Cortyzol nieźle chcesz zaszczepić te swoje śliwycortyzol pisze:
,przy szczepieniu np. w szparę a kiedy przez stosowanie i kopulację.Pozdro
Szczepienie drzewek, krzewów owocowych oraz warzyw cz.1
- andrew54
- 500p
- Od: 10 mar 2010, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych
Moja odpowiedź ,bez złośliwości.A co roślina to nie ..............
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szczepieni ... stosowanie
Bogdan
Ale jakie pączki ?suzana pisze:Trzeba obserwować pączki, termin to tuż przed nabrzmiewaniem jeżeli chodzi o jabłonie i grusze metodą przez stosowanie i na przystawkę.W każdym rejonie w innych terminach ruszają pączki.pols34 pisze:Witam jestem nowy czytam forum od początku roku chciałem wykonac szczepienie jabłka i gruszki . Prosze powiedziec kiedy jest najlepszy czas na wykonanie szczepienia Pozdrawiam
Śliwy słyszałam że trudniej jest zaszczepić,mnie się nie udało.
Bogdan
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co za bzdury piszą w tej wikipedii? Szczepienie przez stosowanie to przez stosowanie (nie mylić ze stosunkiem czy kopulacją). Tak jak zmodyfikowana jego wersja - z nacięciem, czyli inaczej zwane "z języczkiem" (też proszę bez podtekstów ). Tam najwyraźniej autor miał nieco wybujałą fantazję, tudzież wszystko mu się "z jednym kojarzy" Inne rodzaje szczepienia - na przystawkę (podobne do szczepienia przez stosowanie, ale komponenty charakteryzują się inną grubością i stąd nieco inna technika), w "szparę boczną" (ani słowa :P ), w klin czyli w sarnią nóżkę oraz bardzo popularna metoda amatorska (bo i "stosunkowo" prosta) - za korę czyli inaczej "kożuchówka". Jest jeszcze kilka innych, sporadycznie spotykanych wersji szczepienia - ale je zostawmy już w spokoju.cortyzol pisze:Moja odpowiedź ,bez złośliwości.A co roślina to nie ..............
Pozdrawiam serdecznie
No i folią ogrodniczą obwiązujemy... ufff. Taką na tunel?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pączki na drzewie w sadzie,bo te na zrazach przechowywane w piwnicy mają być w uśpieniu czyli cały czas przechowywane w temp.0st.C do 5 st.Ccortyzol pisze:Ale jakie pączki ?suzana pisze:Trzeba obserwować pączki, termin to tuż przed nabrzmiewaniem jeżeli chodzi o jabłonie i grusze metodą przez stosowanie i na przystawkę.W każdym rejonie w innych terminach ruszają pączki.pols34 pisze:Witam jestem nowy czytam forum od początku roku chciałem wykonac szczepienie jabłka i gruszki . Prosze powiedziec kiedy jest najlepszy czas na wykonanie szczepienia Pozdrawiam
Odnośnie obwiązywania to wcześniej w pudełku z maścią ogrodniczą dokładali takie super paski uciągliwe do obwiązywania.Jak się ich nie ma to pociąć na paski worek foliowy ale zwykłe reklamówki są za cienkie i rwą się a folia z tunelu za gruba.Szukać,szukać.
O co chodzi w szczepieniu
A o to aby warstwa znajdująca się między korą a drewnem na drzewku spotkała się z taką samą warstwą na zrazie bo w tym miejscu najlepiej zachodzą procesy łączenia.Dlatego przy metodzie przez stosowanie dobiera się taką samą grubość podkładki(drzewka) i zraza żeby te dwie warstwy spotkały się.
- dtlissa
- 200p
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
moze dobra bedzie tasma izolacyjna ?? mozne wybrac nawet kolorOdnośnie obwiązywania to wcześniej w pudełku z maścią ogrodniczą dokładali takie super paski uciągliwe do obwiązywania.Jak się ich nie ma to pociąć na paski worek foliowy ale zwykłe reklamówki są za cienkie i rwą się a folia z tunelu za gruba.Szukać,szukać.
Witam w ogrodzie... (NL1)
Ech nie można kupić najnormalniej rafii do szczepień w ogrodniczym, swoją drogą ja osobiście używałem kiedyś pociętego w paski starego prześcieradła lub starej poszewki po poduszkach i było to świetne bo pozwalało ranie w miejscu szczepienia się zrastać i jednocześnie oddychać (to praktyka nauczona od mojego dziadka, on stosował tylko takie paski materiału z prześcieradła).
Używam taśmy izolacyjnej,taśmy teflonowej do uszczelniania rur,pociętej na paski folii.
Można spróbować wstążek do dekoracji bukietów,bardzo mocne.
Można spróbować wstążek do dekoracji bukietów,bardzo mocne.
Pączki na drzewie w sadzie,bo te na zrazach przechowywane w piwnicy mają być w uśpieniu czyli cały czas przechowywane w temp.0st.C do 5 st.Csuzana pisze:cortyzol pisze:Ale jakie pączki ?suzana pisze:Trzeba obserwować pączki, termin to tuż przed nabrzmiewaniem jeżeli chodzi o jabłonie i grusze metodą przez stosowanie i na przystawkę.W każdym rejonie w innych terminach ruszają pączki.pols34 pisze:Witam jestem nowy czytam forum od początku roku chciałem wykonac szczepienie jabłka i gruszki . Prosze powiedziec kiedy jest najlepszy czas na wykonanie szczepienia Pozdrawiam
Przecież wiadomo ,że nie o zrazy chodziło a o pączki na śliwie ,gdzie najpierw są kwiatowe a dopiero z listkami.Jak nie wiesz to nie pisz i tyle.
Bogdan
- dtlissa
- 200p
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hmm...cortyzol napisał(a):
Jak nie wiesz to nie pisz i tyle.
chyba wlasnie po to sie pisze, zeby zadawac pytania i sie czegos dowiedziec, zrewidowac swoja wiedze i byc jeszcze zdolniejszym )
Nieladnie tak autorytarnie sugerowac " zeby nie pisac i tyle"
Witam w ogrodzie... (NL1)