Billbergia zwisła(Billbergia nutans)
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To nie kaktus,ale piękna roślinka z bromeliowatych Billbergia zwisła
Perzejrzyj sobie galerię i znajdziesz odpowiednią fotkę http://fcbs.org/pictures/Billbergia.htm
i poczytaj tutaj o uprawie i wymaganiach viewtopic.php?t=9376
Perzejrzyj sobie galerię i znajdziesz odpowiednią fotkę http://fcbs.org/pictures/Billbergia.htm
i poczytaj tutaj o uprawie i wymaganiach viewtopic.php?t=9376
:P Mam od wielu lat te kwiaty- nic nie wycinam , jedynie po ..jakimś czasie wykręcam
ze starej rozety uschnięty pęd kwiatowy.Stara rozeta jest konieczna, aby wytworzyły sie wokół nowe rośliny. Jest matecznikiem- i jak widzę ,*staruszki* są w całkiem dobrej kondycji ,nowe przyrosty już mi kwitły ,też sie zestarzały ale tworzą masę zieloną.
Tak więc w donicach mam n-te..pokolenie.
Kwitną jedynie młode,no....ale musza urosnąć i dojrzeć .
O bilbergii też było w wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=30
pozdrawiam Jovanka
ze starej rozety uschnięty pęd kwiatowy.Stara rozeta jest konieczna, aby wytworzyły sie wokół nowe rośliny. Jest matecznikiem- i jak widzę ,*staruszki* są w całkiem dobrej kondycji ,nowe przyrosty już mi kwitły ,też sie zestarzały ale tworzą masę zieloną.
Tak więc w donicach mam n-te..pokolenie.
Kwitną jedynie młode,no....ale musza urosnąć i dojrzeć .
O bilbergii też było w wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=30
pozdrawiam Jovanka
- anczarn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sie 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Bilbergia nutans
Dostałam od znajomej i nie wiem co to jest, ona tez nie wie.
Aechme mam w domu i to nie jest to, bilbergię tez mam i to tez nie jest to. Podpowiem że jest w doniczce 9cm i podobno już jest taka jak jej matka, szukałam ale nigdzie nie znalazłam co to może być...
Listki są dość wiotkie, oplątwę miałam i guzmanię też rosną inaczej, nie mam pomysłu co to może być, wiem że bardzo szybko się rozrasta... puszczając obok małą roślinkę (pasowałoby do bromeliowatych).
Aechme mam w domu i to nie jest to, bilbergię tez mam i to tez nie jest to. Podpowiem że jest w doniczce 9cm i podobno już jest taka jak jej matka, szukałam ale nigdzie nie znalazłam co to może być...
Listki są dość wiotkie, oplątwę miałam i guzmanię też rosną inaczej, nie mam pomysłu co to może być, wiem że bardzo szybko się rozrasta... puszczając obok małą roślinkę (pasowałoby do bromeliowatych).
Jednak obstawiałabym bilbergię nutans np.Billbergia nutans H. Wendl.
"...Liście gatunku botanicznego przypominają liście traw są wąskie, rowkowane, skórzaste od jasno- do ciemnozielonych. Liście form uprawianych są szersze i bardziej szarozielone. Kwiaty od czerwonych do różowych..."
Biorąc pod uwagę co hodowcy potrafią zrobić z roślinami myślę, że jest to jakaś odmiana bilbergii zwisłej (bilbergia nutans)
"...Liście gatunku botanicznego przypominają liście traw są wąskie, rowkowane, skórzaste od jasno- do ciemnozielonych. Liście form uprawianych są szersze i bardziej szarozielone. Kwiaty od czerwonych do różowych..."
Biorąc pod uwagę co hodowcy potrafią zrobić z roślinami myślę, że jest to jakaś odmiana bilbergii zwisłej (bilbergia nutans)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
- Wioleta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bilbergia i zwartnica rozkwitły
Super Justyno, gratuluję
Śliczne :P
Śliczne :P
Bilbergia, co po przekwitnięciu?
Witam! Jako, że na temat uprawy Bilbergii dość trudno znaleźć jest przydatne informacje, mam pytanie do posiadaczy tych niezwykłych roślin. Ci robić po przekwitnięciu? Usuwać całą rozetę? Czy tylko jak w przypadku wielu innych roślin usunąć samego kwiatka?