Warzywa- wysiew nasion, uprawa,porady ogólne i dla początkujących

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
gosiaczek122
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 lut 2010, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Porada warzyw do szklarni

Post »

Witam serdecznie. U rodziców posiadam szklarnię i chciałabym zasadzić warzywka w takich korytkach Chodzi dokładnie o pomidory sałatę rzodkiewkę niezbyt ostrą, szczypiorek, ogórki . Moje pytanie brzmi jeżeli będę posiadała takie korytka to jaka ziemie użyć, czy musi też być drenaż? Jeżeli chodzi o pomidory to sadzonki kupić? chodzi o to aby szybko to wyrosło czy dostanę gdzieś koktajlowe pomidorki takie malutkie? i czy one mi wytrzymają? Jeżeli możecie napiszcie gdzie sadzonki w trójmieście dostane i jak tam dojechać.
Potrzebuje porady czy nasionka czy sadzonki.
Dziękuję za fachową poradę.
Zdjęcie szklarni podsyłam niżej Obrazek
Awatar użytkownika
rescue-trans
50p
50p
Od: 12 mar 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Porada warzyw do szklarni

Post »

szczerze to ja używam ziemi uniwersalnej do siewu a co do sadzonek czy nasion to szybciej sadzonki, jeżeli chodzi o ogórki to z dala z nimi od pomidorów gdyż się nie lubią zabardzo i mogą wszcząć zamieszki :lol: co do reszty pytań niestety nie odpowiem gdyż wiedza mi na to nie pozwala ale dodam jeszcze że nie spotkałem się z pomidorami w korytkach... chyba że pomidorki "maskotki" ;:224
Awatar użytkownika
rescue-trans
50p
50p

Post »

ale mogę się mylić i na pewno ktoś się wypowie jeszcze :-)
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p
Od: 20 lut 2007, o 09:59

Post »

W korytka nie siej , do castoramy i kup wiadra 12 l i w to posadź pomidory . Na dno każdego wiadra przydało by się z 10 cm obornika . W wiadrach powinny być dziury aby odpływała woda(wiertarką). Co do nasion i rozsady to Twoja decyzja i z nasion i z sadzonki jeszcze zdążysz wychodować piękne rośliny . Popytaj się na forum może jest ktoś z trójmiasta kto odda za symboliczna czekoladę nadwyżkę własnej rozsady.
Ja dopiero pikuje pomidory a już znajomi się pytają czy nie będę miał za dużo sadzonek:lol:
Co do sałaty i rzodkiewki to z robił bym z desek(lub innych odpadów) takie duże koryto np1 X 1,5 metra , wysokośc 25-30 cm.
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Ja zeszłego roku uprawiałam w plastikowych korytkach na balkonie pomidory. Tylko to muszą być odmiany niskie.
Waleria
gosiaczek122
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję za porady już wiem że ogórki nie mogą być koło pomidorów posadzone :) a tego nie wiedziałam A kiedy już sadzić te pyszności wszystkie u mnie w trójmieście jeszcze lekki przymrozek w nocy Kiedy proponujecie?
Dziękuję za info :)
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p
Od: 20 lut 2007, o 09:59

Post »

Od 10 kwietnia bym zaryzykował(pomidory , ogórki ) ale ten rok pod wzgędem pogody jest nienormalny . Zasiać rzodkiewkę to możesz już a rozsadę sałaty tez możesz szykować w domku.
Awatar użytkownika
rescue-trans
50p
50p

Post »

pomidorki już możesz sadzić na parapet no chyba że kupisz sadzonki to lepiej się wstrzymaj do kwietnia , lepiej żeby temperatura nie schodziła poniżej zera w nocy
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiaczku, ogórki obok pomidorów nie powinny... ale rosną. Kiedyś miałam niewielki foliak i tak rosły. Nie zauważyłam jakichś wyraźnych oznak niezadowolenia. Na działce, ze względu na szczupłośc miejsca ( tak jak i we foliaku), no i w większości tych samych preparatów do oprysków, też rosną obok siebie, co roku w innym miejscu ale obok.
Pozdrawiam! Gienia.
gosiaczek122
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

hafciarz pisze:W korytka nie siej , do castoramy i kup wiadra 12 l i w to posadź pomidory . Na dno każdego wiadra przydało by się z 10 cm obornika . W wiadrach powinny być dziury aby odpływała woda(wiertarką). Co do nasion i rozsady to Twoja decyzja i z nasion i z sadzonki jeszcze zdążysz wychodować piękne rośliny . Popytaj się na forum może jest ktoś z trójmiasta kto odda za symboliczna czekoladę nadwyżkę własnej rozsady.
Ja dopiero pikuje pomidory a już znajomi się pytają czy nie będę miał za dużo sadzonek:lol:
Co do sałaty i rzodkiewki to z robił bym z desek(lub innych odpadów) takie duże koryto np1 X 1,5 metra , wysokośc 25-30 cm.
Pozdrawiam Marcin
120 l czy 12 l? Bo już się zakręciłam :)
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Hafciarz radzi posiać rzodkiewkę już, więc szczypiorek pewnie też można?
Waleria
Awatar użytkownika
rescue-trans
50p
50p

Post »

ja w zeszłym roku straciłem wiele krzaków pomidora więc mogę odradzić sąsiedztwa z ogórkami.
gosiaczek122
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

gosiaczek122 pisze:
hafciarz pisze:W korytka nie siej , do castoramy i kup wiadra 12 l i w to posadź pomidory . Na dno każdego wiadra przydało by się z 10 cm obornika . W wiadrach powinny być dziury aby odpływała woda(wiertarką). Co do nasion i rozsady to Twoja decyzja i z nasion i z sadzonki jeszcze zdążysz wychodować piękne rośliny . Popytaj się na forum może jest ktoś z trójmiasta kto odda za symboliczna czekoladę nadwyżkę własnej rozsady.
Pozdrawiam Marcin
120 l czy 12 l? Bo już się zakręciłam :)
Myślałam o kastach 90 l i w każdej co innego sadzić razem będzie takich kast 9 szt
Czy znacie jakieś dobre odmiany pomidorków?
Czy mogłabym posadzić w takiej szklarni truskawki albo inne owoce? Chciałabym urozmaicenie oprócz samych warzyw.
Proszę po poradę Chce się dobrze przygotować :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”