Zakwaszanie wody do podlewania
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zakwaszanie wody do podlewania
Mam glebę o odczynie lekko kwaśnym i zbliżonym do obojętnego (pH6-7) i uparłem się by sadziś różaneczniki, magnolię , borówkę amerykańską. Iglaki jakoś sobie radzą, ale tamte rośliny już nie, nawet posadzone w dołku z torfem kwaśnym po roku- dwóch żółkną i marnieją; z resztą im się nie dziwię. Nawet jeśli dół jest wyścielony folią następuje naturalne odkwaszenie zawartości takiej "donicy".
Myślę, że pomógłbym w takiej sytuacji roślince podlawejąc ją wodą o odpowiednim pH. Można ją zakwaszać mocząc torf wysoki, ale jest to sposób powolny i kosztowny, przez to kłopotliwy.
Czy można inaczej? Dolać kwasu azotowego, albo inna substancję? Można by użyć nawozu, ale przenawozić też łatwo...
Myślę, że pomógłbym w takiej sytuacji roślince podlawejąc ją wodą o odpowiednim pH. Można ją zakwaszać mocząc torf wysoki, ale jest to sposób powolny i kosztowny, przez to kłopotliwy.
Czy można inaczej? Dolać kwasu azotowego, albo inna substancję? Można by użyć nawozu, ale przenawozić też łatwo...
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
Re: Czym zakwasić wodę do podlewania?
O rany ! Tylko nie kwasu azotowego !!!!!! . ;:5maryann pisze:
Siarczan amonu, tak jak Erazm
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Można posypać na wiosnę nawóz wolno działający dla roślin kwasolubnych.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
- bartelsz
- 200p
- Od: 11 cze 2007, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czym zakwasić wodę do podlewania?
Nie kwas azotowy tylko ortofosforowy 1cm/10l wody.
Pozdrawiam
Bartek
Pozdrawiam
Bartek
-
Oj, widzę, że pani od chemii w szkole, bywała często na zwolnieniu chorobowym ...maryann pisze: Czemu nie kwas azotowy?
Uzupełniam więc jej zaległą lekcję :
http://portalwiedzy.onet.pl/3971,,,,azo ... haslo.html
-
No i co ??? Poczytaj więc dokładniej :
" Kwas azotowy(V) ma silne własności żrące, jest silnym utleniaczem (może zapalić słomę lub drewno, na skórę działa parząco zostawiając żółte plamy – reakcja ksantoproteinowa), roztwarza wszystkie metale z wyjątkiem platynowców i złota;"
Mało ? To dokładnie poczytaj jeszcze tu : szczególnie Kartę charakterystyki substancji niebezpiecznej :
http://www.is.pw.edu.pl/plik/124/kwas_azotowy.pdf
A argument, że służy do produkcji nawozów, soli i rozpuszcza się ( nie ginie !!!) w wodzie ..jest delikatnie mówiąc dziecinny . Różne trucizny też służą do produkcji, nawet medykamentów ratujących życie .. i co ? Po przeróbce
chemicznej, mają zupełnie inne właściwości.
Jeśli to mało, to nie licz na dalsze moje odpowiedzi .. Widocznie lubisz prowokować taaakimi ( ) pytaniami.
Uważam temat za zamknięty.
" Kwas azotowy(V) ma silne własności żrące, jest silnym utleniaczem (może zapalić słomę lub drewno, na skórę działa parząco zostawiając żółte plamy – reakcja ksantoproteinowa), roztwarza wszystkie metale z wyjątkiem platynowców i złota;"
Mało ? To dokładnie poczytaj jeszcze tu : szczególnie Kartę charakterystyki substancji niebezpiecznej :
http://www.is.pw.edu.pl/plik/124/kwas_azotowy.pdf
A argument, że służy do produkcji nawozów, soli i rozpuszcza się ( nie ginie !!!) w wodzie ..jest delikatnie mówiąc dziecinny . Różne trucizny też służą do produkcji, nawet medykamentów ratujących życie .. i co ? Po przeróbce
chemicznej, mają zupełnie inne właściwości.
Jeśli to mało, to nie licz na dalsze moje odpowiedzi .. Widocznie lubisz prowokować taaakimi ( ) pytaniami.
Uważam temat za zamknięty.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Dzięki za wskazówki, ale emocje mnie nie przekonują; wręcz przeciwnie. To wszystko co wybrałaś dotyczy stężonego(czystego) kwasu, (to po pierwsze), po drugie przecież zamierzam rozpuszczać go (po trzecie) w wodzie a nie w wodzie destylowanej.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- Malkar
- 500p
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
Wiesz, (tylko proszę nie śmiejcie się) podlewałam różaneczniki i borówki amerykańskie fusami z kawy, tzn zalewałam je wodą i takie coś wylewałam pod krzewy. Podobno, fusy z kawy zakwaszają glebę a moje krzewy nawet ładnie rosły na takim nawozie. Do tego tanie, no chyba, że ktoś nie pije kawy.
Małgorzata
Małgorzata
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Jednak Petrochemia musi walić sporo siarki w powietrze bo cały ogród jest mniej lub bardziej kwaśny
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1