Mój ogród przy lesie.
- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój ogród przy lesie.
Kilka przypadkowych zdjęć;
Kanna ,Rutewka Devalayi (oskrzydlona) ,Jukka, Wiciokrzew Dropmore Scarlet ( brownii),
Lilia Tygrysia.
Kanna ,Rutewka Devalayi (oskrzydlona) ,Jukka, Wiciokrzew Dropmore Scarlet ( brownii),
Lilia Tygrysia.
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rutewka bardzo oryginalnie wygląda. A lilijka jak u mnie -bardzo je lubię
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Tajeczko piękne roślinki
Też zwróciłam uwagę na Rutewka Devalayi (oskrzydlona), bardzo oryginalnie wygląda i jest taka zwiewna - dopisuję ją do listy roślinek poszukiwanych i pędzę w google, żeby na jej temat poczytać
Wiciokrzew Dropmore Scarlet ( brownii) śliczniutki
Też zwróciłam uwagę na Rutewka Devalayi (oskrzydlona), bardzo oryginalnie wygląda i jest taka zwiewna - dopisuję ją do listy roślinek poszukiwanych i pędzę w google, żeby na jej temat poczytać
Wiciokrzew Dropmore Scarlet ( brownii) śliczniutki
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam ogniki od jesieni, dostałam od Tadeusza. przezimowały pięknie pod śniegiem.
Gdy będą większe, mogą przemarznąć, ale nie mam zamiaru ich okrywać.
One są ozdobne z owoców, jak okryję jesienią, schowam owocki, to po co mi one?
Gienia ma znacznie cieplej niż ja,czy Ty. Zwykle. .
Tegoroczna zima obdzieliła srogością równo, wszystkie regiony kraju.
My mamy tak - przeważnie - co roku
Rutewka długo mi się "otwierała", ale warto było czekać, jest piękna, taka delikatna.
Jak się ją rozmnaża?
Gdy będą większe, mogą przemarznąć, ale nie mam zamiaru ich okrywać.
One są ozdobne z owoców, jak okryję jesienią, schowam owocki, to po co mi one?
Gienia ma znacznie cieplej niż ja,czy Ty. Zwykle. .
Tegoroczna zima obdzieliła srogością równo, wszystkie regiony kraju.
My mamy tak - przeważnie - co roku
Rutewka długo mi się "otwierała", ale warto było czekać, jest piękna, taka delikatna.
Jak się ją rozmnaża?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Czy rutewka to jest to cudo fioletowe? Do jakiej wysokości ona dorasta?
- Tajka
ANIU- dziękuję za odwiedziny.
HALINKO- dziękuję bardzo.
Rutewkato bezproblemowa roślina, nie choruje i nie wymarza.
ELU - także wychodzę z tego założenia, że nie ma sensu co jesień ,chować ozdobnych owoców ognika,a latem nie jest za bardzo dekoracyjny. Rutewki jeszcze nie rozmnażałam, mam ją dopiero 3 lata ,myślę, że przez podział , gdyż nasion u mnie nigdy nie wytworzyła.
MAŁGOSIU- tak, ta fioletowa roślina to rutewka , nie mogę znaleźć notatek na jej temat , ale u mnie dorasta do ok 80- ciu cm.
HALINKO- dziękuję bardzo.
Rutewkato bezproblemowa roślina, nie choruje i nie wymarza.
ELU - także wychodzę z tego założenia, że nie ma sensu co jesień ,chować ozdobnych owoców ognika,a latem nie jest za bardzo dekoracyjny. Rutewki jeszcze nie rozmnażałam, mam ją dopiero 3 lata ,myślę, że przez podział , gdyż nasion u mnie nigdy nie wytworzyła.
MAŁGOSIU- tak, ta fioletowa roślina to rutewka , nie mogę znaleźć notatek na jej temat , ale u mnie dorasta do ok 80- ciu cm.
- Zielona_Ania
Muszę doczytać o tym gatunku rutewki, bo mnie naprawdę zauroczyła
A co do ognika- jak okryjecie na zimę, to co będą jadły kosy i kwiczoły? Jak zima postraszy, to owoce szybko znikają w ich dziobkach. Ja popełniłam błąd sadząc ognika w przewiewnym miejscu, dlatego go wysusza (wiatr to największy wróg). Najlepiej wybrać zaciszne, osłonięte od wschodu i północy stanowisko -można prowadzić jak pnącze, płasko przy ścianie -też daje świetny efekt.
