Jak zagospodarować pas ziemi wzdłuż płotu.
Jak zagospodarować pas ziemi wzdłuż płotu.
witam serdecznie!
Mam takie miejsce na działce, (między płotem sąsiada, a tujami rosnącymi wzdłuż płotu - pas ok. 0,4x30m) w którym nie chciałbym żeby rosły jakiekolwiek rośliny (trudny dostęp). Czy przykrycie czarną folią bedzie tu wystarczające? Może macie jakieś inne pomysły?
dziękuję i pozdrawiam
Mam takie miejsce na działce, (między płotem sąsiada, a tujami rosnącymi wzdłuż płotu - pas ok. 0,4x30m) w którym nie chciałbym żeby rosły jakiekolwiek rośliny (trudny dostęp). Czy przykrycie czarną folią bedzie tu wystarczające? Może macie jakieś inne pomysły?
dziękuję i pozdrawiam
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: pas ziemi bez roślin
Tak jak radzi Waleria, albo...pies
U mnie pies tak pięknie wybiegał obszar miedzy ogrodzeniem, a tujami, że jeszcze nie musiałam tam chwastów wyrywać
U mnie pies tak pięknie wybiegał obszar miedzy ogrodzeniem, a tujami, że jeszcze nie musiałam tam chwastów wyrywać
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Albo na włókninę wysypać żwir bo korę będziesz musiała co roku dosypywać żeby to jakoś wyglądało a to sa koszty.
-
- 200p
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli dasz kore to dobrze obniżyć nieco poziom tego pasa tak gdzieś o 8-10cm wybierając ziemię i w to miejsce nasypać kory bądz w ramach oszczędności najpierw trocin jeśli masz dostęp gdyż sa dużo tańsze a na górna warstwę kore.
Obniżenie poziomu zapobiegnie wywiewaniu kory chociaż dosypywanie co jakiś czas będzie konieczne no chyba że thuje są już duże i osłaniają podłoże przed silnymi wiatrami wiejacymi od ich strony.
Obniżenie poziomu zapobiegnie wywiewaniu kory chociaż dosypywanie co jakiś czas będzie konieczne no chyba że thuje są już duże i osłaniają podłoże przed silnymi wiatrami wiejacymi od ich strony.
dziękuję wszystkim za podpowiedzi - zdecydowałem jednak przykryć ziemię czarną folią budowlaną - ten pas ziemi jest praktycznie niewidoczny więc estetyka nie ucierpi, a koszty są najniższe. Jako obciążenie kawałki cegieł.
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
Re: Jak zagospodarować pas ziemi wzdłuż płotu.
na nic ci tam zieleń a thuje się rozrosną i po kłopocie. a zamiast cegieł może jakieś fajne większe kamienie.choćby polne
Tylko, że folia budowlana będzie zatrzymywała wodę np. deszczową, która zamiast podlać tuje to odparuje.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
no właśnie nie zauważyłam że chcesz dać budowlaną .nie rób tego za 2 lata będziesz miał takiego grzyba w ziemi że możesz się już obawiać o swe thuje