Storczyk nie kwitnie
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
coś mu wyrasta z kąta liściowego po przeciwnej stronie niż korzeń, ale zdjęcie w większym formacie nie wyświetla się u mnie, zerknij a może nie korzeń?
liście u swoich przecieram wacikiem lekko namoczonym w wodzie przegotowanej plus kropla spirytusu salicylowego,( po obu stronach liścia), tego wszelkie wysysacze nie lubią
liście u swoich przecieram wacikiem lekko namoczonym w wodzie przegotowanej plus kropla spirytusu salicylowego,( po obu stronach liścia), tego wszelkie wysysacze nie lubią
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
No to zrobię za chwilę spirytusowy obiad dla robali
Koło korzenia chyba jednak wyrastają dwa kolejne (stożki są takie same jak przedłużenia korzeni)
Podłoże wymieniałam jakieś 2 miesiące temu. Ale chyba zrobię to jeszcze raz, bo poprzednio nie wiedziałam, że należy opłukac korzenie.
Dzięki za radę - kochani jesteście ;]
Koło korzenia chyba jednak wyrastają dwa kolejne (stożki są takie same jak przedłużenia korzeni)
Podłoże wymieniałam jakieś 2 miesiące temu. Ale chyba zrobię to jeszcze raz, bo poprzednio nie wiedziałam, że należy opłukac korzenie.
Dzięki za radę - kochani jesteście ;]
- MariaTeresa
Topsinu też nie lubią przędziorki, chociaż jest to środek grzybobójczy...
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- MariaTeresa
opryskałabym Topsinem M dolną stonę tych przebarwionych liści z nalotem i korzenie szczególnie czarne plamki aż do tej czarnej nasady , bo jak się porządnie grzyb wykluje to już będzie ciężko
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
co zrobić aby storczyk zakwitł
Witam mam przekwitniętego storczyka. Jak z nim postępować, aby znów zakwitł?
Re: co zrobić aby storczyk zakwitł
Tak jak dotychczas.Roslinka sama zadecyduje kiedy zakwitnie ponownie,albo odpocznie ,albo zacznie wypuszczać nowe pędy boczne lub przedłużać kwitnienie na końcu pędu.Obserwuj i dbaj o nią,ale bez przesady.Na pewno zakwitnie po raz kolejny.
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marku, koniecznie musisz napisać jaki to storczyk! Jeśli Phalaenopsis to powinieneś postępować z nim jak dotychczas, ale możesz zrobić mu lekkie chłodzenie, tzn. zaprzestając podlewanie i nawożenia na ok. 3-5 tyg, w tym czasie postaw go w chłodniejszym miejscu (15-18stC). Liście mu lekko oklapną, ale po porządnym podlewanie wrócą do siebie
Bulwiaste storczyki wymagają dużej amplitudy dobowej, dlatego wynosi się je na zewnątrz latem (połowa maja- wrzesień).
Dendrobia potrzebują nieco niższe temp. niż np. Phal.
Pozdrawiam!
Bulwiaste storczyki wymagają dużej amplitudy dobowej, dlatego wynosi się je na zewnątrz latem (połowa maja- wrzesień).
Dendrobia potrzebują nieco niższe temp. niż np. Phal.
Pozdrawiam!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zależy, jaki storczyk. W przypadku Phalaenopsisa należy po prostu poczekać, traktować go tak jak do tej pory (zapewnić mu jasne stanowisko, podlewać, gdy przeschnie podłoże, co kilka podlewań nawozić nawozem do storczyków). Jak roślinazechce puścić pęd, to puści. Jedne Phalaenopsis mogą puścić pędzik już po kilku tygodniach, inne potrzebują miesięcy albo nawet lat, ale przeciętny Phalaenopsis przynajmniej raz w roku puszcza pęd, są i takie, które 3 razy mogą kwitnąć.
A ja właśnie wyczytałem w kwietniowym "KWIETNIKU" to:
"Okres spoczynku
Przekwitłym storczykom robimy miesięczną przerwę w podlewaniu i 2 - 3 razy dłuższą w dokarmianiu. natomiast jeśli od razu zaczyna tworzyć młode liście i kwiaty, wówczas ograniczenia diety wprowadzamy dopiero wtedy gdy przestaną rosnąć. Niektórym w okresie zimowym trzeba znaleźć pokój o temperaturze 12 - 15 st. C"
Ciekawe bardzo.
Tu znajdziesz wiele na ich temat.
http://www.orchidarium.pl/rodzaje/html/ ... opsis.html
http://www.storczyki.pl/?dzial=3&pokaz=uprawa
Powodzenia i sukcesów storczykowych.
*********************************************************************************
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Wiesiek
"Okres spoczynku
Przekwitłym storczykom robimy miesięczną przerwę w podlewaniu i 2 - 3 razy dłuższą w dokarmianiu. natomiast jeśli od razu zaczyna tworzyć młode liście i kwiaty, wówczas ograniczenia diety wprowadzamy dopiero wtedy gdy przestaną rosnąć. Niektórym w okresie zimowym trzeba znaleźć pokój o temperaturze 12 - 15 st. C"
Ciekawe bardzo.
Tu znajdziesz wiele na ich temat.
http://www.orchidarium.pl/rodzaje/html/ ... opsis.html
http://www.storczyki.pl/?dzial=3&pokaz=uprawa
Powodzenia i sukcesów storczykowych.
*********************************************************************************
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Wiesiek
Ja niestety ,,okaleczyłam,, swojego storczyka gdyż po przekwitnięciu obcięłam mu pęd, na którym były kwiatki. Ta po prostu z niewiedzy. było to gdzieś dwa lata temu. Od tego czasu wypuszcza tylko nowe liście i nowe korzonki. Czy jest szansa, że jeszcze kiedyś puści pęd kwiatowy?
Pozdrawiam Kroda