Palma kokosowa (Cocos nucifera)- pielęgnacja i problemy w uprawie
Przemku poobcinałam suchelce tak, jak pokazałeś.
Niestety palma chyba mi padnie Pojawiły się na liściach brązowe plamy, które nie są suche.W dotyku są jak liście
Niestety palma chyba mi padnie Pojawiły się na liściach brązowe plamy, które nie są suche.W dotyku są jak liście
"Bycie w związku stwarza niepowtarzalną szansę stania się pełniejszą i lepszą osobą, pozwala lepiej poznać samego siebie"
KOCHAć Z OTWARTYMI OCZAMI
To zdjęcie sprzed kilku dni
Dziś już o wiele gorzej, to coś postępuje w zastraszającym tempie Obecnie tylko jeden liść jest zdrowy. Mniejszy z którego ucinałam suchelce jest prawie całkowicie suchy, drugi duży w 1/3. I co dziwne, to co wygląda jak suche, wcale suche nie jest
Od spodu
Dziś już o wiele gorzej, to coś postępuje w zastraszającym tempie Obecnie tylko jeden liść jest zdrowy. Mniejszy z którego ucinałam suchelce jest prawie całkowicie suchy, drugi duży w 1/3. I co dziwne, to co wygląda jak suche, wcale suche nie jest
Od spodu
"Bycie w związku stwarza niepowtarzalną szansę stania się pełniejszą i lepszą osobą, pozwala lepiej poznać samego siebie"
Przemku to nie pleśń, to ze skrzydłokwiata pyłek
Podlewam nawet nie 0,5 l wody. Przypuszczam że jakieś 0,4 to max, bo ma wilgotno. Ziemia nie wysyca całkiem.
Jakk tak dalej pójdzie to zostanie tylko jeden liść
Podlewam nawet nie 0,5 l wody. Przypuszczam że jakieś 0,4 to max, bo ma wilgotno. Ziemia nie wysyca całkiem.
Jakk tak dalej pójdzie to zostanie tylko jeden liść
I wygląda na to, że to koniec mojej palmy Dwa liście uschły całkowicie, więc je usunęłam. Został jeden i widzę, że też usycha. Pewnie i jego trzeba będzie usunąć I w donicy zostanie mi sam kokos.....
Póki kłodzina jest zielona palma powinna odbić liście bo to oznacza że orzech jeszcze nie marnieje od środka, pokaż mi ją teraz i samą kłodzinę i orzech i całą palmę, nie załamuj się pisałem już taki sam problem miała Amanda a teraz palma u niej wybija nowe liście.ewalukas pisze:I wygląda na to, że to koniec mojej palmy Dwa liście uschły całkowicie, więc je usunęłam. Został jeden i widzę, że też usycha. Pewnie i jego trzeba będzie usunąć I w donicy zostanie mi sam kokos.....
Dziś już mi się nie uda fotki cyknąć, bo mam dzień zajęty, weselicho za parę godzin 8)
Co do korzenia - jak przesadzałam w sumie nawet go z ziemi nie oczyściłam, żeby nie uszkodzić. Tak więc wyjęłam z doniczki i wsadziłam do większej. Ale być może coś tam się porobiło. Cóż..Jeżeli faktycznie po palmie to szkoda
Co do korzenia - jak przesadzałam w sumie nawet go z ziemi nie oczyściłam, żeby nie uszkodzić. Tak więc wyjęłam z doniczki i wsadziłam do większej. Ale być może coś tam się porobiło. Cóż..Jeżeli faktycznie po palmie to szkoda