Keukenhof!

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
milva
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 kwie 2009, o 17:29

Keukenhof!

Post »

Witam!
Ja z zapytaniem, czy ktoś był na wystawie kwiatów cebulowych niedaleko Lisse w Holandii? Wybieram się w tym roku, bo podobno jest tam pięknie! W internecie widziałam zdjęcia z tego miejsca i wierzę, że warto to zobaczyć. Jednak chciałaby wiedzieć coś więcej zanim tam pojadę. Na wystawę jakich kwiatów załapię się jeśli pojadę w kwietniu, w jaki dzień najlepiej jechać, bo słyszałam że ludzi jest tam więcej niż tych kwiatów itd. Jeśli ktoś był, bądź się wybiera i wie więcej niż ja to byłoby super! Pozdrawiam!!!
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Keukenhof!

Post »

Jeśli chodzi o ogród Keukenhof to powiem co wiem (byłem tam i mieszkam obecnie w Holadnii więc mam blisko więc pewnie znowu pojadę).

W 150% potwierdzam, że jeżeli masz możliwość to pojedź w jakiś "nie świąteczny dzień" - tam naprawdę potrafią być tłumy ludzi co może znacznie popsuć przyjemność zwiedzania.
Proszę zwróć też uwagę, że 24 kwietnia jest "Parada Kwiatów" (http://www.bloemencorso.info/index.asp?lan=en ) , wielka kwiatowa defilada która "idzie" drogami również w okolicach Keukenhof:
plus tej parady - dodatkowe niezwykłe zdarzenie do obejrzenia.
minus parady - "dzikie" tłumy w okolicach i w Keukenhof, kilometrowe korki w okolicach.

Nie jest to jak piszesz wystawa a normalny duży ogród, gdzie wiosenne kwiaty cebulowe rosną normalnie w gruncie. To któe uda Ci się obejrzeć zależy od tego w jakim terminie pojedziesz bo wiadomo, że nie wszystkie kwitną w tych samych dniach :-).

Pawilon z liliami robi olbrzymie wrażenie (przynajmniej na mnie).

Wybierając termin weź poprawkę na to, że tu w Holandii wiosna zwykle zaczyna się i kończy trochę wcześniej niż w Polsce, więc gdy zaplanujesz wyjazd np w okresie największego kwitnienia tulipanów w Polsce to tu może być już po kwiatach. Trudno mi podać dokładny termin bo np w tym roku zima była w Holandii trochę zimniejsza i dłuższa niż to zwykle bywa ostatnimi laty.

To tyle na razie. Jeśli mogę jeszcze w czymś pomóc to spróbuję.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tamaryszek tam była więc może ona coś więcej Ci napisze...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=784
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

milva pisze:Witam!
Ja z zapytaniem, czy ktoś był na wystawie kwiatów cebulowych niedaleko Lisse w Holandii? Wybieram się w tym roku, bo podobno jest tam pięknie! W internecie widziałam zdjęcia z tego miejsca i wierzę, że warto to zobaczyć. Jednak chciałaby wiedzieć coś więcej zanim tam pojadę. Na wystawę jakich kwiatów załapię się jeśli pojadę w kwietniu, w jaki dzień najlepiej jechać, bo słyszałam że ludzi jest tam więcej niż tych kwiatów itd. Jeśli ktoś był, bądź się wybiera i wie więcej niż ja to byłoby super! Pozdrawiam!!!

