W.o... Kotach 4cz. (07.2008 - 12.2010)
-
- 1000p
- Od: 13 paź 2008, o 19:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: W.o... Kotach 4cz. (08.07-...)
Danusiu, ze mnie żaden autorytet, próbuję pomóc. Po prostu częściej słyszałam o psach gryzących, niż kotach. No ale psa miałam 11 lat, a koty dopiero 4, więc wiadomo, że więcej wiem o psach, niż kotach. Nie mam żadnej konkretnej wiedzy, ani nie próbuję się wymądrzać, tak na prosty rozum szukam przyczyn (zazdrośc, złe wspomnienia, może charakterek?).
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Esteci i łakomczuchy
Do kota trzeba w kocim języku- jak zaatakuje- trzaśnij ją w pysk i nagadaj jej do słuchu - na moja pomogło - teraz gryzie i drapie już tylko wtedy jak się rozkręci za bardzo podczas zabawy.
jeszcze jak jej dawałam klapa, mówiłam: "niedobry kotek" - teraz wystarczy ze ma zła mine i powiem "niedobry kotek" to od razu pokornieje i odchodzi ;)
jeszcze jak jej dawałam klapa, mówiłam: "niedobry kotek" - teraz wystarczy ze ma zła mine i powiem "niedobry kotek" to od razu pokornieje i odchodzi ;)
Pozdrawiam.
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
Piszecie ciekawe rzeczy dające do myślenia. Otóż kotka mnie nawet nie próbuje zaczepiać, czuje przede mną respekt, za to moją córkę traktuje jako swoją ofiarę, bo ta rzeczywiście ją rozpuszczała. Też nie znam sie na kotach. Co ciekawe, kiedy ja ją w "odpowiedni" sposób potraktuję za ugryzienie córki, jest miesiąc spokoju. Może kot to jak pies , ma swojego przewodnika, a o innych jest zazdrosny?
Mambo - wiem, ze mnie też żaden znawca kotów - zawsze mieliśmy psa, Fiona jest od czterech lat u mamy.
Fiona też gryzie tylko mame, która rozpuszcza ją najbardziej, bo tata czasem na nią krzyknie. Mnie gryzie jak ją zaczepiam, psa walnie jak wchodzi na jej terytorium - kanape, albo na fotel (pies oczywiście ma ją gdzieś) albo podchodzi do mamy, ewentualnie próbuje wejść do jej pudełka, legowiska itd... Nasz wet twierdzi, że robi to bo się jej na wszystko pozwala. Ale jak można było inaczej skoro ze schroniska przywieźliśmy znerwicowany szkielet? No i w ten sposób rodzice wyhodowali sobie tygrysa
Fiona też gryzie tylko mame, która rozpuszcza ją najbardziej, bo tata czasem na nią krzyknie. Mnie gryzie jak ją zaczepiam, psa walnie jak wchodzi na jej terytorium - kanape, albo na fotel (pies oczywiście ma ją gdzieś) albo podchodzi do mamy, ewentualnie próbuje wejść do jej pudełka, legowiska itd... Nasz wet twierdzi, że robi to bo się jej na wszystko pozwala. Ale jak można było inaczej skoro ze schroniska przywieźliśmy znerwicowany szkielet? No i w ten sposób rodzice wyhodowali sobie tygrysa
- meluzyna
Danka, scenariusz jest bardzo podobny do tego co napisałaś.
Meva, tak właśnie ją traktuję.
Jak to dobrze z kimś pogadać
Meva, tak właśnie ją traktuję.
