W.o...Grzybach
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Maślaczki poszły do octu i na masełku na patelnię - pycha ! Kozaki , borowiki( aż dwa!) i czarne łebki suszą się ślicznie, a część, taka mieszanka zblanszowałam i zamroziłam. Na grzybowym wywarze oczywiście była już zupa. Z tajników mojej kuchni- do grzybowej przed podaniem na stół dodaję nieco...Porto. Znakomicie poprawia smak. Polecam .
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Oooo....., dzięki za pomysł z tym porto. Już niedługo wypróbuję bo w sobotę idę znów na grzybki jak pogoda pozwoli.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Siedmiokropka
- 100p
- Od: 11 maja 2007, o 13:16
To i ja dwa sekrety pysznej zupy grzybowej zdradzę (czyżby nowy wątek w wątku? ):
1.Po pierwsze: jak gotuję grzyby to wrzucam też drobniutko posiekaną średnią cebulkę.Rozgotuje się póki zupa będzie gotowa,a poprawi smak zdecydowanie.
2. Po drugie: na sam koniec gotowania wrzucam garść świeżej natki pietruszki.Jak nie ma świeżej nie radzę wrzucać mrożonej-odwrotny efekt. Za to ze świeżą......ech, poezja ;:8
Pozdrawiam grzybomaniaków!
Ja niestety nie mam aparatu, aby uwiecznić swoje zbiory:(
1.Po pierwsze: jak gotuję grzyby to wrzucam też drobniutko posiekaną średnią cebulkę.Rozgotuje się póki zupa będzie gotowa,a poprawi smak zdecydowanie.
2. Po drugie: na sam koniec gotowania wrzucam garść świeżej natki pietruszki.Jak nie ma świeżej nie radzę wrzucać mrożonej-odwrotny efekt. Za to ze świeżą......ech, poezja ;:8
Pozdrawiam grzybomaniaków!
Ja niestety nie mam aparatu, aby uwiecznić swoje zbiory:(
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
- kogra
- Przyjaciel Forum
Siedmiokropko - super, ja też dodaję pietruszkę do zupy grzybowej. To ja zdradzę jeszcze jeden sekret - miksuję połowę sparzonego pora i dodaję do gotujących się grzybów - gotuję razem przez 5 min. - też jest pycha.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Janek
- Przyjaciel Forum
- Od: 21 paź 2006, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
piekne te Wasze zbiory... ja się ostatnio wybrałem w niedzielę i nie dość ze jakiś koleś nam wjechał do tyłka autem i rozwalił zderzak to jeszzce tak długo czekaliśmy na policję, ze nic z grzybów już dla nas nie zostało... Lasy w mojej okolicy nie są zbytnio "grzybonośne". Czy ktoś z Was wie może gdzie w okolicach Rybnika warto zbierac grzyby?
- kogra
- Przyjaciel Forum
Superzbiory, gratuluję i życzę smacznego, bo pewno niejedno danie grzybowe się trafi.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
[quote="RoksiSK"]Oto ostatnia zebrana przeze mnie pieczarka (u mnie w ogrodzie )
Super pieczara!!!
Natomiast u mnie w ogrodzie pojawiły się ostatnio rydze i kanie.
Super pieczara!!!
Natomiast u mnie w ogrodzie pojawiły się ostatnio rydze i kanie.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Roksi , jestes pewna że to pieczarka? Czy masz zamiar ją mniam, mniam?
Grzyboznawcy bowiem nie zalecaja zbiernia pieczarek, najlepiej kupować.
Ja osobiście pieczarek nie zbieram, choć uważam że to smaczne i aromatyczne grzyby. Na pieczarki chodzę do sklepu.
Grzyboznawcy bowiem nie zalecaja zbiernia pieczarek, najlepiej kupować.
Ja osobiście pieczarek nie zbieram, choć uważam że to smaczne i aromatyczne grzyby. Na pieczarki chodzę do sklepu.
Być wolnym to móc nie kłamać
(Albert Camus)
(Albert Camus)