pewnie ze nasza szczecinska forumowiczka tam jezdzi....byś zawitała do naszej grupy - zapraszam!
Moja kumpelka też tam jezdzi grupa zorganizowaną....
Awatar użytkownika
milva
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Wielkie dzięki za info! Ja planuję wyjazd tak po świętach, jeszcze dokładnie nie wiem ale bardzo bym chciała załapać się na dywany z cebulowych!!! Czy one są tak sadzone, że kwitną przez cały ten okres, kiedy ogród jest otwarty :?:
Czytałam też, ze można wypożyczyć tam rowery, a czy swoje można zabrać? I czy w ogóle warto pokusić sie na wycieczkę rowerową po ogrodzie, bo wypożyczenie jednego roweru kosztuje ok 10 Euro! :shock:
I jeszcze jedno zapytanie, czy bilety lepiej zarezerwować przez internet czy kupić na miejscu?
Jeszcze raz z góry dziękuje za każde info! :D
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Szczerze powiedziawszy to moim zdaniem sam ogród Keukenhof nie jest aż taki duży, żeby nie można się było obejść bez rowerów.
Jako odpowiedź na twoje pytanie czy cebulowe kwitna tam przez cały ten okres powiem Ci, że my ostatnio gdy tam byliśmy (niestety nie pamiętem dokładnie teminu ale raczej pod koniec) to niestety zdecydowana większość cebulowych była juz przekwitnięta, część ścięta a część stały suche badyle. Nawet byliśmy bardzo źli, że nikt o tym nie uprzedza przy kupowaniu biletów, cena wcale nie jest niższa a właściwie 50% ogrodu to już się nie nadawało do oglądania. Na szczęście pawilon z liliami nam wynagrodził to niemiłe wrażenie. Niestety w tej chwili nie mogę pokazać zdjęć z naszego pobytu w Keukenhof bo zostały w Polsce.
Dla zainteresowanych powiem, że całkiem możliwe, że my się tam wybierzemy w Wielkanoc (albo trochę wcześniej), więc Ci którzy planują przyjazd w póżniejszym terminie będą mogli skorzystać z naszej bezpośredniej relacji.
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja byłam tam w 2002 roku w czasie majowego weekendu . Było wspaniale i pięknie . Całe poletka kwitnących tulipanów , hiacyntów , szafirków . Pawilony z liliami i amarylisami . Naprawdę jest co oglądać całymi godzinami . Owszem turystów bardzo dużo , ale da się chodzić i podziwiać . Niestety nie miałam wtedy aparatu cyfrowego i musiałam się ograniczać w robieniu zdjęć . Uważam też , że swobodnie można obejść cały teren i nie stanowi to większego problemu . Nawet powiem że rowerem gorzej się poruszać , ponieważ co chwilę człowiek się zatrzymuje , podziwia i robi zdjęcia kwiatom .
Dojeżdżając do tego parku mijaliśmy też wielkie pola tulipanów . Niestety część już była z oberwanymi kwiatkami .
Widoki na całe życie do zapamiętania . Warto jechać i to wszystko zobaczyć :!: :!: :!:
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Tutaj masz trochę zdjęć z parady, z "dywanów", ale to trzeba zobaczyć osobiście. :D

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 38#p830938
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Byłam w Keukenhof w 2004 roku i nie zapomnę tego do końca życia :D Chociaż byłam późno (maj) i wiele roślin cebulowych już przekwitło, to i tak ogród prezentował się cudownie- z łanami późnych odmian tulipanów we wszystkich kolorach tęczy, pawilonami lilii i storczyków, różanecznikami, azaliami japońskimi i glicyniami w pełni rozkwitu. Do tego rzeźby, kanały, stawy, fontanny. Kto ma okazję niech jedzie ;:108
Awatar użytkownika
milva
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Im wiecej mi piszecie o tym ogrodzie, tym bardziej nie mogę się doczekać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 11:28

Post »

Witam Milwa.Ja zaplanowałem pobyt w Keukenhof na 22 kwietnia tj.czwartek ze względu na przewidywane tłumy.Parada kwiatów jest 24 kwietnia.nocleg zarezerwowałem w Amsterdamie to i dojechać nie będzie problem.
Sywek.Proszę o bieżącą relacje po Twoim pobycie bo będziesz przed nami.Pozdrawiam
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

tadeo pisze:....
Sywek.Proszę o bieżącą relacje po Twoim pobycie bo będziesz przed nami.Pozdrawiam
Ok my juz prawie na 100% zdecydowlaiśmy, że jedziemy 4 kwietnia. No chyba, że pogoda będzie wyjątkowo zła ... no wiecie będąc tu na miejscu to sobie można plany o jeden czy dwa dni modyfikować w razie potrzeby.

Relacja będzie z pewnością obszerna. A nie wiem czy znaleźliście sobie na stronie Keukenhof szczegółowy plan w któe dni jakie będą imprezy i wystawy dodatkowe ... ?
Awatar użytkownika
milva
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ja znalazłam ale w języku angielskim :) bo tłumaczenie tej strony jest coś słabe. Ja na 100% jadę 16 kwietnia na ok. 5 dni. Z noclegiem nie mam problemu, ponieważ mam brata w Holandii i mieszka tak ok 100km od Lisse. Po powrocie na pewno zdam relację :D Planujemy również zwiedzić Amsterdam!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”