Zioła na działce cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W moim ogródku rosną: magi, szałwia, hyzop, oregano, bazylia wieloletnia i jednoroczna, majeranek, różne mięty, 2 melisy, tatarak, tymianek, 3 rodzaje macierzanki, lawenda, rumianek, szczypiorek wieloletni, ogórecznik. Niektórych nie zbieram wcale np.hyzop, ogórecznik, macierzanka, ale pszczoły je lubią :) , a tatarakiem zgodnie ze starym obyczajem, przystrajam furtkę i wstawiam do wazonu na Zielone Świątki. Zioła pięknie pachną latem, a mój ulubiny zapach - lawenda :!:
Awatar użytkownika
atomek
100p
100p
Od: 26 lip 2006, o 23:05

Post »

Renatko a jak robisz tą maść ,może podasz przepis.
Awatar użytkownika
janusz
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 25 maja 2005, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

eMZet pisze:Jako uprawne rosną w moim ogrodzie: maggi..
Co rozumiesz pod MAGGI?????? :shock:
Lubczyk?
Janusz
ogród bez winorośli to nie ogród...
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Tak, to jest lubczyk ogrodowy.
Mietek.
Awatar użytkownika
dana
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 sie 2006, o 13:43

Post »

Witam wszystkich forumowiczów. Ja w sprawie ziół. Co prawda nie mam działki ale hoduję zioła na balkonie.
Dociekliwy

Post »

Jak widać nie trzeba mieć hektarów oraz działki żeby zbierać plony . ;:113
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Dana - gratuluję!

Masz nie mniej ziół na balkonie niż ja w ogrodzie. :lol:
Mietek.
Awatar użytkownika
dana
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 sie 2006, o 13:43

Post »

Dzięki, ten rok jest wyjątkowy jeżeli chodzi o zioła rosną jak na drożdżach

A oto moje sadzonki bazylii /luty 2006/ pikowane z maleńkich jak zapałka roślinek.

Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2006, o 17:58
Kontakt:

Post »

Piękne zioła! Gratulacje!
Ja miałam na balkonie tylko szczypiorek 8)
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173
Renata
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 cze 2006, o 22:47

Post »

Atomku na życzenie podaję, to jest przepis z zielnika znanej zielarki Marii Treben
- Bierze się dwie kopiaste garści kwiatków nagietka i wrzuca na rozgrzany (25 dkg) tłuszcz, najlepsze jest sadło bądź zwykły smalec ale nie taki kupny z parafiną, lepiej w razie zego kupić trochę słoniny i samemu stopić. Zostawić aby trochę kwiatki "poskwierczały", mieszać od czasu do czasu i zdjąć z kuchenki. Pod pokrywką odstawić na dobę. Następnie jeszcze raz podgrzać i odcedzić. Mozna dodać troszkę oliwy jeśli chce się uzyskać bardziej płynną konsystencję. Zastosowanie nagietka jest naprawdę wielkie i od roku jestem pełna podziwu dla tej roślinki - po tym jak zobaczyłam naocznie skutki leczenia oparzenia a w tym roku ran po kosiarce.
pozdrawiam
Renata
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

nemo56 pisze:posadź zioła - przyprawy na początek a zdobędziesz doświadczenie w uprawie ziół. Z ziół krajowych polecam jak przyprawy: majeranek, czosnek, tymianek, liść laurowy, mięta, rumianek...
Są to zioła wybitnie aromatyczne.
Na początek wystarczy. Uprawa ich jest banalnie prosta.
Prawie wszystko się zgadza, no może z wyjątkiem tego liścia laurowego...No i co można przyprawić rumiankiem?
Waleria
Awatar użytkownika
maartucha
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 kwie 2007, o 01:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

martas pisze:Zasadziłam miętę w dwóch miejscach - jedną w ogródku warzywnym obok marchwi, a drugą koło oczka wodnego - ta pierwsza prawie nic nie urosła, a ta koło oczka wprost szaleje. Ktoś wie dlaczego?
Mięta bardzo lubi wodę i dlatego tak ładnie rośnie koło oczka. Podczas tegorocznego urlopu zrywałam ją wprost z jeziora, rosła przy brzegu w płytkiej wodzie.
Jesteś dzieckiem wszechświata: nie mniej niż gwiazdy i drzewa masz prawo być tutaj i czy to jest dla ciebie jasne czy nie, nie wątp, że wszechświat jest taki jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Dobis_Dp
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 maja 2007, o 15:37

Post »

Na początek proponuję lubczyk świetny dodatek do rosołów i tłustych mięs zwany inaczej magą. Oregano dobre jako dodatek do potraw śródziemnomorskich. Lubi słoneczne stanowiska. Gdy wyrasta wysoko lubi sie pokładać ale ja po prostu podcinam je. Estragon rośnie wysoko trzeba podcinać z wysokości tak jak żywopłot, z tym że on wyrasta na ok40 cm. Można robić ocet lub olej estragonowy ,albo tez używać samego. Melisa i mięta dobrze rosną w półcieniu i na wilgotnym stanowisku. Jako jednoroczne zioła bazylia i rozmaryn. Dobrze jest mieć też lawendę. Koper, szczypiorek. Ja z łąki przyniosłam do ogrody dziurawiec i zwykły krwawnik.
Najpiękniejszą muzyką jest śpiew ptaków.
Bogda
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”