Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
Zablokowany
magis
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 mar 2010, o 08:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]

Post »

"Zima" Andrzeja Stasiuka ;:132
Pomyślałam, że przeczytam ją w ramach kończącej (czy na pewno?) się niebawem zimy.
Książka składa się z kilku opowiadań. Dla mnie są to opowiadania o zimie w życiu człowieka, pokazane na przykładzie kilku bohaterów. Nie chodzi o zimę jako porę roku w przyrodzie, ale o zimę w życiu człowieka. Zima - czas odpoczynku, oczekiwania...
Polecam.
Lepiej być sobą niż być kimś
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Magis - na pewno bardzo ciekawa jest ta książka , u nas jest duża biblioteka , ale pewnie takiej nie będzie :roll: .
A ta zima to chyba sie nie skończy.. , dla mnie to nie jest odpoczynek jak jest zima ;:185 .
Dla mnie odopczynek to ogródek i leniuchowanie w altance :| :roll: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39

Post »

Ja teraz czytam książki "wszystko o psach", nawet encyklopedie psów rasowych. Bardzo ciekawe książki, co prawda juz miałam psa, i już trochę wiadomości mam,ale zawsze coś nowego można sie dowiedzieć.Może już nie dlugo będzie nowy domownik.
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

"Kod Leonarda" Browna przeczytałem z zaciekawieniem ale bez satysfakcji. Choć lubię tego typu literaturę to jednak dorabianie ideologi i nadęcie autora mi nie odpowiada i po jego kolejne książki nie sięgnąłem . Wolę już Harrego Pottera. Każdy kto czytał "Wahadło Foucaulta" Umberto Eco wie że o tajnych stowarzyszeniach, spiskach, intrygach i templariuszach można pisać ciekawie i niebanalnie. A jak dobra to literatura! Właśnie wznowiono powieści Eco więc zachęcam do sięgnięcie po "Imię róży", czy właśnie "Wahadło Foucaulta" :)
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53

Post »

"Kryształowy anioł" Grocholi
Lekkie, łatwe i przyjemne. I do połknięcia w jeden wieczór
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

larix pisze:"Kod Leonarda" Browna przeczytałem z zaciekawieniem ale bez satysfakcji. Choć lubię tego typu literaturę to jednak dorabianie ideologi i nadęcie autora mi nie odpowiada i po jego kolejne książki nie sięgnąłem . Wolę już Harrego Pottera. Każdy kto czytał "Wahadło Foucaulta" Umberto Eco wie że o tajnych stowarzyszeniach, spiskach, intrygach i templariuszach można pisać ciekawie i niebanalnie. A jak dobra to literatura! Właśnie wznowiono powieści Eco więc zachęcam do sięgnięcie po "Imię róży", czy właśnie "Wahadło Foucaulta" :)
Mnie Dan Brown rozczulił, gdy główna bohaterka "Kodu" odkryła z wielkim zdumieniem, że postać obok Jezusa wygląda na kobietę :;230 to akurat widzi każde dziecko, które na ten obraz popatrzy ;-) Nie wiem, na ile wiedza tego pisarza na temat historii sztuki jest rzetelna, ale jeśli chodzi o wiedzę informatyczną - którą szafuje w "Cyfrowej Twierdzy" - to normalnie wstyd wypisywać takie brednie :twisted:

Co nie zmienia faktu, że jego się dobrze czyta, i równie łatwo - zapomina ;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
x_P-42

Post »

larix pisze:... Każdy kto czytał "Wahadło Foucaulta" Umberto Eco wie że o tajnych stowarzyszeniach, spiskach, intrygach i templariuszach można pisać ciekawie i niebanalnie. A jak dobra to literatura! Właśnie wznowiono powieści Eco więc zachęcam do sięgnięcie po "Imię róży", czy właśnie "Wahadło Foucaulta" :)
Jeśli przeczytałeś "Wahadło Foucaulta" i zrozumiałeś, to jesteś chyba jedynym człowiekiem na kuli ziemskiej, który pojął o co w niej chodzi. Nawet krytycy twierdzą,że to przereklamowany bełkot i Eco sam nie wiedział o czym pisze...Ja podchodziłam do niej 3 razy i nie dokończyłam , a wierz mi, dużo czytam.
"Imię Róży" , polecam , wspaniała literatura .
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Imię Róży przeczytałam ze trzy razy, jest naprawdę niesamowite, ale potem gdzieś czytałam o tym, jak naprawdę działał Bernard Gui, i relacja to zupełnie odmienna od tego, w jakim świetle stawia go Eco...a "Wahadło Foulcaulta" też na pewno czytałam ale za Chiny nie pamiętam, o czym było...;-)