Jak to dobrze z kimś pogadać
Piękna. Czekam na więcej fotek
Meva jak można powiedzieć "trzaśnij w pysk" kotka trzeba do siebie przekonać ale i to nie zawsze się udaje bo kot to nie pies który służy Panu . Ja mam 2 Persy jedne bardzo delikatny lubi się miziać i nigdy nie drapie bawi się po kociemu ale jest bardzo delikatny na imię ma Wiluś. Drugi pers Morgan zupełnie inny charakter nie można go pogłaskać kiedy nie chce potrafi pokazać pazurki a jak chcę go zmusić do uległości to pół dnia jest obrażony. Zawsze leży blisko mnie jak przyjdę do domu to pierwszy mnie wita , jest przepiękny czarny z puszystym ogonkiem . A jak ja bym go "trzasnęła w pysk" jak radzi Meva to już by mnie nie lubił, obraza majestatu na kilka dni
Mnie przyznam szczerze nie raz świerzbi ręka aby "trzasnąć" ale zdaję sobie sprawę że tak nie można, czytałam o pryskaniu wodą w chwili gdy kociak psoci. Ograniczam się do tego ,ale to tylko sposób na to by nie wchodził na stoły, nie pchał nam pyszczka do talerzy itp. zastanawiam się jak rozwiązać problem z gryzieniem, drapaniem, wskakiwaniem z rozpędu na nasze nogi , plecy Najgorsze jest to jak leżymy w łóżku a ONA czai się patrząc na naszą twarz brrr..... niewiadomo co chce upolować .... nos, usta czy oczy mały drapieżca .....
Jak śpi takie TO niewiniatko kto by pomyślał że drzemie w niej taka diablica
Jak śpi takie TO niewiniatko kto by pomyślał że drzemie w niej taka diablica
-
- 1000p
Ja tak czytam i czytam i jedna myśl mi przyszła - instynkt łowcy z tym gryzieniem domowników, no bo tak: mój kocur Mamba całe życie mieszkał na parterze, mógł do woli wychodzić, polować, wyżywać się, no i mimo wyglądu bandyty w domu jest milusi, przytuliński. Kicia nigdy nie była na dworze sama i jest niedotykalska, gryzie i drapie, nie miała warunków, by sobie pobiegać (centrum miasta, pierwsze piętro, do mnie trafiła już dorosła). Może to w genach jest rozwiązanie zagadki, że niektóre koty nosi, chcą walki, polowania, z braku owadów, innych kotów i gryzoni, na które można się zaczaić - atakują ludzi.
U mnie to jest pozytywne, że Kicia jakby pozazdrościła Mambie głaskania i zaczęła przychodzić na pieszczoty, one w ogóle się naśladują. Mamba zaczął pić wodę prosto z kranu i skakać na szafę (przedtem tego nie robił), nie brak mu wychodzenia na dwór. Rozmawialiśmy o tym i taki był wniosek - koty się między sobą pobiją, pokotłują, pogonią po całym domu (namiastka życia na wolności) i potem są najmilsze pod słońcem, śpią przytulone, chcą głaskania.
Rany, ale się rozpisałam, a taki oto wniosek - parka kotów lepiej się chowa one moim zdaniem potrzebują towarzystwa swojego gatunku.
U mnie to jest pozytywne, że Kicia jakby pozazdrościła Mambie głaskania i zaczęła przychodzić na pieszczoty, one w ogóle się naśladują. Mamba zaczął pić wodę prosto z kranu i skakać na szafę (przedtem tego nie robił), nie brak mu wychodzenia na dwór. Rozmawialiśmy o tym i taki był wniosek - koty się między sobą pobiją, pokotłują, pogonią po całym domu (namiastka życia na wolności) i potem są najmilsze pod słońcem, śpią przytulone, chcą głaskania.
Rany, ale się rozpisałam, a taki oto wniosek - parka kotów lepiej się chowa one moim zdaniem potrzebują towarzystwa swojego gatunku.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- meluzyna
Mamba pewnie masz sporo racji. Kot, to przecież drapieżca, a nie maskotka do miziania. Twój końcowy wniosek jest dość minorowy. Piszesz, że:" a taki oto wniosek - parka kotów lepiej się chowa one moim zdaniem potrzebują towarzystwa swojego gatunku". Z tego by wynikało, że kot sam w domu bez możliwości samodzielnego wychodzenia, to kot niezupełnie szczęśliwy.
-
- 1000p
meluzyno, wiesz, nie do końca tak jest. Mamba był 4 lata "jedynakiem" i pojawienie się Kici było mu bardzo nie w smak. To Kicia była tym kotem, co gryzie i drapie, w dodatku dobiera się Mambie do miejsca, miski i kuwety. Piszę, jak było, to nie są sądy, lecz obserwacje. Przecież to forum, do gadania, nie osądzania. A czy koty są szczęśliwe i kiedy, o rany, a kto to wie?????????????????????????????
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy