Warzywa- wysiew nasion, uprawa,porady ogólne i dla początkujących
- rescue-trans
- 50p
- Od: 12 mar 2010, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Porada warzyw do szklarni
jeżeli chodzi o kasty 90 to spoko. a co do truskawek to pewnie że tak tylko zastanów się czy to wszystko zmieścisz w tej szklarni, no a co do pomidorków to dobre odmiany znajdziesz pewnie tu
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... dor%C3%B3w
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... dor%C3%B3w
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
Musisz poczytac watki o pomidorach ,rodzynku brazylijskim o jakiś fajnych ogóreczkach, papryczce . Forum to skarbnica wiedzy - poczytaj . Nie wiemy co lubisz ja na twoim miejscu bym posadził wszystkiego po trochu, na pewno jeden krzaczek winogrona też np odmiana Arkadia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj GOSIACZKU , jak widzę masz piękną szklarnię i dziwię się dlaczego sama sobie stwarzasz problemy. Pomidory się sadzi pod osłony do normalnej ziemi, takiej jaka jest w ogrodzie, oczywiście jeżeli warunki glebowe są w miarę normalne, ( gleba w ogrodzie nie jest za kwaśna,czy za mokra).
Myślę że w szklarni masz ziemię a nie betonowe podłoże. Pomidory mają bardzo płytki ,ale za to rozległy system korzeniowy, i sadzenie na ich do pojemników dobrze nie reagują( oczywiście będą rosnąć w każdym pojemniku, tak jak dorosły człowiek, też będzie się poruszał w" chodziku "dla małych dzieci).
Sadzonki pomidorów bez problemu dostaniesz na najbliższym targowisku ( jeszcze nie teraz, ale za miesiąc na pewno, zresztą teraz i tak byś je nie wysadziła do szklarni, bo będą z pewnością jeszcze duże przymrozki), czy Ci się uda kupić sadzonki koktajlowych pomidorów, raczej na targu trudno, bo to nie handlowy towar, większość sadzi po kilka sadzonek raczej dla urozmaicenia , a nie na większe spożywanie.
GIENIA ,oczywiście ma rację ,że można sadzić ogórki ( raczej odmiany szklarniowe), w szklarni razem z pomidorami, nie robią tego zawodowcy, ale jeżeli ktoś ma niedużą szklarnię, to się w niej wszystko zmieści. Drenażu nie potrzeba żadnego robić, wystarczy że podlewając nie będziesz robić w szklarence "sadzawki błota".
Sałatę, rzodkiewki, czy cebulę na szczypiorek możesz już wysiać ( wysadzić cebulki dymki), i będą one rosnąć w szklarence jako przedplon, akurat ich zbiór będzie Ci się kończył pod koniec maja, gdy sadzonki pomidorów będą się rozrastać( zaznacz sobie gdzie za miesiąc posadzisz pomidory i w odl. 25-30 cm możesz siać teraz rośliny na przedplon)
Jeżeli napiszesz w swoim profilu gdzie jest Twój ogród, z pewnością ktoś z pobliża Twojego miejsca zamieszkania z Tego Forum zaproponuje Ci swoje nadwyżki pomidorów , w tym koktajlowych , każdy z nas sieje więcej niż potrzebuje.
Co do innych nasadzeń, to szklarnia raczej służy do uprawy roślin ciepłolubnych ( np: pomidor, papryka),oraz do wczesnego zbioru ( np: sałata, rzodkiewka, szczypiorek), w szklarni wszystko urośnie, ale raczej szkoda miejsca na ich uprawę, bo z powodzeniem urosną ( i to lepszej kondycji) na ogrodzie bez osłon.
Co do donic, pojemników ,czy kasterek, to uważam że można z nich korzystać, jeżeli chce się powiększyć powierzchnię uprawową w szklarni poprzez piętrową uprawę roślin w tych pojemnikach .
Myślę że w szklarni masz ziemię a nie betonowe podłoże. Pomidory mają bardzo płytki ,ale za to rozległy system korzeniowy, i sadzenie na ich do pojemników dobrze nie reagują( oczywiście będą rosnąć w każdym pojemniku, tak jak dorosły człowiek, też będzie się poruszał w" chodziku "dla małych dzieci).
