Moja domowa piekarnia - AnaKa
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Ja normalnie czuje zapach tego Twojego chleba...... Przepiękny!
Niestety, wczoraj miałam dokarmiać mój zakwas w lodówce i okazało się, że coś z nim nie tak... Rozdwoił się (ale tym się akurat nie przejęłam) i bardzoooo brzydko pachniał.... dziś już nastawiłam nowy
Ojjj z przepisu na pancakes skorzystam z pewnością
A to przepis na chlebek:
* 500gr mąki chlebowej białej (ja użyłam mąki luksusowej pszennej 550 Melvitu)
* saszetka drożdży instant 7 g
* łyżeczka soli
* łyżeczka oliwy
* 300 ml ciepłej wody.
Składniki wymieszać, wyrobić ciasto, zostawić w misce oprószonej mąką do wyrośnięcia.
Jak podwoi objętość, wyrobić raz jeszcze, uformować bochenek i pozostawić znowu do
wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, ponacinać ostrym nożem,
oprószyć mąką i piec ok.25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C. Chleb
jest gotowy, gdy popukany w dól wydaje głuchy odgłos, pozostawić go na kratce do
wystygnięcia.
I teraz moje uwagi:
- wody dodałam więcej chyba z 50ml więcej bo ciasto wydało mi się za zbite.
- mnie ciasto po wyrośnięciu "strzelało" więc wyrabiałam tak długo aż przestało (strzelało jak folia bombelkowa )
- zgodnie z sugestią Anaki nacięłam przed ostatnim wyrastaniem, dość głęboko
- upiekłam go w okrągłym, żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą z oliwek(pięknie odszedł i kształt idealnie okrąglutki ), musiałam go również przykryć folią po jakichś 15 minutach bo skórka by się spaliła
Niestety, wczoraj miałam dokarmiać mój zakwas w lodówce i okazało się, że coś z nim nie tak... Rozdwoił się (ale tym się akurat nie przejęłam) i bardzoooo brzydko pachniał.... dziś już nastawiłam nowy
Ojjj z przepisu na pancakes skorzystam z pewnością
A to przepis na chlebek:
* 500gr mąki chlebowej białej (ja użyłam mąki luksusowej pszennej 550 Melvitu)
* saszetka drożdży instant 7 g
* łyżeczka soli
* łyżeczka oliwy
* 300 ml ciepłej wody.
Składniki wymieszać, wyrobić ciasto, zostawić w misce oprószonej mąką do wyrośnięcia.
Jak podwoi objętość, wyrobić raz jeszcze, uformować bochenek i pozostawić znowu do
wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, ponacinać ostrym nożem,
oprószyć mąką i piec ok.25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C. Chleb
jest gotowy, gdy popukany w dól wydaje głuchy odgłos, pozostawić go na kratce do
wystygnięcia.
I teraz moje uwagi:
- wody dodałam więcej chyba z 50ml więcej bo ciasto wydało mi się za zbite.
- mnie ciasto po wyrośnięciu "strzelało" więc wyrabiałam tak długo aż przestało (strzelało jak folia bombelkowa )
- zgodnie z sugestią Anaki nacięłam przed ostatnim wyrastaniem, dość głęboko
- upiekłam go w okrągłym, żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą z oliwek(pięknie odszedł i kształt idealnie okrąglutki ), musiałam go również przykryć folią po jakichś 15 minutach bo skórka by się spaliła
- jardin
- 1000p
- Posty: 1265
- Od: 7 sie 2007, o 14:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pomorskie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
o tak polecam i uwaga uzależniają ;) Moi uwielbiają .Anaka pisze:Gosiu, Jak chcesz zrobić racuszki-placuszki to proponuję też pancakes, czyli amerykańskie naleśniki.Są w moim wątku
Aniu przepysznie chlebuś się prezentuje , a ten keks na początku strony............... za każdym razem mam ślinotok
Rano też zaglądałam do Ciebie ale musiałam szybko zrobić sobie omlet ;) i już nie zdążyłam nic napisać ;)
Pozdrawiam
Aśka
Aśka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Gosiu, dzięki.Przyda się sprawdzony przepis
W wolnej chwili odwiedzę Twoje wątki
Asiu, a to smacznego
Dobranoc Dziewczyny, bo jutro wstaję skoro świt
W wolnej chwili odwiedzę Twoje wątki
Asiu, a to smacznego
Dobranoc Dziewczyny, bo jutro wstaję skoro świt
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Dzisiaj słoneczne rzeczy w mojej kuchni
Ajerkoniak
8 żółtek
8 łyżek cukru pudru
cukier lub ekstrakt waniliowy
1/2 l wódki
puszka skondensowanego mleka niesłodzonego /słodzone tez dobre!/
Do wysokiego naczynia wlać żółtka i zmiksować z cukrem na puszysta masę.Dodawać porcjami mleko, ciągle miksując.Potem stopniowo wlewać wódkę i jeszcze chwile miksować.Przelać do butelek.Odstawić na kilka dni do lodówki
Kozi ser w oliwie
Rolada z koziego sera
oliwa z oliwek
czosnek wg. uznania
pieprz w ziarenkach, świeże zioła: rozmaryn, szałwia, tymianek
paseczki skórki z cytryny
Roladę pokroiłam w krążki, włożyłam do słoika wyparzonego. Dodałam pozostałe składniki i zalałam oliwą. Wstawiłam do lodówki na jakiś czas,żeby smaki i aromaty się wymieszały.
POdaję do ciemnego pieczywa lub do grzanek.
Hiszpańska zupa z soczewicy
2 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku, drobno pokrojonego
1 duża cebula, drobno pokrojona
150 g szynki, pokrojonej w kostkę
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w talarki
1 średnia marchewka, drobno pokrojona
1 średni ziemniak drobno pokrojony
2 1/2 soczewicy
2 l wody
2 liście laurowe
4 duże pomidory /880 gr/, pokrojone
1/4 szklanki octu z czerwonego wina
1 1/ łyżeczki słodkiej papryki w proszku, pieprz i sól
Rozgrzej oliwę w dużym rondlu,dodaj czosnek,szynkę,cebulę ziemniak,marchew,łodygi selera.Smaż mieszając, aż warzywa będą miękkie.Wyjmij z garnka i odłóż.
Do tego samego garnka wlej wodę, wsyp soczewice i liście laurowe. Gotuj bez przykrycia aż soczewica będzie prawie miękka. Dodaj odłożone warzywa z szynką, dodaj pomidory, pieprz i sól. Podgrzewaj nie gotując, aż zupa zgęstnieje. Dodaj ocet i paprykę w proszku.Wymieszaj i podawaj
Ajerkoniak
8 żółtek
8 łyżek cukru pudru
cukier lub ekstrakt waniliowy
1/2 l wódki
puszka skondensowanego mleka niesłodzonego /słodzone tez dobre!/
Do wysokiego naczynia wlać żółtka i zmiksować z cukrem na puszysta masę.Dodawać porcjami mleko, ciągle miksując.Potem stopniowo wlewać wódkę i jeszcze chwile miksować.Przelać do butelek.Odstawić na kilka dni do lodówki
Kozi ser w oliwie
Rolada z koziego sera
oliwa z oliwek
czosnek wg. uznania
pieprz w ziarenkach, świeże zioła: rozmaryn, szałwia, tymianek
paseczki skórki z cytryny
Roladę pokroiłam w krążki, włożyłam do słoika wyparzonego. Dodałam pozostałe składniki i zalałam oliwą. Wstawiłam do lodówki na jakiś czas,żeby smaki i aromaty się wymieszały.
POdaję do ciemnego pieczywa lub do grzanek.
Hiszpańska zupa z soczewicy
2 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku, drobno pokrojonego
1 duża cebula, drobno pokrojona
150 g szynki, pokrojonej w kostkę
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w talarki
1 średnia marchewka, drobno pokrojona
1 średni ziemniak drobno pokrojony
2 1/2 soczewicy
2 l wody
2 liście laurowe
4 duże pomidory /880 gr/, pokrojone
1/4 szklanki octu z czerwonego wina
1 1/ łyżeczki słodkiej papryki w proszku, pieprz i sól
Rozgrzej oliwę w dużym rondlu,dodaj czosnek,szynkę,cebulę ziemniak,marchew,łodygi selera.Smaż mieszając, aż warzywa będą miękkie.Wyjmij z garnka i odłóż.
