Pomidorki koktajlowe - 1cz.
Re: Pomidorki koktajlowe ! - 1cz.(06.07- ....
Potrzebuję pomocy, mam problem...
Moze ktos z was wydsiewał nasiona "Koralika" i "Maskotki"? Ja posiała, nie opisałam, tylko położyłam opakowania przy doniczkach. Potem te opakowania wzięłam, by wysłać znajomej trochę nasionek i oczywiście nie odłożyłam na miejsce. Teraz nie wiem, które roslinki sa jakie. Możecie mi podpowiedziec może po sile wzrostu? Jedne z nich mają wyraźnie większe, grubsze i wczesniejsze roslinki. Nie wiem czy tylko u mnie, czy te odmiany tym się charakteryzują.
Moze ktos z was wydsiewał nasiona "Koralika" i "Maskotki"? Ja posiała, nie opisałam, tylko położyłam opakowania przy doniczkach. Potem te opakowania wzięłam, by wysłać znajomej trochę nasionek i oczywiście nie odłożyłam na miejsce. Teraz nie wiem, które roslinki sa jakie. Możecie mi podpowiedziec może po sile wzrostu? Jedne z nich mają wyraźnie większe, grubsze i wczesniejsze roslinki. Nie wiem czy tylko u mnie, czy te odmiany tym się charakteryzują.
Nikt z was nie sieje jednocześnie i "Koralika"i "Maskotke"?
Czy to normalny wygląd moich siewek (to moje pierwsze podejście)? Wydaje mi się, że są jakieś wyciągnięte. Długość od ziemi do listków (tych pierwszych to 6 cm. Stoją na parapecie południowym, wysiane 8 marca. jeśli sa wyciągniete, to co zrobiłam źle? Moze powinnam od nowa wysiać?
Czy to normalny wygląd moich siewek (to moje pierwsze podejście)? Wydaje mi się, że są jakieś wyciągnięte. Długość od ziemi do listków (tych pierwszych to 6 cm. Stoją na parapecie południowym, wysiane 8 marca. jeśli sa wyciągniete, to co zrobiłam źle? Moze powinnam od nowa wysiać?
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja wysiewałam tylko Koralika więc porównania nie mam, ale moje siane 4 marca maja nie więcej jak 2-3 cm.
Być może zbyt gęsto je wysiałaś i mają zbyt ciepło ...to powód ze tak wystrzeliły w górę, niestety nie doradzę czy wysiewać ponownie, poczekaj aż ktoś z bardziej doświadczonych wypowie się.
Być może zbyt gęsto je wysiałaś i mają zbyt ciepło ...to powód ze tak wystrzeliły w górę, niestety nie doradzę czy wysiewać ponownie, poczekaj aż ktoś z bardziej doświadczonych wypowie się.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
Ja miałem w zeszłym sezonie czereśniowy i koralika pewnie ten czereśniowy jest podobny do maskotki koralik był niskim pomidorem bardziej krzaczastym za to czereśniowy jest wysokim i owoce są w gronie ale nie będę już uprawiał żadnych tych małych gdyż jako tako nie są ani smaczne a zarazę pierwsze dostały
- carmen83
- 100p
- Od: 18 mar 2010, o 10:56
Ja w prawdzie się jeszcze nie znam bo to moja pierwsza przygoda z pomidorami, ale podobnie jak Ty 08.03 wysiałam pomidorki maskotki. Wieczorkiem zrobię zdjęcie i wstawie - to sobie porównamy, ale moje tez są bardzo wyciągniętesionia pisze:Nikt z was nie sieje jednocześnie i "Koralika"i "Maskotke"?
Poza tym 08.03 wysiałam tez bawole serce i atola - jeszcze nie zaczęły kiełkować - czy to normalne??
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego
- carmen83
- 100p
- Od: 18 mar 2010, o 10:56
Oto moje pomidorki maskotki wysiane 08.03.10
Czy są OK (nie znam się - to mój pierwszy eksperyment warzywny) ??
Czy są OK (nie znam się - to mój pierwszy eksperyment warzywny) ??
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego
- carterka
- 500p
- Od: 29 sie 2008, o 13:01
- Kontakt:
Carmen, ale piękne, ja posiałam w ten wtorek moje pomidorki i codziennie chodzę oglądać czy już coś wzeszło, ale na razie nic
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
mój wątek - Moja zieleń
moje pomidorki winogronowe maja juz po 4 listki,zostaly przesadzone do wiekszych pojemniczków stoja na parapecie gdzie maja duzo
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To dziwne bo u mnie odwrotnie wszystkie pomidory padly a koktajlowe miałam aż do przymrozków tylko one się ostały i dlatego w tym roku też je wsadzam są doskonałe do sałatek.sajmon0609 pisze:Ja miałem w zeszłym sezonie czereśniowy i koralika pewnie ten czereśniowy jest podobny do maskotki koralik był niskim pomidorem bardziej krzaczastym za to czereśniowy jest wysokim i owoce są w gronie ale nie będę już uprawiał żadnych tych małych gdyż jako tako nie są ani smaczne a zarazę pierwsze dostały
- ankha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie po zarazie też tylko koralika miałam owoce
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 sty 2010, o 09:46
Ja mam koralika i pokusę. Wyglądają identycznie gdybym nie miał opisu nie rozóżniłbym.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 mar 2010, o 09:08
Witajcie.
Pierwszy raz będę sadziła pomidorki "maskotke". Mam pytanko: jak pikujecie to po ile rośline wsadzacie do doniczki docelowej?
mam dużą doniczkę 20l czy mogę wsadzić do niej 3 krzaczki?
Pierwszy raz będę sadziła pomidorki "maskotke". Mam pytanko: jak pikujecie to po ile rośline wsadzacie do doniczki docelowej?
mam dużą doniczkę 20l czy mogę wsadzić do niej 3 krzaczki?