Wilczomlecz lśniący,okazały ( Euphorbia millii ) dyskusje,identyfikacja
- kocica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wilczomlecz lśniący,okazały ( Euphorbia millii ) dyskusje,identyfikacja
Od wielu lat mam w domu wilczomlecz, który kwitł u mnie nieprzerwanie o każdej porze roku. W zeszłym roku jednak przeprowadziłam się daleko, daleko:-). Wilczomlecz zaprzestał kwitnienia i zgubił wszystkie liście. Na wiosnę przesadziłam go do nowej ziemi, do tej pory wypuścił mnóstwo liści i jest znowy piękny, ale nie kwitnie - no pojawił się jeden mały kwiatuszek.....Dziś przeniosłam go na parapet zachodni ze wschodniego aby miał więcej światła. Nie mam pojęcia co się dzieje i czy jest coś co mogłabym zrobić dla tej pięknej roślinki aby znowu kwitła? Czy ktoś wie??? Bo ja nie mam już pomysłów.
Witaj Slawo na forum. To wilczomlecz euhorbia ....jaki wielki i powinien kwitnąć ....to już sama nie wiem??? :o :o
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Odp.
Witaj, ja też mam takiego i też nie kwitł i nie ma zamiaru jak na razie, jeśli mogę powiedzieć co wiem to tyle ,że wszystkie kaktusowatych i z rodziny sukulentów muszą zimą być w ciemniejszych , chłodniejszym stanowisku i mniej wody wtedy odpoczywają i po tym okresie kwitną. To jest najczęstszym błędem i brakiem kwiatów u Naszych kwiatów bo nie maja okresu spoczynku tylko cały czas wegetują bo stanowisko aktualne jest raczej odpowiednie no i może zasilaj ja nawozem do roślin kwitnących w czasie kwitnięcia a tak poza tym to bio humusem guano np.powodzenia pozdrawiam.
martuś
Re: Co zrobić z moim wilczomleczem? Jest mocno skromny..
Najprostszym sposobem na rozkrzewienie jest skrócenie pędów, które można następnie wykorzystać jako sadzonki. W miejscu cięcia roślina wypuści nowe pędy. Poczytaj tu http://www.swiatkwiatow.pl/wilczomlecz- ... id477.html
Pozdrawiam,Władek.
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)