Do tego samego garnka wlej wodę, wsyp soczewice i liście laurowe. Gotuj bez przykrycia aż soczewica będzie prawie miękka. Dodaj odłożone warzywa z szynką, dodaj pomidory, pieprz i sól. Podgrzewaj nie gotując, aż zupa zgęstnieje. Dodaj ocet i paprykę w proszku.Wymieszaj i podawaj
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Aniu ze względu na to że nie mogłyśmy dziś się spotkać na tankowaniu przyniosłam kawkę do Ciebie http://www.youtube.com/watch?v=4jG1etx5i54
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Kasiu,trudno się mówi
Ale takiej kawki tam nie podają
Ale takiej kawki tam nie podają
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
W mojej kuchni dzisiaj włosko-bałkańskie smaki
Panmarino - chlebek z rozmarynem
przepis Daniela Leder'a
biga:
65 g letniej wody
2g drożdży instant
100g maki pszennej /zwykłej/
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć szczelnie i zostawić w temp.pokojowej na 1 godzinę.Następnie wstawić do lodówki na 8 - 16 godzin/ u mnie stała 17 godzin/.
Ciasto właściwe:
biga
300g letniej wody
5g drożdży instant
500g zwykłej mąki pszennej
65g oliwy z oliwek
10g świeżego rozmarynu
15g soli
Wymieszać wszystkie składniki i wyrabiać ok. 15 minut gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić na 1 1/2 -2 GODZ. aż podwoi objętość.Ciasto podzielić na 2 części, uformować dwa chlebki,przykryć i zostawić do podwojenia objętości na 45-60 minut.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec chlebki 30-40 minut
Ja z jednej części upiekłam chlebek, a z drugiej grissini rosmarino
Czyli drugą część ciasta rozpłaszczyłam na kwadrat grubości 2-3 cm, pocięłam na cienkie paseczki, posmarowałam je wodą i posypałam grubą solą.Odstawiłam przykryte na blasze z papierem na 10 minut.Piekłam w temp. 170 stopni ok.20 minut
Polecam wypieki , bo są łatwe, bardzo smaczne i aromatyczne.No i dla tych, którzy boją się zakwasu
Panmarino - chlebek z rozmarynem
przepis Daniela Leder'a
biga:
65 g letniej wody
2g drożdży instant
100g maki pszennej /zwykłej/
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć szczelnie i zostawić w temp.pokojowej na 1 godzinę.Następnie wstawić do lodówki na 8 - 16 godzin/ u mnie stała 17 godzin/.
Ciasto właściwe:
biga
300g letniej wody
5g drożdży instant
500g zwykłej mąki pszennej
65g oliwy z oliwek
10g świeżego rozmarynu
15g soli
Wymieszać wszystkie składniki i wyrabiać ok. 15 minut gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić na 1 1/2 -2 GODZ. aż podwoi objętość.Ciasto podzielić na 2 części, uformować dwa chlebki,przykryć i zostawić do podwojenia objętości na 45-60 minut.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec chlebki 30-40 minut
Ja z jednej części upiekłam chlebek, a z drugiej grissini rosmarino
Czyli drugą część ciasta rozpłaszczyłam na kwadrat grubości 2-3 cm, pocięłam na cienkie paseczki, posmarowałam je wodą i posypałam grubą solą.Odstawiłam przykryte na blasze z papierem na 10 minut.Piekłam w temp. 170 stopni ok.20 minut
Polecam wypieki , bo są łatwe, bardzo smaczne i aromatyczne.No i dla tych, którzy boją się zakwasu
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Obiad to już z przewagą bałkańskich wpływów, bo
Spanakopia
6 płatów ciasta filo /kupuje w Kuchniach Świata/
1 cebula drobno pokrojona
4 łyżki posiekanej natki
2 jajka
500g świeżego szpinaku/może być mrożony/
200g sera feta
2 łyżki oliwy z oliwek
100g roztopionego masła
sól,pieprz
W głębokiej patelni podsmażyć na oliwie cebulę, dodać opłukany szpinak,podsmażyć.Odparować i odstawić do wystygnięcia.Roztrzepać jajka z solą i pieprzem, fetę pokroić w kostkę, natkę posiekać. Do szpinaku z cebula dodać wszystkie składniki, wymieszać. Formę do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć na niej trzy-cztery płaty ciasta filo- każdy posmarować roztopionym masłem.Wyłożyć nadzienie z fety i szpinaku.Przykryć trzema płatami ciasta/ każdy płat znowu posmarowany masłem/.Zapiekać w piekarniku w temp. 200 stopni ok.40 minut.