Sadzonki pomidorów bez problemu dostaniesz na najbliższym targowisku ( jeszcze nie teraz, ale za miesiąc na pewno, zresztą teraz i tak byś je nie wysadziła do szklarni, bo będą z pewnością jeszcze duże przymrozki), czy Ci się uda kupić sadzonki koktajlowych pomidorów, raczej na targu trudno, bo to nie handlowy towar, większość sadzi po kilka sadzonek raczej dla urozmaicenia , a nie na większe spożywanie.
GIENIA ,oczywiście ma rację ,że można sadzić ogórki ( raczej odmiany szklarniowe), w szklarni razem z pomidorami, nie robią tego zawodowcy, ale jeżeli ktoś ma niedużą szklarnię, to się w niej wszystko zmieści. Drenażu nie potrzeba żadnego robić, wystarczy że podlewając nie będziesz robić w szklarence "sadzawki błota".
Sałatę, rzodkiewki, czy cebulę na szczypiorek możesz już wysiać ( wysadzić cebulki dymki), i będą one rosnąć w szklarence jako przedplon, akurat ich zbiór będzie Ci się kończył pod koniec maja, gdy sadzonki pomidorów będą się rozrastać( zaznacz sobie gdzie za miesiąc posadzisz pomidory i w odl. 25-30 cm możesz siać teraz rośliny na przedplon)
Jeżeli napiszesz w swoim profilu gdzie jest Twój ogród, z pewnością ktoś z pobliża Twojego miejsca zamieszkania z Tego Forum zaproponuje Ci swoje nadwyżki pomidorów , w tym koktajlowych , każdy z nas sieje więcej niż potrzebuje.
Co do innych nasadzeń, to szklarnia raczej służy do uprawy roślin ciepłolubnych ( np: pomidor, papryka),oraz do wczesnego zbioru ( np: sałata, rzodkiewka, szczypiorek), w szklarni wszystko urośnie, ale raczej szkoda miejsca na ich uprawę, bo z powodzeniem urosną ( i to lepszej kondycji) na ogrodzie bez osłon.
Co do donic, pojemników ,czy kasterek, to uważam że można z nich korzystać, jeżeli chce się powiększyć powierzchnię uprawową w szklarni poprzez piętrową uprawę roślin w tych pojemnikach .
- rescue-trans
- 50p
i tu się w sumie zgodzę z P. Tadeuszem lecz co do sąsiedztwa to jednak mam swoje zdanie wyrobione przez ostatnie lata jak działkę prowadziła Babcia.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 24 lut 2010, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A czy ktoś może mi powiedzieć producenta warzyw w nasionkach sałata i rzodkiewka Ktoś coś ma sprawdzonego Pozdrawiam serdecznie.
- ankha
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Gosiaczku, producentów nasion jest mnóstwo, ja zawsze wybieram odmianę. Jeśli coś mi posmakuje i to kupie w przyszłym roku, ja ze względu na dzieci preferuję łagodne odmiany rzodkiewek (sprawdziła mi się Jutrzenka, teraz będę testować Cherry Belle i Fionę), sałaty głównie lodowe i roszponkę, bo nie mają goryczki (innych sieję na wypróbowanie po odrobinie) zależy co lubisz.
- rescue-trans
- 50p
garten perle
CNOS-Garden
tych dwóch producentów używam i jestem bardzo zadowolony
CNOS-Garden
tych dwóch producentów używam i jestem bardzo zadowolony
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: mały warzywnik oraz pytanie o korę kompostowaną zakwasza gle
Ja nie wyobrażam sobie mojego warzywnika bez pietruszki, pora i cebuli ( plus to co planujecie).
Co do nawożenia - kompost i ziemia ogrodnicza w tym roku są wystarczające. Bo przecież chodzi o to żeby własne warzywa były zdrowe, a nie przenawozowane. Szczególnie chodzi o azotany
Ślimakom jest poświęcony cały temat i po przeczytaniu wszystkich postów stwierdzam że nie ma złotego środka na te ,,milutkie" stworzonka. Przynajmniej ja wciąż z nimi przegrywam.
A kora kompostowana? Jak najbardziej ma odczyn kwaśny. Podczas kompostowania dochodzi do wielu procesów rozkładu (m.in. mineralizacja i humifikacja) które obniżają pH. Dlatego do pryzmy kompostowej zawsze powinno dodawać się nawozu wapniowego np. CaO. Tyle że wtedy będzie kompleks sorpcyjny wysycony wapniem. Ale to już taka inna bajka O czymś zapomniałem?
