Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?
Zdecydowanie jeszcze nie ,przynajmniej nie iglaste ,ale liściaste to raczej tak , już najwyższa pora
-
pomocy, niech mi ktoś doradzi czy mam obcinać wiąza górskiego pendulę.ma długie gałęzie a jest bardzo rzadki
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Oczywiście tnij... wiązy dobrze znoszą cięcie ,prowadzi się z nich przecież żywopłoty
Te pędy pokładające się na powierzchni gruntu sa bardzo ozdobne ale jeśli chcesz go zagęścić tnij zostawiając 3-5 oczek.
W pierwszym momencie po cięciu utworzy się "grzybek", którego kształt możesz sobie utrzymywać w kolejnych latach ale również możesz pozwolić pędom sie pokładać.
Te pędy pokładające się na powierzchni gruntu sa bardzo ozdobne ale jeśli chcesz go zagęścić tnij zostawiając 3-5 oczek.
W pierwszym momencie po cięciu utworzy się "grzybek", którego kształt możesz sobie utrzymywać w kolejnych latach ale również możesz pozwolić pędom sie pokładać.
-
wiesz nie dodałam że to wysoka odmiana penduli ale chyba zasady są takie same. wielkie dzięki
co to znaczy wysoka odmiana penduli? może chodzi o fagus sylvatica "pendula" " fountain" przepraszam że się wtrącam
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam problem z pigwowcem. Wiem, że przycina się go po kwitnieniu i że termin przekwitania pigwowców już minął. Jedna mój pigwowiec w tym roku zakwitł na koniec kwietnia in do tej pory kwitnie, co mu się nigdy nie przytrafiało... A ja czekam aż przekwitnie, tylko czy wtedy nie będzie za późno na cięcie?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Masz pigwowca japońskiego?
Pigwowiec niespecjalnie lubi przycinanie, ale jeśli już koniecznie musisz, to może dopiero po zdjęciu owoców? Wtedy masz dwa w jednym, krzew ozdobny z kwiatów i pożyteczny z owoców
Pigwowiec niespecjalnie lubi przycinanie, ale jeśli już koniecznie musisz, to może dopiero po zdjęciu owoców? Wtedy masz dwa w jednym, krzew ozdobny z kwiatów i pożyteczny z owoców

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Tak, to pigwowiec japoński. Dotąd czytałam, że przycina się go po kwitnieniu i zawsze tak robiłam (zawsze tzn. jakieś 3 ostatnie lata...) Bardzo dobrze znosił cięcie. Myślałam, że skoro tak piszą to trzeba go co roku przycinać.
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wracając do tematu cięcia ogników tak by były i kwiaty i owoce i ładna forma, dzisiaj sąsiad podciął swój zywopłot z ognikaabeille pisze:![]()
to ten na zdjęciu. Mówił ze mozna go ciąć w czerwcu albo nawet w lipcu.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
A ja mam pytanie o jaśmin czy lepiej go przyciąć jesienią czy wczesną wiosną i czy to nie będzie miało wpływu na kwiaty.Dodatkowo chciałam go przesadzić ale ma strasznie zbite korzenie i miałam kłopot z wykopaniem wiosną.
- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
lia17, a chodzi o jaśmin Jasminum (pnącze kwitnące na żółto, ew na różowo) czy jaśminowiec Philadelphus (krzew kwitnący na biało)?
W zasadzie i jeden i drugi przycina się po kwitnieniu.
Jeszcze o jaśminie nagokwiatowym (Jasminum nudiflorum): http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=230
W zasadzie i jeden i drugi przycina się po kwitnieniu.

Jeszcze o jaśminie nagokwiatowym (Jasminum nudiflorum): http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=230
Agata
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 cze 2010, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie,
właśnie przed chwilą przeczytałam, iż przegapiłam moment cięcia mojego migdałka trj. Kupiłam go jesienią zeszłego roku no i niestety jest już dawno przekwitł.
Czy powinnam go przyciąć jeszcze jesienią czy poczekać do przyszłego roku (wspomnę jeszcze, że go pryskałam bo obeszło go cósik)?
pozdrawiam
właśnie przed chwilą przeczytałam, iż przegapiłam moment cięcia mojego migdałka trj. Kupiłam go jesienią zeszłego roku no i niestety jest już dawno przekwitł.
Czy powinnam go przyciąć jeszcze jesienią czy poczekać do przyszłego roku (wspomnę jeszcze, że go pryskałam bo obeszło go cósik)?
pozdrawiam
Ja dopiero od jesieni mam ogródek,więc pomału się uczę.Kwitnie na biało.Ale właśnie przerażają mnie te splątane łodygi i ciasno widocznie rozrośnięte korzenie,nie chciałbym go zniszczyć bo jest taki duży ale jest przy bramie wjazdowej i zacznie przeszkadzać.riane pisze:lia17, a chodzi o jaśmin Jasminum (pnącze kwitnące na żółto, ew na różowo) czy jaśminowiec Philadelphus (krzew kwitnący na biało)?
W zasadzie i jeden i drugi przycina się po kwitnieniu.![]()
Pozdrawiam
Czy po jesiennym kwitnieniu mogę przyciać krzewuszkę? Jeśli tak to które gałązki i czy nie będzie to miało wpływu na jej kwitnienie wiosną?
dereń kiedy mogę formować
w jakim miesiącu ? jest on na jednym pniu..