Podałam do tego pstrągi smażone na maśle i białe wino
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek
Spanakopia
6 płatów ciasta filo /kupuje w Kuchniach Świata/
1 cebula drobno pokrojona
4 łyżki posiekanej natki
2 jajka
500g świeżego szpinaku/może być mrożony/
200g sera feta
2 łyżki oliwy z oliwek
100g roztopionego masła
sól,pieprz
W głębokiej patelni podsmażyć na oliwie cebulę, dodać opłukany szpinak,podsmażyć.Odparować i odstawić do wystygnięcia.Roztrzepać jajka z solą i pieprzem, fetę pokroić w kostkę, natkę posiekać. Do szpinaku z cebula dodać wszystkie składniki, wymieszać. Formę do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć na niej trzy-cztery płaty ciasta filo- każdy posmarować roztopionym masłem.Wyłożyć nadzienie z fety i szpinaku.Przykryć trzema płatami ciasta/ każdy płat znowu posmarowany masłem/.Zapiekać w piekarniku w temp. 200 stopni ok.40 minut.
Podałam do tego pstrągi smażone na maśle i białe wino
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Anako siedzę sobie teraz i przeglądam co tam żeś znowu wymodziła dobrego, i niestety mój M podejrzał Twój obiadek..... i co się stało?! Stwierdził: "no to mamy obiad na jutro!" wrrrrrrrrrr normalnie przestanę do Ciebie zaglądać! Ja nie umiem tak jak TY!!!!! Fakt faktem, że strzeliłaś w jego gusta idealnie. Uwielbia ryby (wędkarz) i szpinak zajada jak szalony. Także stracona jestem przez Ciebie
.... ale wiesz co... nie miałam nawet czasu aby zabrać się za pancakesy.... śnią mi się po nocach normalnie Cały czas choróbsko mnie trzyma i nie chce odejść wrrrr Chyba zrobię ajerkoniak według Twojego przepisu i je przegonie
.... ale wiesz co... nie miałam nawet czasu aby zabrać się za pancakesy.... śnią mi się po nocach normalnie Cały czas choróbsko mnie trzyma i nie chce odejść wrrrr Chyba zrobię ajerkoniak według Twojego przepisu i je przegonie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Gosiu droga, ten wczorajszy obiad naprawdę jest szybki i nieskomplikowany. A pyszny.Dlatego bardzo polecam
Pancakes musisz zrobić , bo inaczej nie poznasz rozkosznego amerykańskiego naleśniczka
A ja smaczne co-nieco przed obiadem sobie zaserwowałam.W ubiegłym tygodniu oglądałam w tv program Nigella ekspresowo i chodziło za mną to Jej Guacamole
składniki:
dojrzałe avocado
papryczka chilli
sok z połowy cytryny
ser pleśniowy typu rochefort /u mnie fourme d'ambert/ - 125 g
2 łyżki gęstej śmietany /dałam jogurt grecki light/
2 dymki
Ser pokruszyć do miski, dodać śmietanę. A avocado wydrążyć miąższ, pokropić sokiem z cytryny /jeszcze lepiej z limonki/,dodać do sera. Rozdrobnić wszystko widelcem. Z papryczki chilli usunąć pestki i pokroić ją drobniutko. Posiekać dymki. Dodać do sera i avocado,wymieszać.
