistnej, na odwrocie jest napisane Rukola selvatica. Czy to taka sama torebka?
Ja mam posianą w tunelu,a ponieważ niedawno zeszła to jeszcze sobie poczekam na plony.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
- carterka
- 500p
- Od: 29 sie 2008, o 13:01
- Kontakt:
Aniu pytam, bo moja sąsiadka posiała w doniczce i owszem wyrosła, ale dalej nie chce i marnieje . Może potrzebny większy pojemnik....
Ja swoją sieje do gruntu, kupiłam takąw opakowaniu trzy rodzaje, więc będę miała w czym wybierać . Mam jeszcze nasiona z zeszłorocznej...mniam już się nie moge doczekac
Ja swoją sieje do gruntu, kupiłam takąw opakowaniu trzy rodzaje, więc będę miała w czym wybierać . Mam jeszcze nasiona z zeszłorocznej...mniam już się nie moge doczekac
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
mój wątek - Moja zieleń
Miałam tak samo -w domu w doniczce szybko wykiełkowała ,ale potem stanęła i zmarniała.carterka pisze:Aniu pytam, bo moja sąsiadka posiała w doniczce i owszem wyrosła, ale dalej nie chce i marnieje
Za to na działce ,prosto do gruntu i mieliśmy spore zbiory