Aktualnie czytam sobie obyczajową amerykańską powieść pożyczoną od koleżanki - "Kiedy płaczą świerszcze" CHarlesa Martina. Nie wiem, czy to jest jakiś nurt w popularnej literaturze amerykańskiej, ale tak naprawdę, to Amerykanie właśnie specjalizują się w takich powieściach - które przekazują dobro, wiarę w człowieka, wiarę ,że błędy daje się naprawić i że warto się starać by swoje zycie czynić lepszym. Trochę kaznodziejskie, to prawda, ale nienachalnie. Dobrze się czyta, choć Ameryki nie odkrywa :-) Jednak autor jest świetnym opowiadaczem historii, a o to właśnie chodzi, prawda? :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59

Post »

Po raz kolejny czytam książkę "Misja SZCZENIAK Pozdrowienia z Bagdadu" ppłk Jay Kopelman i Melinda Roth

Książka ta pokazuje człowieka w człowieku w najokrutniejszych wojennych czasach. Bardzo budująca.
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Kontakt:

Post »

Pola42 Nie jestem jedynym, który przeczytał, lubi a nawet uważa że zrozumiał "Wahadło Foucaulta" gdyż znam kilku podobnych mnie :) To książka ośmieszająca właśnie ten nadęty styl strażników tajemnic typu Brown którzy uważają że spisek rządzi światem ale bełkotem nie odważył bym się ich nazwać.

"Jedna z najtrudniejszych w odbiorze i najpiękniej napisanych książek, jakie dane mi było przeczytać. To rodzaj kryminału wiążącego czasy obecne ze średniowieczem. Wehikuł czasu dla obecnych badaczy literatury i szczyt marzeń dla koneserów. Nie sądziłem, że dane mi będzie otrzeć się o doskonałość. Wiem, zdaję sobie sprawę, że Umberto Eco jest trudnym w odbiorze pisarzem. Jednak satysfakcja, jaką czytelnik otrzymuje podczas czytania, przerasta wszelkie wyobrażenia."

Takich opinii czytelników znajdziesz dziesiątki. Trudna w odbiorze była trzecia z kolei powieść Eco czyli "Wyspy dnia poprzedniego" i jej nie do końca zrozumiałem. Ale zachęciłaś mnie do sięgnięcia po nią jeszcze raz. Niektórzy autorzy nie uwodzą czytelników wartką akcją i tanimi sensacjami lecz stawiają im wysoką poprzeczkę i wymagają wysiłku. Ale po lekturze ich książek zostaje satysfakcja. Do nich należy Eco. :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Nabyłam i delektuję się " ŹRÓDŁEM MAMERKUSA" Leszka Białego. To niezwykła opowieść rycerza I krucjaty do Ziemi Świętej.
Zacytuję za wydawcą : << "Imię róży" i " Rękopis znaleziony w Saragossie " w jednym - wielki fresk powieściowy,przekrój przez dzieje , idee, warstwy społeczne,geografię Śródziemnomorza i języki oraz geniusz i szaleństwo człowieka. Są tu ogromne sceny batalistyczne i cicha intymność; widzimy wielmożów i żebraków, pobożnych pustelników i zbójów ( nierzadko w tej samej osobie). >>
Ponad 800 stron tekstu , który czyta się jednym tchem przenosząc się w czasie i miejscu... jestem w połowie. Polecam !
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

a ze mna zawsze i wszędzie Joanna Chmielewska i niesmiertelny "Lesio","Dzikie białko" jak ktoś chce się odprężyć i żeby dzieciaki patrzyły ,że coś tam pod pułapem nam nie tak to polecam ;:132 gorąco
Awatar użytkownika
malena100
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 mar 2010, o 01:50

Post »

Skończyłam "Opowieści z Wilżyńskiej Doliny" Anny Brzezińskiej oraz "Serce teściowej" Rafała Dębskiego (te ostatnią pozycję podarowałam mojemu Małżowi na Walentynki... :wink: ). Obie książki gorąco polecam!
Pozdrawiam
Madzia
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Marcin Wolski " Noblista" .Wciąga...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
gochahh
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 mar 2010, o 06:51

Post »

"Aleje wykolejeńców" Ilona Hruzik. Jednym zdaniem o ludziach, którym alkoholizm rodziców zniszczył życie. Polecam.
Zablokowany

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”