Warzywa- wysiew nasion, uprawa,porady ogólne i dla początkujących
-
- 10p - Początkujący
- Od: 24 lut 2010, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Porada warzyw do szklarni
Witam serdecznie. U rodziców posiadam szklarnię i chciałabym zasadzić warzywka w takich korytkach Chodzi dokładnie o pomidory sałatę rzodkiewkę niezbyt ostrą, szczypiorek, ogórki . Moje pytanie brzmi jeżeli będę posiadała takie korytka to jaka ziemie użyć, czy musi też być drenaż? Jeżeli chodzi o pomidory to sadzonki kupić? chodzi o to aby szybko to wyrosło czy dostanę gdzieś koktajlowe pomidorki takie malutkie? i czy one mi wytrzymają? Jeżeli możecie napiszcie gdzie sadzonki w trójmieście dostane i jak tam dojechać.
Potrzebuje porady czy nasionka czy sadzonki.
Dziękuję za fachową poradę.
Zdjęcie szklarni podsyłam niżej
Potrzebuje porady czy nasionka czy sadzonki.
Dziękuję za fachową poradę.
Zdjęcie szklarni podsyłam niżej
- rescue-trans
- 50p
- Od: 12 mar 2010, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Porada warzyw do szklarni
szczerze to ja używam ziemi uniwersalnej do siewu a co do sadzonek czy nasion to szybciej sadzonki, jeżeli chodzi o ogórki to z dala z nimi od pomidorów gdyż się nie lubią zabardzo i mogą wszcząć zamieszki co do reszty pytań niestety nie odpowiem gdyż wiedza mi na to nie pozwala ale dodam jeszcze że nie spotkałem się z pomidorami w korytkach... chyba że pomidorki "maskotki"
- rescue-trans
- 50p
ale mogę się mylić i na pewno ktoś się wypowie jeszcze
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
W korytka nie siej , do castoramy i kup wiadra 12 l i w to posadź pomidory . Na dno każdego wiadra przydało by się z 10 cm obornika . W wiadrach powinny być dziury aby odpływała woda(wiertarką). Co do nasion i rozsady to Twoja decyzja i z nasion i z sadzonki jeszcze zdążysz wychodować piękne rośliny . Popytaj się na forum może jest ktoś z trójmiasta kto odda za symboliczna czekoladę nadwyżkę własnej rozsady.
Ja dopiero pikuje pomidory a już znajomi się pytają czy nie będę miał za dużo sadzonek:lol:
Co do sałaty i rzodkiewki to z robił bym z desek(lub innych odpadów) takie duże koryto np1 X 1,5 metra , wysokośc 25-30 cm.
Pozdrawiam Marcin
Ja dopiero pikuje pomidory a już znajomi się pytają czy nie będę miał za dużo sadzonek:lol:
Co do sałaty i rzodkiewki to z robił bym z desek(lub innych odpadów) takie duże koryto np1 X 1,5 metra , wysokośc 25-30 cm.
Pozdrawiam Marcin
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Ja zeszłego roku uprawiałam w plastikowych korytkach na balkonie pomidory. Tylko to muszą być odmiany niskie.
Waleria
-
- 10p - Początkujący
Dziękuję za porady już wiem że ogórki nie mogą być koło pomidorów posadzone a tego nie wiedziałam A kiedy już sadzić te pyszności wszystkie u mnie w trójmieście jeszcze lekki przymrozek w nocy Kiedy proponujecie?
Dziękuję za info
Dziękuję za info
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
Od 10 kwietnia bym zaryzykował(pomidory , ogórki ) ale ten rok pod wzgędem pogody jest nienormalny . Zasiać rzodkiewkę to możesz już a rozsadę sałaty tez możesz szykować w domku.
- rescue-trans
- 50p
pomidorki już możesz sadzić na parapet no chyba że kupisz sadzonki to lepiej się wstrzymaj do kwietnia , lepiej żeby temperatura nie schodziła poniżej zera w nocy
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiaczku, ogórki obok pomidorów nie powinny... ale rosną. Kiedyś miałam niewielki foliak i tak rosły. Nie zauważyłam jakichś wyraźnych oznak niezadowolenia. Na działce, ze względu na szczupłośc miejsca ( tak jak i we foliaku), no i w większości tych samych preparatów do oprysków, też rosną obok siebie, co roku w innym miejscu ale obok.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 10p - Początkujący
120 l czy 12 l? Bo już się zakręciłamhafciarz pisze:W korytka nie siej , do castoramy i kup wiadra 12 l i w to posadź pomidory . Na dno każdego wiadra przydało by się z 10 cm obornika . W wiadrach powinny być dziury aby odpływała woda(wiertarką). Co do nasion i rozsady to Twoja decyzja i z nasion i z sadzonki jeszcze zdążysz wychodować piękne rośliny . Popytaj się na forum może jest ktoś z trójmiasta kto odda za symboliczna czekoladę nadwyżkę własnej rozsady.
Pozdrawiam Marcin
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Hafciarz radzi posiać rzodkiewkę już, więc szczypiorek pewnie też można?
Waleria
- rescue-trans
- 50p
ja w zeszłym roku straciłem wiele krzaków pomidora więc mogę odradzić sąsiedztwa z ogórkami.
-
- 10p - Początkujący
Myślałam o kastach 90 l i w każdej co innego sadzić razem będzie takich kast 9 sztgosiaczek122 pisze:120 l czy 12 l? Bo już się zakręciłamhafciarz pisze:W korytka nie siej , do castoramy i kup wiadra 12 l i w to posadź pomidory . Na dno każdego wiadra przydało by się z 10 cm obornika . W wiadrach powinny być dziury aby odpływała woda(wiertarką). Co do nasion i rozsady to Twoja decyzja i z nasion i z sadzonki jeszcze zdążysz wychodować piękne rośliny . Popytaj się na forum może jest ktoś z trójmiasta kto odda za symboliczna czekoladę nadwyżkę własnej rozsady.
Pozdrawiam Marcin
Czy znacie jakieś dobre odmiany pomidorków?
Czy mogłabym posadzić w takiej szklarni truskawki albo inne owoce? Chciałabym urozmaicenie oprócz samych warzyw.
Proszę po poradę Chce się dobrze przygotować