A co do ognika- jak okryjecie na zimę, to co będą jadły kosy i kwiczoły? Jak zima postraszy, to owoce szybko znikają w ich dziobkach. Ja popełniłam błąd sadząc ognika w przewiewnym miejscu, dlatego go wysusza (wiatr to największy wróg). Najlepiej wybrać zaciszne, osłonięte od wschodu i północy stanowisko -można prowadzić jak pnącze, płasko przy ścianie -też daje świetny efekt.
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
We Francji widziałam ognik prowadzony jako płaskie drzewko przy ścianie, ale ściany mam już niestety zajęte
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- Tajka
ANIU- Ty mówisz, jak prawdziwy biolog,troszczysz się także o ptaki w ogrodzie i bardzo dobrze, ogród bez ptaków jest smutny.Ja ogniki wykopałam, bo mi co roku marzły.
ELU- przy ścianie mogłby ognik przetrzymać zimę nawet na Lubelszczyżnie , Ania ma rację.
ELU- przy ścianie mogłby ognik przetrzymać zimę nawet na Lubelszczyżnie , Ania ma rację.
- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
Tajka pochodziłam po Twoim ogródku i już widzę ,że to moje klimaty... róża na łuku piękna ,tworząc przejście jakby z jednej do drugiej części ogrodu...taka masa rododendronów i azalii,muszą roztaczać cudowny zapach wiosną.Przypomniałaś mi zdjęciem rutewki ,że miałam kupić ,nie wiem ,czy nasiona ,czy sadzonkę,to co będzie...
Na pierwszej stronie piękne krzewy,czy to obiela i kalina?Obielę nawet posadziłam ,chcąc podziwiać te piękne białe ,kwiaty,ale rozsądek zwyciężył ;gdzież mój mały ogród i wielkie krzewy,kalina też jest moim niedoścignionym marzeniem
Taaak...kolejny ogród ,którego powierzchni zazdroszczę... ,ale cieszę się ,że np.u Ciebie mogę podziwiać to co mnie nie dane....
Na pierwszej stronie piękne krzewy,czy to obiela i kalina?Obielę nawet posadziłam ,chcąc podziwiać te piękne białe ,kwiaty,ale rozsądek zwyciężył ;gdzież mój mały ogród i wielkie krzewy,kalina też jest moim niedoścignionym marzeniem
Taaak...kolejny ogród ,którego powierzchni zazdroszczę... ,ale cieszę się ,że np.u Ciebie mogę podziwiać to co mnie nie dane....
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- Tajka
Witaj NELU w moim ogrodzie , cieszę się ,że Ci się podobał. Ja także zaczynam mieć problemy z brakiem miejsca , a w sklepach coraz lepsze zaopatrzenie , przybywa wspanialych roślin i wszystkie chciałoby się mieć. Teraz
pozostało pozbywać się powoli mniej atrakcyjnych roślin , a gromadzić nowe nabytki.
Pozdrawiam .
pozostało pozbywać się powoli mniej atrakcyjnych roślin , a gromadzić nowe nabytki.
Pozdrawiam .
- Tajka
Moje skromne zakupy Biedronkowe.
Liczyłam na lilie orientalne, ale nie było.
Liczyłam na lilie orientalne, ale nie było.
- Zielona_Ania
Kuszące, nie powiem. Tojad- chciałoby się mieć A przywrotnik - jeden z moich ulubieńców w ogrodzie Malwy - jak dla mnie - mogły by rosnąć wszędzie
- Tajka
Dziękuję ANECZKO za odwiedziny.CIeszę się jak do mnie przychodzisz.
Ty pokazujesz takie piękne zdjęcia z ogrodu, a ja już nie mam zdjęć z ubiegłego roku.
Byłam dzisiaj w Ogrodzie Saskim , ale nawet nie robiłam zdjęć ,wszędzie śnieg ,a drzewa już nie są takie malownicze , jak wczoraj , które były obsypane świeżym puchem.
Ty pokazujesz takie piękne zdjęcia z ogrodu, a ja już nie mam zdjęć z ubiegłego roku.
Byłam dzisiaj w Ogrodzie Saskim , ale nawet nie robiłam zdjęć ,wszędzie śnieg ,a drzewa już nie są takie malownicze , jak wczoraj , które były obsypane świeżym puchem.
- Zielona_Ania
Nie martw się, mnie się zaraz zdjęcia skończą i będę gryzła palce, że nie ma wiosny i kolorków do oglądania
Miło u Ciebie gościć Na pewno mnie nie zabraknie i w przyszłości
Park Saski to w Lublinie? Napisz co tam ciekawego można wypatrzeć...
Miło u Ciebie gościć Na pewno mnie nie zabraknie i w przyszłości
Park Saski to w Lublinie? Napisz co tam ciekawego można wypatrzeć...