Cytrusy - porady ogólne
Re: Cytrusy - Porady Czarodzieja
Ciepłej, gorącej czy zimnej?
Letniej.
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A jak najlepiej zasiać kumkwata? Ja wsadziłem do ziemi z piaskiem od razu po zjedzeniiu
Ale jeszcze mam kilka owoców do innych sposobów wysiania...
Ale jeszcze mam kilka owoców do innych sposobów wysiania...
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
Łukasz- nick zakładany dawno temu
Najlepiej siać nasiona w czystym perlicie i utrzymywać go w wilgotnym stanie, najszybciej kiełkują i nie są narażone młode siewki na żadne patogeny występujące w ziemi, jak rozbudują dobrze system korzeniowy przesadza się wtedy do prawidłowej ziemi typowej dla cytrusów tylko warunek musi być ona suchuteńka by przesypała się pomiędzy system korzeniowy, potem delikatnie podlewamy.
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Kontakt:
Nie wiem czy temat dalej aktualny? Jednak zadam pytanie, dlaczego moja cytryna (albo nie cytryna, do końca nie wiem co to jest)
potrafi reagować tak na słońce, że gdy ją wystawie na dwór, albo przyświeci mocne słoneczko, jej liście (głównie ten najnowsze) zaczynają by wiotkie i zwisają do dołu (nie opadają, nie odłamują się od łodyszki, ale zwisają).
Ktoś wie jak temu zaradzi, czy jej coś brakuje może za mało wody i tak reaguje na słońce?
martwi mnie to troszkę, bo poza tym to wygląda całkiem ładnie.
Jeżeli będą potrzebne zdjęcia oczywiście wrzucę.
pozdrawiam.
potrafi reagować tak na słońce, że gdy ją wystawie na dwór, albo przyświeci mocne słoneczko, jej liście (głównie ten najnowsze) zaczynają by wiotkie i zwisają do dołu (nie opadają, nie odłamują się od łodyszki, ale zwisają).
Ktoś wie jak temu zaradzi, czy jej coś brakuje może za mało wody i tak reaguje na słońce?
martwi mnie to troszkę, bo poza tym to wygląda całkiem ładnie.
Jeżeli będą potrzebne zdjęcia oczywiście wrzucę.
pozdrawiam.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
Młode listki zawsze są wiotkie póki nie dorosną do swojej pełnej wielkości i nie nabiorą sztywności a skoro zwisają to oznacza że brakuje im wody, na dworze gdzie jest wiatr i słoneczko ziemia przesycha w doniczce zdecydowanie szybciej i cytrus wymaga częstszego podlewania. Możesz ją pokazać jak chcesz zobaczymy co to.
Jak delikatnie rozsadzisz nie powinieneś nic uszkodzić. Im później tym gorzej bo posplatają się korzeniami.
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Kontakt:
Czarodzieju, a co się dzieje jeżeli ja zauważyłem na liściach swojego cytrusika (tych najniżej gleby, najstarszych) że dostają takiego lekkiego przebarwienia tzn. ich kolor leciutko blednie z mocnej zieleni na ciut jaśniejszą z białym przejaśnieniem, a jeden listek czubek troszkę zaczął podsychać, oczywiście utrata 2-3 liści to nie tragedia, ale pytam bo może to zalążek poważniejszych problemów.
Dodam, że cutrusik (prawdopodobnie cytryna) stoi na parapecie od strony południowej, podlewam tak raz na tydzień (jak gleba przeschnie z wierzchu), cytryna na chorą nie wygląda produkuje ciągle liście nowe (sporego rozmiaru) pień lekko zaczyna jej drewnieć. Może zbyt mała wilgotność może częściej spryskiwać (bo jak dotąd nie pryskałem jej w ogóle).
Jeżeli będzie potrzeba wrzucę zdjęcia, ale te przebarwienia nie wiem czy będzie widać.
pozdrawiam.
Dodam, że cutrusik (prawdopodobnie cytryna) stoi na parapecie od strony południowej, podlewam tak raz na tydzień (jak gleba przeschnie z wierzchu), cytryna na chorą nie wygląda produkuje ciągle liście nowe (sporego rozmiaru) pień lekko zaczyna jej drewnieć. Może zbyt mała wilgotność może częściej spryskiwać (bo jak dotąd nie pryskałem jej w ogóle).
Jeżeli będzie potrzeba wrzucę zdjęcia, ale te przebarwienia nie wiem czy będzie widać.
pozdrawiam.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
Daj fotki popatrzymy, może po prostu najstarsze liście gubi zobaczymy.
- skalimonka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 paź 2008, o 23:13
Czarodzieju, a ja mam pytanie o mandarynki. Mam 2, jedna jest juz bardzo wysoka i smukła (jeden długi pęd). Druga rosla duzo wolniej, za to ma 2 czubki. Chcialabym je przyciac, zeby nie rosly na wysokosc tylko na szerokosc. Kiedy moge to zrobic i jak? będę wdzieczna za odpowiedz :P Pozdrawiam
kaktusowata kociara
Cytrusy można przycinać cały rok z małym zaniechaniem w okresie zimowania, pokaż je najlepiej.
- riki
- 200p
- Od: 22 sty 2010, o 12:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy wątek aktualny ?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 lut 2010, o 14:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam zamiar przesadzić moja cytrynę skierniewicką do ziemi uniwersalnej. Czy to bardzo zaszkodzi cytrynie?? Czy jeżeli będę ją nawoził to będzie dobrze?? Co jeszcze dodać aby poprawić jakość życia cytryny w ziemi uniwersalnej??