Co do nawożenia - kompost i ziemia ogrodnicza w tym roku są wystarczające. Bo przecież chodzi o to żeby własne warzywa były zdrowe, a nie przenawozowane. Szczególnie chodzi o azotany
Ślimakom jest poświęcony cały temat i po przeczytaniu wszystkich postów stwierdzam że nie ma złotego środka na te ,,milutkie" stworzonka. Przynajmniej ja wciąż z nimi przegrywam.
A kora kompostowana? Jak najbardziej ma odczyn kwaśny. Podczas kompostowania dochodzi do wielu procesów rozkładu (m.in. mineralizacja i humifikacja) które obniżają pH. Dlatego do pryzmy kompostowej zawsze powinno dodawać się nawozu wapniowego np. CaO. Tyle że wtedy będzie kompleks sorpcyjny wysycony wapniem. Ale to już taka inna bajka O czymś zapomniałem?
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Jakie odmiany warzyw do pierwszego ogrodu?
Witam
Na wiosnę chciałabym zagospodarować moją szklarnię o wymiarach 3/4m, wysokość 2,5m.
Nie mam żadnego doświadczenia w uprawach warzywniczych, dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc
Chciałabym posiać po troszku: sałatę, rzodkiewkę, pietruszkę, marchew, por, seler, koper i szczypiorek i kilka krzaczków pomidorów koktajlowych.
I teraz pytanie: jakie najlepiej odmiany kupić tych warzyw?
Jest tego tyle, że gubię się
Juz doczytałam na innych wątkach, co po czym sadzić, co źle działa na siebie itp.
Pomożecie?
Zaznaczam, że wszystkie warzywka muszą być posadzone w szklarni, bo mieszkam przy bardzo ruchliwej drodze głównej i spaliny wręcz fruwają nad ogrodem
Na wiosnę chciałabym zagospodarować moją szklarnię o wymiarach 3/4m, wysokość 2,5m.
Nie mam żadnego doświadczenia w uprawach warzywniczych, dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc
Chciałabym posiać po troszku: sałatę, rzodkiewkę, pietruszkę, marchew, por, seler, koper i szczypiorek i kilka krzaczków pomidorów koktajlowych.
I teraz pytanie: jakie najlepiej odmiany kupić tych warzyw?
Jest tego tyle, że gubię się
Juz doczytałam na innych wątkach, co po czym sadzić, co źle działa na siebie itp.
Pomożecie?
Zaznaczam, że wszystkie warzywka muszą być posadzone w szklarni, bo mieszkam przy bardzo ruchliwej drodze głównej i spaliny wręcz fruwają nad ogrodem
Pozdrawiam Kaśka
Re: Jakie odmiany warzyw do pierwszego ogrodu?
Witaj .Dobrze, że doczytałam do końca, bo już chciałam napisać: po co Ci pietruszka, marchew itd...ale skoro mieszkasz przy spalinkach to chyba dobre rozwiązanie.Ja mam malutki tunelik i w nim sadzę pomidorki a wczesną wiosną to sałatę masłową i lodową mam je na flance potem na grunt.Trzymam też tam kwiaty (fuksje i inne na grunt, które wcześniej wyhodowałam sobie na parapecie).Uwielbiam w moim tuneliku przebywać wczesna wiosną,bo jest tam cieplutko i bardzo przyjemnie Mam też tam mały stołeczek do odpoczynku, półeczkę na kawkę i radio i mogę tak sobie dogadzać przez całą wczesną wiosnę. Rozpisałam się o sobie, a Ty potrzebujesz rady. Jest tu wiele wspaniałych ludzi, którzy zaraz na pewno coś dopiszą i pozbierasz to w całość.
Jest mi bardzo miło przywitać nową maniaczkę ogrodniczkę .Pozdrawiam Bogumiłka i zapraszam do siebie
Jest mi bardzo miło przywitać nową maniaczkę ogrodniczkę .Pozdrawiam Bogumiłka i zapraszam do siebie
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Ja miałam w tunelu sałatę kruchą Juleczka- pięknie rosła, bardzo byłam zadowolona i będę ją ponownie siać w tym roku, sałata na cięte listki też ładnie rosła. Z koktajlowych pomidorów miałam mojego faworyta Yellow Pearshaped- bardzo słodkie owoce. Rzodkiewka typowo pod osłony to Rowa. Ale spokojnie możesz posiać też Saxę Polanę, Krakowiankę, Opolankę, Carmen, Szkarłatną z białym końcem. Marchewki, czy pietruszki nigdy nie próbowałam pod osłonami uprawiać, nic tutaj nie pomogę.
