Dalie wymagania,problemy - cz.1
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dalie
Dziś przejrzałam karpy dalii. Przezimowały, ale mam watpliwość, czy dwie z nich nie za bardzo wyschły. Póki co jedną z nich zamoczyłam w wodzie i mam zamiar posadzic do doniczki, bo wygląda, jakby wymagała natychmiastowej pomocy
Udało Wam się kiedyś uratować suchola?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- 100p
- Od: 5 mar 2010, o 07:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam suchą i ciepłą piwnicę.Dalie przechowywałam w dużej drewnianej skrzyni i kiedy wiosną zajrzałam do nich to myślałam,że ktoś buchną moje skarby, bo optycznie było ich o wiele mniej.Po głębszej analizie okazało się,że wyschły.Wyglądały naprawdę mizernie,ale posadziłam je (nie moczyłam wcześniej) i choć wschodziły dłużej to kwitły przepięknie .Teraz żeby zaoszczędzić sobie i karpom stresu-zasypuję je trocinami Dalie to wytrwale zawodniczki.
Mój wątek
Pozdrawiam,Małgosia:-)
- mirdem
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Myślę, że jak namoczysz i posadzisz do doniczki powinno być dodrze.
Masz racje na pewno twardsze i mniej kapryśne jak canny.
morellette pisze:: Dalie to wytrwale zawodniczki.
Masz racje na pewno twardsze i mniej kapryśne jak canny.
Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
Ogródkowy galimatias - aktualny
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mi udało się uratować takie ususzone, pozostałości zapasów w sklepie w kapersach, w lipcu wysadzane.Wcześniej moczyłam je kilka godzin, co prawda nie kwitły prawie wcale bo tylko po jednym kwiatku, szkoda że nie udało mi dostatecznie zabezpieczyć je na zimę, były w altanie i niestety zmarzły .takasobie pisze:Dziś przejrzałam karpy dalii. Przezimowały, ale mam watpliwość, czy dwie z nich nie za bardzo wyschły. Póki co jedną z nich zamoczyłam w wodzie i mam zamiar posadzic do doniczki, bo wygląda, jakby wymagała natychmiastowej pomocy
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- Szlachcianka
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 lut 2010, o 10:26
Ja właśnie zakupiłam karpy dalii w biedronce i wsadziłam do donic na balkonie. Nigdy wcześniej do donic nie wsadzała, tylko do gruntu i się zastanawiam czy coś z tego będzie. Gruntu juz niestety nie mam , więc zostają mi tylko donice na balkonie na kwiatki ;/ Może macie jakiś pomysł na kwiatki w donicach na południowym balkonie...
-
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
Zobacz, dwa posty wcześniej już elik_49 odpowiedziałaNastka55 pisze:a ile najmniej trzeba moczyc w wodzie takie suche karpy dalii?
elik_49 pisze:Mi udało się uratować takie ususzone, pozostałości zapasów w sklepie w kapersach, w lipcu wysadzane.Wcześniej moczyłam je kilka godzin, co prawda nie kwitły prawie wcale bo tylko po jednym kwiatku....takasobie pisze: ...Udało Wam się kiedyś uratować suchola?
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
-
- 100p
- Od: 5 mar 2010, o 07:34
Zauważyłam, że uszczykiwanie Dalii ma swoich zwolenników i przeciwników.Ja zawsze miałam pięknie rozkrzewione krzaczki tych kwiatów i nigdy ich nie uszczykiwałam.Rozmawiałam z zaprzyjaźnionym hodowcą,mówił, że odmian wysokich i średnich nie trzeba "skubać" a wyjątek stanowią odmiany karłowe.Myślę, że najlepiej samemu sprawdzić-np.jeden krzaczek skubnąć a kolejny nie i obserwować jakie to daje efekty
Mój wątek
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Ja nigdy nie uszczykiwałam i zawsze miałam rozrośnięte krzaczory! Może to od gatunku zależy?
Miłka
ja tak samo, w tamtym roku bez skubania ;) mialam piekne dalie, tak sie rozkrzewily, a kwitly przepieknie, ciekawe jak bedzie w tym roku. w tamtym roku posialam dalie z nasionek, w tym roku mam zeszloroczne karpy i zobaczymy jak urosna w tym roku ;)
Witam,
ja w zeszłym roku pierwszy raz miałam dalie i to co wyrosło było zupełnie inne niż na obrazku. Jedna okazała się być z tych dużych. Uszczykiwałam ją, bo tak przeczytałam na forum (wszystkie gałązki uszczknęłam). Okazało się, że niesamowicie sie rozkrzewiła. Była pięknym krzakiem szerokim na 1,5 metra z mnóstwem kwiatów, podczas gdy sąsiadka miała również wysokie, ale niezbyt atrakcyjne w wyglądzie okazy. Jej były wyższe, ale sterczało im kilka dwumetrowych badylków z kilkoma kwiatkami, a u mnie to był prawdziwy krzak porównywalny w pokroju do już całkiem sporej hortensji krzaczastej. Chyba warto, jeżeli komuś się taki pokrój podoba i ma tyle miejsca na roślinę.
Pozdrawiam,
Kasia
ja w zeszłym roku pierwszy raz miałam dalie i to co wyrosło było zupełnie inne niż na obrazku. Jedna okazała się być z tych dużych. Uszczykiwałam ją, bo tak przeczytałam na forum (wszystkie gałązki uszczknęłam). Okazało się, że niesamowicie sie rozkrzewiła. Była pięknym krzakiem szerokim na 1,5 metra z mnóstwem kwiatów, podczas gdy sąsiadka miała również wysokie, ale niezbyt atrakcyjne w wyglądzie okazy. Jej były wyższe, ale sterczało im kilka dwumetrowych badylków z kilkoma kwiatkami, a u mnie to był prawdziwy krzak porównywalny w pokroju do już całkiem sporej hortensji krzaczastej. Chyba warto, jeżeli komuś się taki pokrój podoba i ma tyle miejsca na roślinę.
Pozdrawiam,
Kasia
- izabelka34
- 100p
- Od: 15 lip 2009, o 16:54
Witam Mam pytanko do Was drogie forumowiczki:)Czy mogę już posadzić karpy Dalii?Mieszkam w Irlandi i w tej chwili jest wiosna całą parą,świeci słonko a temperatura wynosi od 17 do 20 juz tak pare dni...czy mam jeszcze poczekać...tylko jak długo?Mróz raczej nie grozi
pozdrawiam Iza