Czy warto kupować?
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy warto kupować?
Założyłem ten wątek ponieważ zastanawiam się nad pewnym zakupem. Otóż wczoraj odwiedziłem kwiaciarnię, w której zawsze "coś" kupuję. Zakupiłem szachownicę cesarską (żółtą) za 14 zł i 4 tulipany (żółto- czerwone i czerwono-żółte) za 4,4 zł. Zastanawiam się nad zakupem zimowitu (6 zł), ale te które wczoraj widziałem już kwitły. Czy w takim stanie należy je kupować?? Moim dodatkowym problemem jest fakt, że ogród do którego chciałbym go wsadzić jest oddalony o ok 300km. Proszę o radę. Pozdrawiam
- karolcik85
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 maja 2007, o 13:37
Priamku, ja tez kupiłam swoje zimowity w stanie "kwitnącym", po kusząco niskiej cenie 1 zł za sztukę. Obawiałam się, że nic z nich nie będzie, ale jednak doszłam do wniosku, że jak nie tym roku to w następnym zakwitną, bo cebulkom nie powinno to zaszkodzić. Posadziłam ich jakiś tydzień temu i na drugi dzień po posadzeniu, nabrały pieknego koloru. Odwdzięczyły się i bardzo ładnie wyglądają, choć są jeszcze niepozorne. Załączam zdjęcie niestety jednego okazu bo drugi już dogorywa i nie wygląda za ciekawie, a trzeci siedzi jeszcze spokojnie w ziemi.
Jeśli chodzi o odległość to nie jestem w stanie Ci niestety nic poradzić.
Jeśli chodzi o odległość to nie jestem w stanie Ci niestety nic poradzić.
Karolina
Witaj,
zimowity i krokusy jesienne trafiają do handlu już w sierpniu. Wtedy najlepiej je kupować - z pewnością zakwitną w ogrodzie. Cóż jako towar handlowy są trudne - bardzo szybko porastają - wykorzystując siłę z cebulki. Wg mnie możesz je kupić - ale nastaw się raczej na to, że prawdziwą ozdobą staną sę w Twoim ogrodzie dopiero w przyszłym sezonie. Sprawdż tylko, czy cebulka nie porosła jakimś grzybkiem (nalot albo rdzawo brązowe miękkie plamy).
Nawet jeżeli prastają w kapersie w sklepie - to posadzone w ogrodze, jak dostaną światła, powietrza powinny dać sobie radę i w szybkim tempie się wzmocnić - cena rynkowa to 4-6pln za sztukę - w zależności od odmiany.
zimowity i krokusy jesienne trafiają do handlu już w sierpniu. Wtedy najlepiej je kupować - z pewnością zakwitną w ogrodzie. Cóż jako towar handlowy są trudne - bardzo szybko porastają - wykorzystując siłę z cebulki. Wg mnie możesz je kupić - ale nastaw się raczej na to, że prawdziwą ozdobą staną sę w Twoim ogrodzie dopiero w przyszłym sezonie. Sprawdż tylko, czy cebulka nie porosła jakimś grzybkiem (nalot albo rdzawo brązowe miękkie plamy).
Nawet jeżeli prastają w kapersie w sklepie - to posadzone w ogrodze, jak dostaną światła, powietrza powinny dać sobie radę i w szybkim tempie się wzmocnić - cena rynkowa to 4-6pln za sztukę - w zależności od odmiany.
olenka33
- Józef
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
zimowity są niezniszczalne..spokojnie możesz kupować...są piękne kiedy kwitną.Jednak latem ich ogromne, długo utrzymujące się liście sprawiają problem..U mnie tak się rozpanoszyły że w tamtym roku wykopałem i wyrzuciłem chyba setkę cebul..ale kupiłem piękne -pełne i co najważniejsze ..nie "wylegają" tzn nie przewracają się jak te najpospolitsze.