myszor81 pisze:Zgadza sa przepiekne,moja pierwsza cebulka i na 100% nie bedzie to ostatnia.A tak przy okazji to obficie ja podlewac od momentu wszadzenia do ziemi czy na poczatku umiarkowanie? (brak doswiadczenia)
Kiedy ja będę mial takie parapety...?
Myszor81 pisałam już, że Hippeastra podlewamy do podstawek. Cebule hippeastrum nie cierpią nadmiaru wody- mogą wtedy zagniwać
Największym wrogiem naszych hipciów jest czerwona plamistość
, dlatego ważne jest zaprawianie cebul przed wsadzeniem do ziemi Topsin+ Kaptan, albo najlepiej Poliversum. Stosujemy nawóz, albo od razu do ziemi o spowolnionym działaniu np Substral, albo jak wypuści pąk kwiatowy nawozem rozcieńczanym w wodzie 1 do 2 razy w tygodniu, np Florovit. Bardzo dobra jest też zwykła Polifoska- mamy wtedy duży przyrost objętościowy cebuli i długie piękne kwitnienie.
Podlewanie umiarkowane- ja tak stosuję, i moje hippeczki mają się świetnie
luczek95 pisze:hipek mojej mamy już powoli przekwita..został 1 kwiatek
Więc co teraz wypada zrobić ?
Teraz dalej podlewasz i nawozisz do sierpnia, aby roślina dobrze się przygotowała do następnego sezonu
,
w sierpniu przestajesz podlewać, roślina przechodzi w stan spoczynku, i od nowa cykl się zaczyna.
Panowie- wątek Hipeastrum/Amarylis ma dwie części, już wszystkie tematy były w nim poruszane.
Warto zapoznać się z tymi stronami- to skarbnica wiedzy + piękne zdjęcia naszych milusińskich.
Zachęcam do pasjonującej lektury
Ja przeczytałam wszystkie