Świetnie smakuje z chipsami z kukurydzy - niesolonymi.
Ja zajadam z grissini rosmarino i uważam to za idealne połączenie
Pancakes musisz zrobić , bo inaczej nie poznasz rozkosznego amerykańskiego naleśniczka
A ja smaczne co-nieco przed obiadem sobie zaserwowałam.W ubiegłym tygodniu oglądałam w tv program Nigella ekspresowo i chodziło za mną to Jej Guacamole
składniki:
dojrzałe avocado
papryczka chilli
sok z połowy cytryny
ser pleśniowy typu rochefort /u mnie fourme d'ambert/ - 125 g
2 łyżki gęstej śmietany /dałam jogurt grecki light/
2 dymki
Ser pokruszyć do miski, dodać śmietanę. A avocado wydrążyć miąższ, pokropić sokiem z cytryny /jeszcze lepiej z limonki/,dodać do sera. Rozdrobnić wszystko widelcem. Z papryczki chilli usunąć pestki i pokroić ją drobniutko. Posiekać dymki. Dodać do sera i avocado,wymieszać.
Świetnie smakuje z chipsami z kukurydzy - niesolonymi.
Ja zajadam z grissini rosmarino i uważam to za idealne połączenie
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Za oknem śnieg pada , a u nas rozgrzewająca zupa inspirowana smakami Wschodu- rosół orientalny
ładny kawałek młodej wołowiny / u mnie antrykot/
włoszczyzna
kolendra
kawałek korzenia imbiru
dwa ząbki czosnku
płatki papryczki chilli
pieprz w ziarnkach, sól,liść laurowy
Mięso dokładnie myję.W sporym garnku doprowadzam wodę do wrzenia i wkładam mięso.Zagotowuję i zbieram szumowiny.Zmniejszam ogień.Dodaję włoszczyznę ,liść laurowy, pieprz i sól.Wolniutko gotuję aż mięso będzie prawie miękkie.Dodaję czosnek,płatki chilli, sporą łodyżkę kolendry,korzeń imbiru pokrojony w plasterki.Gotuję aż mięso będzie zupełnie miękkie.
Listki kolendry kroję niezbyt drobno. Wyjmuję mięso i kroję je w paski, marchewkę w ukośne plasterki. Na talerze wkładam mięso i marchewkę. Rosół przecedzam przez sito, wlewam na talerze.Posypuję kolendrą.
Smacznego
ładny kawałek młodej wołowiny / u mnie antrykot/
włoszczyzna
kolendra
kawałek korzenia imbiru
dwa ząbki czosnku
płatki papryczki chilli
pieprz w ziarnkach, sól,liść laurowy
Mięso dokładnie myję.W sporym garnku doprowadzam wodę do wrzenia i wkładam mięso.Zagotowuję i zbieram szumowiny.Zmniejszam ogień.Dodaję włoszczyznę ,liść laurowy, pieprz i sól.Wolniutko gotuję aż mięso będzie prawie miękkie.Dodaję czosnek,płatki chilli, sporą łodyżkę kolendry,korzeń imbiru pokrojony w plasterki.Gotuję aż mięso będzie zupełnie miękkie.
Listki kolendry kroję niezbyt drobno. Wyjmuję mięso i kroję je w paski, marchewkę w ukośne plasterki. Na talerze wkładam mięso i marchewkę. Rosół przecedzam przez sito, wlewam na talerze.Posypuję kolendrą.
Smacznego
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Niestety dalej zimowo i wiosna nas nie chce zaszczycić.Przebiśniegi w ogrodzie całkiem śnieg mi zasypał
W kuchni za to ciepłe klimaty
Gnocchi burro salvia
czyli włoskie kopytka.Klasyk.Na obiad
40 dkg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
80 g mąki plus do wysypania stolnicy
żółtko
gałka muszkatołowa,sól
100 g masła, świeża szałwia
parmezan
Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki,przepuścić przez praskę.Powinny być suche, dlatego trzeba je dobrze odparować.
Dodać mąkę,żółtko, gałkę i sól.Zagnieść szybko elastyczne ciasto.
