Wszystko o rodzaju Paeonia,identyfikacja cz.II
Re: Wszystko o rodzaju Paeonia cz.II
Mnie kusi : Black Jade Paragon, Candy Stripe i SIMANISHIKI Czekam tylko na niespodziewany przypływ gotówki
Pozdrawiam Marcin
- raistand
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Właśnie te są bardzo dziwne. Shima Nishiki to jest piwonia drzewiasta. Powinna być sprzedawana jako szczepiona. Podobno ja ją mam. Tylko, że pierwszy i jedyny w ub. roku kwiat był biały.
- raistand
- raistand
Pomocy
Kopałem sobie w ogródku i niechcący ciachnąłem korzeń piwonii. Duży, ładny, zdrowy. Teraz boje się, że się to odbije na roślinie matecznej...
Sam korzeń zakopałem obok. Jest szansa, że się ukorzeni i wypuści liście? Czy go od razu wyrzucić?
Kopałem sobie w ogródku i niechcący ciachnąłem korzeń piwonii. Duży, ładny, zdrowy. Teraz boje się, że się to odbije na roślinie matecznej...
Sam korzeń zakopałem obok. Jest szansa, że się ukorzeni i wypuści liście? Czy go od razu wyrzucić?
- peonia
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Kontakt:
Roślinie matecznej nic się nie stanie a korzeń jeśli nie ma oczka to więc nie wypuści liści, mozesz go wrzucić...
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Tylko nie na kompost,po dwóch latach leżenia w ziemi, może wytworzyć pąki.Roślinie matecznej nic się nie stanie a korzeń jeśli nie ma oczka to więc nie wypuści liści, mozesz go wrzucić...
- peonia
- Kontakt:
Sądziąłam , ze tylko majówka ma takie zdolności wytwarzania pąków, warto zaekserymentować
Mark Twain
Mark Twain
- raistand
Nie mam innych ujęć.
Może w tym roku będzie więcej.
Biedactwo strasznie, ale to STRASZNIE wolno rośnie.
Googlam sobie o piwoniach Itoh i proszę:
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=579
"Rośliny wyprodukowane wyłącznie metodą kultur tkankowych oferowało przedsiębiorstwo (). Co ciekawe, oferta dotyczyła m.in. piwonii ? zarówno krzewiastych, jak i ogrodowych ? które bardzo trudno rozmnaża się in vitro. "
"Jeśli chodzi o piwonie firma koncentruje się na mieszańcach gatunków ogrodowych z piwonią krzewiastą (Paeonia suffruticosa) otrzymanych przez Japończyka Toichi Itoh. ()wyjaśnia, że po wyjęciu ze "szkła" piwonie te muszą rosnąć 3 lata, zanim zakwitną. "
Artykuł jest sprzed 5 lat. Przez ten czas Holendrzy opanowali technologię i dlatego mamy Itoh na Allegro.
Może w tym roku będzie więcej.
Biedactwo strasznie, ale to STRASZNIE wolno rośnie.
Googlam sobie o piwoniach Itoh i proszę:
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=579
"Rośliny wyprodukowane wyłącznie metodą kultur tkankowych oferowało przedsiębiorstwo (). Co ciekawe, oferta dotyczyła m.in. piwonii ? zarówno krzewiastych, jak i ogrodowych ? które bardzo trudno rozmnaża się in vitro. "
"Jeśli chodzi o piwonie firma koncentruje się na mieszańcach gatunków ogrodowych z piwonią krzewiastą (Paeonia suffruticosa) otrzymanych przez Japończyka Toichi Itoh. ()wyjaśnia, że po wyjęciu ze "szkła" piwonie te muszą rosnąć 3 lata, zanim zakwitną. "
Artykuł jest sprzed 5 lat. Przez ten czas Holendrzy opanowali technologię i dlatego mamy Itoh na Allegro.
- peonia
- Kontakt:
Moja piwonia nie ma zdrewniałych pędów tylko takie wiotkie fioletowe.
Moge zrobić zdjęcie i wysłać
Pokaże zdjęcia tej piwoni o której mówiłam (Yellow Crown).
Na ostatnim widać wyłamany pąk i miazgę, zaczyna tak jakby gnić od góry.
Co znaczy , ze moja choć kupiona jako Itoh Yellow Crown , nie jest nią tylko caowicie piwonią drzewiastą, Kalmia Dziękuję.
Moge zrobić zdjęcie i wysłać
Pokaże zdjęcia tej piwoni o której mówiłam (Yellow Crown).
Na ostatnim widać wyłamany pąk i miazgę, zaczyna tak jakby gnić od góry.
Co znaczy , ze moja choć kupiona jako Itoh Yellow Crown , nie jest nią tylko caowicie piwonią drzewiastą, Kalmia Dziękuję.
Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
Raistand, odetchnęłam po twoim poście.Dobry wniosek w sprawie piwonii Itoh na Allegro, zakupię jeszcze jedną.BArdzo jestem ciekawa tej krzyżówki międzygatunkowej.
Mark Twain
Mark Twain
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 lip 2007, o 23:21
Witajcie Piwoniomaniacy!
Jestem "zaszufladkowana" w różach ale uwielbiam tez wiele innych roślin. Do moich ulubieńców należą m. innymi piwonie. Mało się na nich znam ale uprawiam ich w ogrodzie sporo, zarówno tych bylinowych, jak i drzewiastych a od zeszłego roku mam rownież 3 Itoh ("Singing in the rain", "Bartzella", "Julia Rose"). Kwiaty tych 2 pierwszych widziałam już na własne oczy. Są niesamowite!!! Bartzella dodatkowo pięknie pachnie! "Julia Rose" jeszcze na żywo nie widziałam i już się nie mogę doczekać!!!
Oto zeszłoroczna "Singing in the rain"
Ale odzywam się przede wszystkim po to, żeby poprosić o poradę . Otóż, jak wspominałam, mam rowniez kilka piwonii drzewiastych. Wszystkie są szczepione. Jedna z nich (drugi rok w ogrodzie) wypuszcza prawdopodobnie pędy od podkladki. Juz w zeszłym roku usuwałam kwiaty jakie wyrosły z podkladki. W tej chwili coś wyrasta z gruntu i myślę, że historia się powtarza. W żadnej innej mi się to wcześniej nie zdarzyło! Co mam zrobić? Odciąć, oderwać, wykopać czy zostawić?
Wygląda to w tej chwili tak:
A kwiatki z podkladki wyglądały w zeszłym roku tak (+ liście jak u bylinowych)
Poradźcie proszę co zrobić.
Jestem "zaszufladkowana" w różach ale uwielbiam tez wiele innych roślin. Do moich ulubieńców należą m. innymi piwonie. Mało się na nich znam ale uprawiam ich w ogrodzie sporo, zarówno tych bylinowych, jak i drzewiastych a od zeszłego roku mam rownież 3 Itoh ("Singing in the rain", "Bartzella", "Julia Rose"). Kwiaty tych 2 pierwszych widziałam już na własne oczy. Są niesamowite!!! Bartzella dodatkowo pięknie pachnie! "Julia Rose" jeszcze na żywo nie widziałam i już się nie mogę doczekać!!!
Oto zeszłoroczna "Singing in the rain"
Ale odzywam się przede wszystkim po to, żeby poprosić o poradę . Otóż, jak wspominałam, mam rowniez kilka piwonii drzewiastych. Wszystkie są szczepione. Jedna z nich (drugi rok w ogrodzie) wypuszcza prawdopodobnie pędy od podkladki. Juz w zeszłym roku usuwałam kwiaty jakie wyrosły z podkladki. W tej chwili coś wyrasta z gruntu i myślę, że historia się powtarza. W żadnej innej mi się to wcześniej nie zdarzyło! Co mam zrobić? Odciąć, oderwać, wykopać czy zostawić?
Wygląda to w tej chwili tak:
A kwiatki z podkladki wyglądały w zeszłym roku tak (+ liście jak u bylinowych)
Poradźcie proszę co zrobić.
Witam
Mam podobny problem. W ubiegłym roku z podkładki odbiła piwonia bylinowa, identyczna jak na zdjęciu Fleur78. Widzę już teraz że zaczyna odbijać ponownie. W jaki sposób usunąć ją by nie zaszkodzić drzewiastej?
Mam podobny problem. W ubiegłym roku z podkładki odbiła piwonia bylinowa, identyczna jak na zdjęciu Fleur78. Widzę już teraz że zaczyna odbijać ponownie. W jaki sposób usunąć ją by nie zaszkodzić drzewiastej?
- raistand
Jak usunąć?
Stanowczo a delikatnie ;)
Wiem, że to trudne jest. Rozgrzebać trochę ziemię. Jeśli się uda dogrzebać do właściwego miejsca to wtedy wyłamać - w miarę możliwości. To taka sama sytuacja jak z różami. Ja mam taki problem z Augustą. Regularnie wybija dzikie pędy i to z jakiegoś głębokiego miejsca. Musiałbym cały krzak wygrzebać czego nie chcę robić :/
Stanowczo a delikatnie ;)
Wiem, że to trudne jest. Rozgrzebać trochę ziemię. Jeśli się uda dogrzebać do właściwego miejsca to wtedy wyłamać - w miarę możliwości. To taka sama sytuacja jak z różami. Ja mam taki problem z Augustą. Regularnie wybija dzikie pędy i to z jakiegoś głębokiego miejsca. Musiałbym cały krzak wygrzebać czego nie chcę robić :/