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
A ja chciałbym napisać co może rosnąc w tunelu ( no, w zasadzie to wszystko może rosnąć co się posieje, czy posadzi) ,ale co z trudem da się uprawiać w tunelu. I tak , sałatę, rzodkiewkę jak najbardziej sieje się w tunelu , i to głównie jako przedplon ( przedplonem nazywany te warzywa które siejemy , sadzimy jak najwcześniej - wykorzystując mikroklimat stworzony przez osłony).
Warzywa te zdążą wyrosnąć i zdążymy je spożyć, nim nadejdzie czas na sadzenie ( siew już raczej nie wchodzi w rachubę) , właściwych warzyw mających długi okres wzrostu i owocowania.
Pietruszka , a tym bardziej marchew, jak również por rosną bardzo długo i długo zajmują miejsce w tunelu, do ich wzrostu potrzebują dużo światła i uprawa innych warzyw, zwłaszcza wysokich, jako współrzędne ( rządek marchwi+ rząd pomidorów, czy papryki) raczej nie rokuje dobrych plonów, no chyba że posiejesz pietruszkę , tylko w celu pozyskania natki ( liści pietruszki).
Koper( na zieloną natkę) i cebulę na szczypiorek można z powodzeniem siać jako przedplon, gdy tylko trochę ciepło się zrobi w tunelu. Pomidory ( nie tylko koktajlowe) , czy papryka , to w zasadzie w dzisiejszych czasach gdy choroby grzybowe mocno się rozprzestrzeniają , udają się tylko pod osłonami.
No cóż w tunelu 3/4 za dużo nie zmieści się warzyw, ale z pewnością do pomidorów, czy papryki jako uprawy główne możesz dodać np: cukinie ,ogórki a nawet bób, z ich zbiorem nie trzeba zbyt długo czekać.
Warzywa te zdążą wyrosnąć i zdążymy je spożyć, nim nadejdzie czas na sadzenie ( siew już raczej nie wchodzi w rachubę) , właściwych warzyw mających długi okres wzrostu i owocowania.
Pietruszka , a tym bardziej marchew, jak również por rosną bardzo długo i długo zajmują miejsce w tunelu, do ich wzrostu potrzebują dużo światła i uprawa innych warzyw, zwłaszcza wysokich, jako współrzędne ( rządek marchwi+ rząd pomidorów, czy papryki) raczej nie rokuje dobrych plonów, no chyba że posiejesz pietruszkę , tylko w celu pozyskania natki ( liści pietruszki).
Koper( na zieloną natkę) i cebulę na szczypiorek można z powodzeniem siać jako przedplon, gdy tylko trochę ciepło się zrobi w tunelu. Pomidory ( nie tylko koktajlowe) , czy papryka , to w zasadzie w dzisiejszych czasach gdy choroby grzybowe mocno się rozprzestrzeniają , udają się tylko pod osłonami.
No cóż w tunelu 3/4 za dużo nie zmieści się warzyw, ale z pewnością do pomidorów, czy papryki jako uprawy główne możesz dodać np: cukinie ,ogórki a nawet bób, z ich zbiorem nie trzeba zbyt długo czekać.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Witaj minia821. Na początek parę pytań do Ciebie. Jaka jest długość Twojej szklarenki? Czy są w niej ścieżki trwałe czy możesz je swobodnie przesuwać? Czy pod pojęciem szczypiorek rozumiesz roślinę wieloletnią czy może szczypior cebuli zwyczajnej? Co z pietruszką? Czy chodzi Ci o pietruszkę korzeniową czy wystarczyłaby naciowa? Czy sama będziesz produkować rozsadę sałaty, porów, selerów i pomidorów? Dlaczego właśnie pomidory koktajlowe? A może warto parę krzaków posadzić w cyklu wiosennym a parę w cyklu jesiennym? Pamiętaj, że właśnie do rośliny która najdłużej będzie rosła w tunelu należy dopasować resztę roślin. Generalnie potrzebujesz odmian o jak najkrótszym okresie wegetacji (tzw. odmiany wczesne) ale o tym może już kiedy indziej.