Grzyb/pleśń w podłożu

ODPOWIEDZ
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Narine,a jakie podłoże zastosowałaś? i czy nie dawałaś szczepionek mikoryzowych .lub w nawozach jako dodatek /?Wygląda to na jakiś rodzaj grzybka,przewaznie nie są szkodliwe,choć do apetyczności im wiele brakuje :P
Mogą to być grzyby rozkładające korę /w sposób naturalny/ ale nie są grożne dla kwiatów i dla nas/przeważnie/.
Kiedy się pojawił,jak długo jest?
.
Są .....ale powinny ustąpić.
Mery2
50p
50p
Od: 8 gru 2008, o 13:05

Post »

===========================================================================
Jest to grzybnia.
Pleśniak biały, , Mucor mucedo, rozwija się na nawozie, pleśniak groniasty, Mucor racemosus na produktach mącznych i w glebie (uczestniczy w tworzeniu próchnicy).
http://darynatury.w.interia.pl/zrodla/slownik.htm

Wygląda jak biała wata . Nie trzeba się przejmować. Powstaje on na podłożu bogatym w substancje organiczne.
[Myślę, że trzeba by zmniejszyć wilgotność podłoża .Jeżeli będzie się zwiększała ilość tego pleśniaka, proponuję przesadzenie storczyka do nowego podłoża. To prawdopodobnie jest już częściowo rozłożone, pomimo, że jest "nowe". Do nowego podłoża proszę dodać keramzytu, styropianu i węgla drzewnego.Z przesadzaniem można spokojnie poczekać do wiosny.
Zacytuję to co znalazłam:
"Zwyczaj wybijania wszystkiego co żywe w otoczeniu storczyków (grzybów w podłożu, czy glonów na korzeniach) jest nielogiczny i zbędny. Storczyki przetrwały miliony lat, żyjąc w dżunglach, w naturalnych warunkach, w których występują pleśnie, mchy, grzyby i inne rośliny. Fundowanie im sterylnego środowiska, to ciężka przesada." napisał p. Jerzy Dziedzic
Serdecznie pozdrawiam, Mery.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Potwierdzam wypowiedź MERY .W moich dwóch doniczkach zauwazyłam podobny grzybek,tylko bardziej takie kuleczki .Z ciekawoscie nie przesadziłam phalka zeby zobaczyć jakie mogą byc następstwa.....nie ma żadnych.Storczyki rosną sobie bardzo zdrowo,kwitną i wypuszczaja nowe liście.Grzybki nie przeniosly sie na korzenie.Phalki w środowisku naturalnym tez maja grzyby,pleśnie i mech.
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuje WSZYSTKIM za odpowiedzi :wink:
Narine,a jakie podłoże zastosowałaś? i czy nie dawałaś szczepionek mikoryzowych .lub w nawozach jako dodatek

Jovanko
Co do podłoża na 100% nie pamiętam, ale zdaje się, że gotowe dla storczyków z Substrala. Dodałam tylko styropian.
Szczepionek nie dawałam. Nawóz jaki stosuję to Pokon dla orchidei - chyba nie mam w nim takich dodatków?
Najważniejsze, że nie szkodliwe! Bynajmniej dla storczyka! (ja niestety mam alergię na grzyby i pleśnie :roll: :evil: )
Kiedy się pojawił,jak długo jest?
Zauważyłam go miesiąc temu.

Dziwi mnie tylko, że pojawiło się to tylko w jednej doniczce. Prawie wszystkim zmieniłam podłoże latem (na to samo) Wszystkie stoją na jednym parapecie i tak samo są traktowane.
Mery2
50p
50p
Od: 8 gru 2008, o 13:05

Post »

Jak wyjaśnić fakt, że grzybnia jest tylko w jednej doniczce ?

Myślę, że zarodniki i różne formy przetrwalnikowe mogły znajdować się na kawałku kory. Rozwój nastąpił w chwili wystąpienia korzystnych warunków do rozwoju, w tej właśnie doniczce.
Pozdrawiam, Mery.
jadwig25
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 mar 2010, o 09:04

Grzyb/pleśń w podłożu

Post »

Witam.
Posiadam kilka phalaenopsis. Bezmyślnie przesadzałam je rok temu do ziemi niby do storczyków, ale strasznie rozdrobnionej i do za dużych ceramicznych doniczek. Teraz gdy mam trochę wiedzy o tych roślinach, chciałam naprawić ten błąd. Sama skomponowałam podłoże z :
- chipsów kokosowych - niestety dostałam tylko takie prasowane po rozdrobnieniu miały trochę drobną granulację
- trochę gotowego podłoża do storczyków składające się z kory, torfu i trochę takiej drobnej frakcji
- łupinki orzeszków ziemnych
- liście bukowe - które przed użyciem wyprażyłam w piekarniku
- igły sosnowe również wyprażone
- węgiel drzewny
- keramzyt
- styropian
- dodałam także trochę mikoryzy do storczyków

Poprzesadzałam do przezroczystych plastikowych doniczek. Nie podlewałam, wróciłam po tygodniu nieobecności i coś tak mnie tknęło sprawdzić, jak nowe podłoże się sprawuje i doznałam szoku: na 7 z 9 w podłożu była pleśń.
Podejrzewam, że zostały podlane przez teściową, bo te dwa bez pleśni nie miały podstawek, więc pewnie woda wyciekła i tyle, a pozostałe pewnie pobierały wodę z podstawek.
Z powodu wielkiego zdenerwowania, braku czasu i braku nowego podłoża, to podłoże z pleśnią wyprażyłam w piekarniku i znów do niego przesadziłam storczyki, tyle tylko że na każdej doniczce zrobiłam warstwę drenażową z keramzytu i taką najdrobniejszą frakcję odsiałam. Znów tydzień mnie nie ma, ale zastanawiam się, czy wysoka temperatura zabiła zarodki pleśni i co źle zrobiłam, że ta pleśń się pojawiła. Czy możliwe jest, aby powstała pleśń w suchym podłożu?
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pleśń w podłożu tydzień po przesadzeniu

Post »

Witaj
Czytam to co napisałaś i zastanawiam się skąd taki zestaw podłoża :?: Do phalaenopsisów podłoże nie może zawierać torfu. Wklej choć jedno zdjęcie by zobaczyć jak wygląda podłoże i w jakim stanie jest storczyk. :)
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Witaj! Zdjęcia podstawą diagnozy, bez nich trudno nam cokolwiek powiedzieć. Myślę, że ta pleśń to po prostu mikoryza, ale zgadywać nie chcę.
Spleśniałe podłoże (chodzi mi o pleśń a nie o grzybki mikoryzowe) należałoby wyrzucić, bo wyprażenie w tym przypadku niewiele da i przy cieple w wilgoci podłoże pewnie znów zapleśnieje. W suszy pleśń nie powstanie.
Dlaczego nie spytasz teściowej czy podlała storczyki?

P.S. Nie podajemy na forum linków do aukcji.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Paulinka Z
200p
200p
Od: 13 cze 2009, o 17:11

Post »

Chyba wiem o jakim podłożu z tym torfem piszesz. Raz się nacięłam i taki reanimowany storczyk mi zgnił właśnie po przesadzeniu do tej "ziemi". Najgorsze jest to że na opakowaniu faktycznie było napisane że do storczyków
jadwig25
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Torf był w gotowym podłożu do storczyków. Teściowej zapytałam ale oczywiście powiedziała że nie podlewała. Ale miałam już przypadek że pomimo próśb o niepodlewanie kilka storczyków zgniło. Zastawiają mnie też krople wody na wewnętrzej stronie doniczki i ta pleśń - chyba jednak pleśń bo nawet zapach pleśni.
Ponieważ studiuję, jesteśmy z mężem w domu tylko w weekendy, w sobotę sprawdzę jak mają się kwiatuszki i jeżeli znów jest pleśń zrobię zdjęcia, sfotografuję też tą moją mieszankę. Chciałabym wiedzieć co myślicie o takim składzie podłoża do phalaenopsis
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy ta pleśń u Ciebie wyglądała tak, jak tutaj? To jest wątek o mikoryzie, pokazałam tam "pleśń", która pojawiła się w doniczce u mojego Phal.

Wracając do podłoża- Phal. wymagają większej granulacji, bo korzenie muszą mieć dużą cyrkulacje powietrza. Drobne podłoże sprawdza się u storczyków z cieńszymi korzonkami. Nie wiem czy igliwie nadaje się do takiej mieszanki, ze względu na żywicę w nim zawartą.
Pozdrawiam! Kamila
jadwig25
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Niestety nie wyglądało to tak jak na zdjęciu, a raczej jak pleśń hodowana na chlebie w szkole podstawowej "biała pleśń" z tego co pamiętam, taki meszek biały. O tych igłach czytałam na stronie poświęconej storczykom, podałabym linka, ale nie wiem czy można. Za linka do aukcji przepraszam, jestem początkująca i nie wiedziałam
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam jeszcze pytanie - czy ta pleśń zaszkodziła korzeniom storczyków? Może warto byłoby prysnąć je czymś p/grzybowym, np. Topsinem :)
Pozdrawiam! Kamila
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”