Stolnice wysypać mąką, formować wałki z ciasta
Gotować w osolonym wrzątku.Wyjąć jak wypłyną.
Na patelni rozpuścić masło /najlepiej klarowane/ i smażyć listki szałwii na chrupko. Parmezan utrzeć na tarce.
Wyłożyć gnocchi na talerz, polać masłem z szałwią, posypać parmezanem i świeżo mielonym pieprzem
Pokroić na małe kawałeczki i każdy przycisnąć widelcem
I na lekką kolację hiszpańska Paella
dwa woreczki ryżu paraboiled lub na risotto
3 szklanki rosołu drobiowego
1 szklanka białego wina
puszka pomidorów w kawałkach bez skóry
czerwona papryka i kawałek papryczki chilli
cebula i ząbek czosnku
fasolka szparagowa 20 dkg
szklanka zielonego groszku
duże opakowanie mieszanki owoców morza
łyżeczka szafranu
sól,pieprz, natka pietruszki
oliwa
Winem zalewamy szafran i odstawiamy na pół godziny. Owoce morza przelewamy wrzątkiem na sicie.W głębokiej patelni na oliwie szklimy cebulę, wlewamy wino z szafranem i wsypujemy ryć. Mieszamy aż ryż wchłonie cały płyn.Dolewamy szklankę rosołu i znowu mieszamy do wchłonięcia płynu. Dodajemy groszek,fasolkę i paprykę,zalewamy resztą rosołu. Gotujemy na wolnym ogniu.
Dodajemy pomidory,solimy lekko. Kiedy ryż jest prawie miękki dodajemy owoce morza, mieszamy i podgrzewamy ok.5 minut razem.Trzeba dosmaczyć solą i pieprzem.Posypujemy natką i podajemy z białym winem.
Mniam
W kuchni za to ciepłe klimaty
Gnocchi burro salvia
czyli włoskie kopytka.Klasyk.Na obiad
40 dkg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
80 g mąki plus do wysypania stolnicy
żółtko
gałka muszkatołowa,sól
100 g masła, świeża szałwia
parmezan
Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki,przepuścić przez praskę.Powinny być suche, dlatego trzeba je dobrze odparować.
Dodać mąkę,żółtko, gałkę i sól.Zagnieść szybko elastyczne ciasto.
Stolnice wysypać mąką, formować wałki z ciasta
Gotować w osolonym wrzątku.Wyjąć jak wypłyną.
Na patelni rozpuścić masło /najlepiej klarowane/ i smażyć listki szałwii na chrupko. Parmezan utrzeć na tarce.
Wyłożyć gnocchi na talerz, polać masłem z szałwią, posypać parmezanem i świeżo mielonym pieprzem
Pokroić na małe kawałeczki i każdy przycisnąć widelcem
I na lekką kolację hiszpańska Paella
dwa woreczki ryżu paraboiled lub na risotto
3 szklanki rosołu drobiowego
1 szklanka białego wina
puszka pomidorów w kawałkach bez skóry
czerwona papryka i kawałek papryczki chilli
cebula i ząbek czosnku
fasolka szparagowa 20 dkg
szklanka zielonego groszku
duże opakowanie mieszanki owoców morza
łyżeczka szafranu
sól,pieprz, natka pietruszki
oliwa
Winem zalewamy szafran i odstawiamy na pół godziny. Owoce morza przelewamy wrzątkiem na sicie.W głębokiej patelni na oliwie szklimy cebulę, wlewamy wino z szafranem i wsypujemy ryć. Mieszamy aż ryż wchłonie cały płyn.Dolewamy szklankę rosołu i znowu mieszamy do wchłonięcia płynu. Dodajemy groszek,fasolkę i paprykę,zalewamy resztą rosołu. Gotujemy na wolnym ogniu.
Dodajemy pomidory,solimy lekko. Kiedy ryż jest prawie miękki dodajemy owoce morza, mieszamy i podgrzewamy ok.5 minut razem.Trzeba dosmaczyć solą i pieprzem.Posypujemy natką i podajemy z białym winem.
Mniam
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki