Problem z liśćmi(głównie młodymi)
Anndy, najszybciej i najbezpieczniej będzie obsypanie krzewu kwaśnym torfem. Skoro pH jest tak wysokie, a pora wrześniowa, to można pokusić się o wykopanie całego krzewu i napełnienie dołka kwaśnym torfem wymieszanym z ziemią i przekompostowaną korą. Można również dodatkowo rozsypać wokół krzewu po łyżeczce siarczanu magnezu i siarczanu potasu, co będzie sprzyjało utrzymaniu kwasowości.
Re: Problem z liśćmi(głównie młodymi)
Witajcie,
Problemu ciąg dalszy. Po zimie mam coś takiego:
Myślicie, że coś jeszcze będzie z tej roślinki? Jakaś cudowna kuracja? Przez zimę był okryty agrowłókniną i porządnie obsypany korą. Niestety jest to wg mnie ciąg dalszy problemu z poprzedniego roku gdy zaczęły obsychać liście. Próbowaliśmy wtedy podlewania nawozem POKON oraz środkiem antygrzybicznym poleconym przez sprzedawcę w sklepie.
Pozdrawiam,
Robert
Problemu ciąg dalszy. Po zimie mam coś takiego:
Myślicie, że coś jeszcze będzie z tej roślinki? Jakaś cudowna kuracja? Przez zimę był okryty agrowłókniną i porządnie obsypany korą. Niestety jest to wg mnie ciąg dalszy problemu z poprzedniego roku gdy zaczęły obsychać liście. Próbowaliśmy wtedy podlewania nawozem POKON oraz środkiem antygrzybicznym poleconym przez sprzedawcę w sklepie.
Pozdrawiam,
Robert
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Problem z liśćmi(głównie młodymi)
trochę wygląda na przysuszonego i spalonego - wg mnie za dużo słońca, ale poczekaj na opinie innych
edit: a jaki to gatunek dokładnie ? nie jest to przypadkiem jeden z tych które wymagają cienia ? mam nadzieję że roślinki nie wystawiłeś na pełne słońce zaraz po zdjęciu okrycia :/
edit: a jaki to gatunek dokładnie ? nie jest to przypadkiem jeden z tych które wymagają cienia ? mam nadzieję że roślinki nie wystawiłeś na pełne słońce zaraz po zdjęciu okrycia :/
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek